Magyar Mágnás - Gazdag nemzet - Erős nemzet
2023. szeptember 27.
Főoldal · Alapfogalmak · Cash Flow · Gazdag nemzet - erős nemzet   Rólunk · Kapcsolat · Támogass!
Főolal » Alapfogalmak
Személyes pénzügyek Tőzsde Ingatlan Kvíz Számológép Játék MM iskola
NAPI ÁRFOLYAMOK
1 EUR = 1.060 USD  
1 EUR = 4.970 RON  
1 EUR = 388.979 HUF  
1 USD = 148.844 JPY  
SZAVAZÁS
Mekkora inflációra számítasz a következő évben ?
2-5%
5-7%
7-10%
>10%
HÍRLEVÉL


Pénzügyi Kézikönyv

Támogasd a Magyar Mágnást!

Alapfogalmak

abdeghiklmoprstv

teljes lista

e betű


Eszközmegtérülési mutató

Az eszközmegtérülési mutató - (return on assets ROA) megmutatja a cég eredményességét a befektetett eszközeihez viszonyítva. Ahhoz, hogy kiszámoljuk, elosztjuk a netto eredményt a teljes eszközállomány értékével.


                                                          Nettó eredmény
Eszközmegtérülési mutató=---------------------------------
                                                        Teljes eszközállomány


A kapott eredményt százalékban fejezik ki, és megmutatja, hogy a cég milyen eredményt tud termelni a meglévő eszközeivel. Sokszor az eszközmegtérülési mutatót a befektetés megterülési mutatójának is nevezik.

Az eszközmegtérülési mutató nagyban változik cégről cégre, és iparágról iparágra. Ebből az okból javasolt a mutatót a cég korábbi mutatójához viszonyítani, illetve ugyanazon iparágban tevékenykedő versenytársak mutatójához.

A teljes eszközállomány forrása egyaránt lehet saját tőke és hitel. Minél magasabb a mutató, annál jobb, mert azt jelenti, hogy a cég hatékonyabban használja fel az eszközeit, és képes nagy profitot termelni általuk.

Például ha egy cég eszközállománya 2 millió EUR, és a nettó profitja 150.000 EUR, akkor az eszközmegtérülési mutatója = 150.000/2.000.000, ami 7.5%-ot jelent.

Viszont ha egy másik cég ugyanazt a 150.000 eurós eredményt éri el 1 millió eur értékű eszközzel, akkor a megtérülési mutatója 15%-os lesz. Kevesebb eszközzel éri el ugyanazt az eredményt, tehát hatékonyabban működik.

Minden cég arra kell törekedjen, hogy minél hatékonyabban használja fel a rendelkezésére álló forrásokat. Az eszközmegtérülési mutató elárulja, hogy a cég vezetősége mennyire képes hatékonyan befektetni a pénzt.

 


Eredménytartalék

 

Az eredménytartalék a vállalkozás korábbi években elért eredményének (profitjának) halmozott összege, melyet nem fizettek ki osztalékként. A cég visszatartja és fejlesztésre vagy adosság törlesztésre használja. A könyvelésben a részvényesek tőkéje alatt szerepel.

 

A következő képlet szerint számolják ki:

 

Eredménytartalék = nyitó eredménytartalék + tárgyévi eredmény - osztalék

 

A legtöbb esetben a cégek azért tartják vissza a profitot, hogy visszafektessék olyan területeken, ahol további növekedést és fejlődést tudnak elérni. Erre példa hatékony felszerelések és gépek vásárlása, vagy a kutatás és fejlesztés pénzelése.

 

Ha a  vállalkozás tárgyévi (jelen évi) eredménye negatív (veszteség), és a veszteség mértéke meghaladja az addigi eredménytartalék összegét, akkor az eredménytartalék ezután negatív lesz.


EBITDA - kamat, adózás, értékcsökkenés és amortizáció nélküli eredmény

EBITDA = bevételek – költségek ( kivéve a kamatot, adót, amortizációt)

Az EBITDA mutató hasznossága abból származik, hogy lehetővé teszi a különböző cégek illetve iparágak nyereségességének összehasonlítását. Az EBITDA a kizárólag a cég tevékenységéből származó profitot mutatja, kiküszöböli a különböző cégpolitika befolyásait (pl. amortizációs politika, finanszírozási politika).

A mutató segít meghatározni a cég fizetőképességét, ami fontos új hitelek felvételekor, ezért a bankok is előszeretettel nézik.

Sokan úgy tekintenek az EBITDA-ra mint a cég pénzügyi egészségének a mércéjére. Ez az állítás viszont csak részben igaz, mert nem foglalja magába a cég „lelkét”, a készpénzáramlást (angolul cash flow). Az EBITDA nem foglalja magába a forgótőke által megmozgatott készpénzt, valamint a befektetéseket sem, amelyek szintén jelentősek lehetnek.

Nem szabad tehát az EBITDA értékét „készpénznek” venni és a többi mutató átnézése is javasolt egy átfogó kép kialakításához az illető cégről.

 


Első nyilvános kibocsátás (IPO)

Egy adott cég részvényeinek első kibocsátása a nyilvánosság számára. Ez fontos befektetési lehetőség, ami a cég életében csak egyszer adódik. Ilyenkor lehetőség van aránylag olcsón megvásárolni a cég részvényeit, ami rendkívül nyereséges lehet úgy a spekulánsok mint a hosszú távon befektetők számára. Sok befektető egyebet sem tesz mint az első kibocsátásokat lesi, hogy mindig olcsón jusson hozzá a jó részvényekhez. Persze nem minden első kibocsátás után ugrik meg a részvény ára, az árfolyam hosszú távú mozgását legnagyobb mértékben a fundamentális elemzés alapján lehet megjósolni.
 1   2  Következő oldal »
hírdetések