Magyar Mágnás - Gazdag nemzet - Erős nemzet
2024. április 21.
Főoldal · Alapfogalmak · Cash Flow · Gazdag nemzet - erős nemzet   Rólunk · Kapcsolat · Támogass!
Főolal » Alapfogalmak
Személyes pénzügyek Tőzsde Ingatlan Kvíz Számológép Játék MM iskola
NAPI ÁRFOLYAMOK
1 EUR = 0.000 USD  
1 EUR = 0.000 RON  
1 EUR = 0.000 HUF  
1 USD = 0.000 JPY  
SZAVAZÁS
Mekkora inflációra számítasz a következő évben ?
2-5%
5-7%
7-10%
>10%
HÍRLEVÉL


Pénzügyi Kézikönyv

Támogasd a Magyar Mágnást!

Alapfogalmak

abdeghiklmoprstv

teljes lista

g betű


Gyorsráta

Angolul sav-tesztnek is nevezik, és nagyban hasonlít a likviditási mutatóhoz. Megmutatja, hogy a cég elméletileg mennyire képes a leglikvidebb forgószeközeiből kifizetni a rövid lejáratú tartozásait.

 

Gyorsráta = (forgóeszközök - készletek)/ rövid lejáratú tartozások

 

Tehát a gyorsráta nem veszi figyelembe a készleteket, mint forrásokat a tartozások kifizetéséhez. Ennek logikája abban rejlik, hogy a készletek kevésbe likvid eszközök - ahhoz, hogy pénzzé váljanak, előbb el kell őket adni, majd a pénzt meg is kell kapni a vevőktől.
Ha a gyorsráta értéke 1 alatt van, akkor a cég nem tudja kifizetni a rövid lejáratú tartozásait (feltéve, ha mind egyszerre kerülnek kifizetésre).

Ha nagy a különbség a likviditási mutató és a gyorsráta között, azt jelenti, hogy a cégnek jelentős mértékű készletei vannak és nagyban függ ezektől.

A sav-teszt elnevezés onnan származik, hogy az aranybányászok savba mártották a bányászott fémet, hogy meggyőzödjenek róla: arany-e vagy sem. Az aranyat a sav nem oldja, ezért ami átment a sav teszten, az igazi arany volt. A cégek esetében is elmondható, hogy jó cég az, amelyik sikerrel átmegy a sav teszten.

 


hírdetések