Magyar Mágnás - Gazdag nemzet - Erős nemzet
2023. szeptember 27.
Főoldal · Alapfogalmak · Cash Flow · Gazdag nemzet - erős nemzet   Rólunk · Kapcsolat · Támogass!
Főolal » Alapfogalmak
Személyes pénzügyek Tőzsde Ingatlan Kvíz Számológép Játék MM iskola
NAPI ÁRFOLYAMOK
1 EUR = 1.060 USD  
1 EUR = 4.970 RON  
1 EUR = 388.979 HUF  
1 USD = 148.844 JPY  
SZAVAZÁS
Mekkora inflációra számítasz a következő évben ?
2-5%
5-7%
7-10%
>10%
HÍRLEVÉL


Pénzügyi Kézikönyv

Támogasd a Magyar Mágnást!

Alapfogalmak

abdeghiklmoprstv

teljes lista

o betű


Osztalékhozam

Pénzügyi mutató, mely kiszámítja, hogy a cég mennyi osztalékot fizet évente, a részvény árához viszonyítva. Ha nincs árfolyamnyereség, akkor az osztalék hozama egyenlő a részvénybe fektetett tőke megtérülésével.

 

Osztalékhozam = részvényenkénti osztalék/részvény ára

 

Az osztalékhozam megmutatja, hogy mennyi készpénzáramlást kap valaki a részvénybe fektetett penzéért. Azok a befektetők, akik számára fontos az állandó készpénzáramlás, előnyben fogják részesíteni a rendszeresen magas osztalékot fizető cégeket.

Például: az A cég 3 euró osztalékot fizet részvényenként, a B cég is 3 eurót fizet részvényenként. Az A cég részvényének ára 30 euró, és a B cég részvényének ára 40 euró.

Osztalékhozam A cég = 3/30 = 0.1, vagyis 10%

Osztalékhozam B cég = 3/40 = 0.075, vagyis 7.5%

Ebben az esetben az a befektető, akinek fontos a nagy osztalék, A részvényt fog vásárolni (feltéve, hogy minden más tényező egyenlő a 2 cég esetében).

 


Osztalék

Ha részvényeket birtokolsz, akkor tulajdonképpen birtokosa vagy az illetõ cég egy kis részének. Ez a tulajdonjog felruházza a birtokost (téged), hogy részesüljön a cég elért eredményébõl is. A cég eredményét (profitját) több formában oszthatják ki a részvényesek között, ennek egyik leggyakoribb formája az osztalék. Ez azt jelenti, hogy részvényeid fejében bizonyos mennyiségû készpénzt kapsz a cégtõl. Ezt a készpénzt visszafordíthatod és újabb részvényeket vásárolhatsz (ez javasolt), vagy kedved szerint elköltheted bármire.

Mivel minden cég különbözik a másiktól, az osztalékok mértéke is különbözni fog cégtõl függõen.


hírdetések