Magyar Mágnás - Gazdag nemzet - Erős nemzet
2024. április 21.
Főoldal · Alapfogalmak · Cash Flow · Gazdag nemzet - erős nemzet   Rólunk · Kapcsolat · Támogass!
Főolal » Alapfogalmak
Személyes pénzügyek Tőzsde Ingatlan Kvíz Számológép Játék MM iskola
NAPI ÁRFOLYAMOK
1 EUR = 0.000 USD  
1 EUR = 0.000 RON  
1 EUR = 0.000 HUF  
1 USD = 0.000 JPY  
SZAVAZÁS
Mekkora inflációra számítasz a következő évben ?
2-5%
5-7%
7-10%
>10%
HÍRLEVÉL


Pénzügyi Kézikönyv

Támogasd a Magyar Mágnást!

Alapfogalmak

abdeghiklmoprstv

teljes lista

l betű


Likviditás mutató

A likviditási mutató azt méri, hogy a cég képes-e kifizetni rövid távú tartozásait.

 

Likviditás = forgóeszközök / rövid lejáratú kötelezettségek


Az arány megmutatja, hogy a cég elméletileg ki tudja-e fizetni a rövid lejáratú kötelezettségeit (beszállítók, hitelek) a forgóeszközeiből (készpénz, készletek, vevőkövetelések).

Ha a mutató értéke 1 alatt van, azt jelenti, hogy képtelenség lenne kifizetni az összes rövid lejáratú tartozást, ha azokat hirtelen egyszerre kellene kiegyenlíteni. Ez egy rossz jel, és bár nem jelenti azt, hogy a cég rögtön csődbe megy, de mindenképpen egy vészjelző.

Ha a likviditási mutató értéke tartósan, évről évre 1 alatt van, akkor előbb-utóbb a cégnek kifizetési gondjai lesznek.

A likviditási mutatóból fejlesztették ki a gyorsrátát, ami lényegében ugyanaz, az eltérés csupán annyi, hogy a forgóeszközök közül kivonja a készleteket.

 


Likviditás

Azt mutatja vagy méri, hogy egy adott befektetést vagy eszközt milyen gyorsan és milyen költséggel váltható készpénzzé; egy eszköz annál likvidebb, minél gyorsabban és minél kevesebb költséggel lehet készpénzzé váltani. A leglikvidebb eszköz természetesen a készpénz. Sokan a készpénz és a bankszámlán levő pénz között is különbséget tesznek, az utóbbit már kevésbé likvidnek tekintik. Ez nagyon jól látszik pl. az Egyesült Államokban, ahol ha valaki készpénzzel fizeti ki a vásárolt autó(vagy mást), jelentős árkedvezményben részesülhet.


Lehetőségköltség (alternatívaköltség, angolul opportunity cost)

Egy olyan költség, amely abból adódik, hogy a véges forrásainkat egy bizonyos befektetésre vagy vállalkozásra fordítjuk, elveszítve ezáltal más lehetőségekből származó potenciális nyereséget.

Pl. van 1.000 EUR a zsebemben és 2 befektetési választásom: 1) nyitok egy lángossütődét, ahol az évi potenciális profit 900 EUR vagy 2) részvényeket vásárolok a tőzsdén, 230 EUR-s évi potenciális profittal.

Amennyiben az elsőt választom, a lehetőségköltségem 230 EUR lesz.

Amennyiben a második lehetőséggel élek, a lehetőségköltségem 900 EUR lesz.

A gazdasági szereplők legtöbbször a lehetőségköltségek csökkentésére törekszenek, mert ez a tőke/források leghatékonyabb felhasználását jelenti. A fenti esetben logikusabbnak tűnik lángost sütni, 230 EUR-s alternatívaköltség mellett.


hírdetések