Magyar Mágnás - Gazdag nemzet - Erős nemzet
2023. szeptember 27.
Főoldal · Alapfogalmak · Cash Flow · Gazdag nemzet - erős nemzet   Rólunk · Kapcsolat · Támogass!
Főolal » Alapfogalmak
Személyes pénzügyek Tőzsde Ingatlan Kvíz Számológép Játék MM iskola
NAPI ÁRFOLYAMOK
1 EUR = 1.060 USD  
1 EUR = 4.970 RON  
1 EUR = 388.979 HUF  
1 USD = 148.844 JPY  
SZAVAZÁS
Mekkora inflációra számítasz a következő évben ?
2-5%
5-7%
7-10%
>10%
HÍRLEVÉL


Pénzügyi Kézikönyv

Támogasd a Magyar Mágnást!

Alapfogalmak

abdeghiklmoprstv

teljes lista

k betű


Készletek forgási sebessege

Megmutatja, hogy a cég milyen gyorsan adja és veszi a készleteit egy bizonyos idöintervallumon belul.
Számolási mód:

Készletek forgási sebessége = árbevétel/készlet

vagy

Készletek forgási sebessége = értékesítés közvetlen költsége/átlagos készletállomány

 

Ezután az idöintervallum napjait el lehet osztani a megkapott forgási sebességgel, és megkapjuk, hogy hány nap alatt cserélődik ki a készletállomány.

Pl. a cég év végi készlete 50.000 eur, és az év során az anyagi jellegű ráfordítások 400.000 eur-t tesznek ki. Ebben az esetben a készletek forgási sebessége, napban kifejezve:

= 365/ (400.000/50.000) = 45.6 nap

Tehát átlagosan 45.6 napba telik, amíg a cég megforgatja készletet. Ha még pontosabbak akarunk lenni, és kiiktatni a szezonális változásokat, akkor az év végi készletállomány helyett használhatunk átlagos készletállományt is (pl. az év eleji és év végi készletállomány átlagát, vagy ha van adat, akkor minden hónap végi készletállományok átlagát).

Sokszor használják a számításkor az árbevételt, azonban az értékesítés közvetlen költsége (vagy anyagi jellegű ráfordítások) használata inkább javasolt, mivel az árbevetel piaci árakat tartalmaz, míg a készletek önköltségi áron vannak nyilvántartva - ugyanúgy mint az anyagi jellegű ráfordítások.

A forgási sebességet össze kell hasonlítani az ipari átlaggal. A lassú forgási sebesség gyenge eladás jele lehet, tehat fölösleges mértékű készletet is jelent. A gyors forgási sebesség jo eladást jelez, ritkábban beszerzési nehezségeket.

A magas készletállomány nem jó, mivel a cég jelentős mértékű készpénzt költött a rá, a készleteket a raktárban tartja és nem termelnek semmit. Ugyanakkor veszélyt is jelenthet a cégnek, amennyiben az árak esni kezdenek.

 


Kockázati tőke(venture capital)

Olyan saját tőkét jelöl, amit a tulajdonosa magas növekedési(és nemegyszer kockázatos) potenciállal rendelkező üzletekbe hajlandó fektetni.

Általában gazdag emberek vagy befektetési alapok rendelkeznek ilyen jellegű pénzekkel, amiket szívesen használnak fel új vállalkozások hitelezésére vagy új vállalkozásba való betársulásokra, nagy hozamok elérése reményében.

 


Kamathordozó pozició(carry trade)

Olyan ügylet, melynek célja a két valuta alapkamata közti különbség kihasználása. A kamatkülönbségen alapuló ügyletekben megveszik a magasabb kamatú valutát, és eladják az alacsonyabb kamatút, a kamatkülönbségből profitra téve szert.

Pl. ha a JPY kamata 0.50% és a USD kamata 5%, akkor érdemes USD/JPY-t vásárolni, mivel ennek a poziciónak a nyitvatartása 4.5% ( 5% - 0.5%) kamatot hoz a konyhára. Ilyen ügyleteket akkor érdemes lebonyolítani, amikor nem várhatóak jelentős mozgások az árfolyamban. Ellenjavasolt az ügylet, ha a USD/JPY árfolyama lefele tartó trenden van, hiszen a tőkeveszteségek várhatóan nagyobbak lesznek a kamatból származó nyereségnél.


Kötvény

Olyan pénzkövetelésről szóló értékpapír, amelynek alapján a kibocsátó arra kötelezi magát, hogy a kötvényben megjelölt összegnek előre meghatározott kamatát vagy egyéb járulékait, továbbá a pénzösszeget a kötvény tulajdonosának kifizeti, a megjelölt időben és módon.

Kötvényeket főleg a nagyobb cégek szoktak kibocsátani, így próbálnak pénzt teremteni tevékenységükhöz. A kötvénykibocsátás sokszor olcsóbb, mint a hitelfelvétel, ugyanakkor nem kell folyton beszámolni a banknak – a cégeknek emiatt jobban megfelel. A hátulütője az, hogy a cégnek nagyon hitelesnek kell lennie ahhoz, hogy az általa kibocsátott kötvényeket megvegyék. A kis cégek ezt ritkán tudják elérni, ezért folyamodnak inkább hitelhez.

 

 

 
 1   2  Következő oldal »
hírdetések