Magyar Mágnás - Gazdag nemzet - Erős nemzet
2023. szeptember 27.
Főoldal · Alapfogalmak · Cash Flow · Gazdag nemzet - erős nemzet   Rólunk · Kapcsolat · Támogass!
Főolal » Alapfogalmak
Személyes pénzügyek Tőzsde Ingatlan Kvíz Számológép Játék MM iskola
NAPI ÁRFOLYAMOK
1 EUR = 1.060 USD  
1 EUR = 4.970 RON  
1 EUR = 388.979 HUF  
1 USD = 148.844 JPY  
SZAVAZÁS
Mekkora inflációra számítasz a következő évben ?
2-5%
5-7%
7-10%
>10%
HÍRLEVÉL


Pénzügyi Kézikönyv

Támogasd a Magyar Mágnást!

Alapfogalmak

abdeghiklmoprstv

teljes lista

p betű


PEG mutató

A PEG mutató ( angolul price/earnings to growth ) egy mutatóból továbfejlesztett mutató. Értékét úgy kapjuk meg, hogy az ismert PE mutatót elosztjuk a cég eredményének várható növekedési ütemével.

                                 Árfolyam/ egy részvényre jutó eredmény
PEG mutató =---------------------------------------------------------
                                   Eredmény várható éves növekedése


A mutatót gyakran használják a részvények értékének becslésére. Sokan értékesebbnek tartják az árfolyam/nyereség (PE) mutatónál, mivel figyelembe veszi a várható növekedést is. Minél alacsonyabb az értéke, annál valószínűbb, hogy a részvény alul van értékelve, azaz olcsó.

Tehát ha pl. a következő 5 évre a cég eredményének várható növekedése évi 15%, és a mostani PE mutató 15, akkor a PEG értéke 15/15 = 1 (elhagyjuk a nevezöből a %-ot).

Ha PEG < 1 , akkor a részvény alul van értékelve

Ha PEG = 1, akkor a részvény értéke megfelelő

Ha PEG > 1, akkor a részvény túl van értékelve


Mire kell figyelni? A PEG hiányosságai:

- nem szabad elfelejteni, hogy a használt növekedési érték egy hozzávetőleges szám, egy előrejelzés a jövőre nézve, emiatt pontossága megkérdőjelezhető. Fontos tudni, hogy a mutató számolásánál milyen előrejelzés van használva és mire van alapozva.

- a részvény alul- vagy felülértékeltségét nem lehet eldönteni csupán az eredmény várható növekedése fényében. A piaci szereplőket más is érdekli: eladások várható növekedése, készpénzáramlás, osztalék mértéke, eladósodottsági arány

- a PEG önmagában ritkán szolgáltat elegendő információt a befektetési döntéshez, ezért együtt kell használni a többi mutatóval, valamint más cégbecslési módszerekkel

- ha a növekedés lehetősége 0, akkor a PEG is 0 , tehát ebben az esetben a mutató használhatatlan

 


Passzív jövedelem

Olyan jövedelem, amiért nem kell megdolgozni – tehát az ember akár passzív is lehet és ugyanakkor van jövedelme. A legtöbb ember aktív jövedelemmel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy aktívan tennie kell (dolgoznia) a pénzért. Ahhoz, hogy valaki anyagi független legyen, meg kell növelnie passzív jövedelmét annyira, hogy ebbõl fedezni tudja az összes megélhetési költségeit. Példák passzív jövedelemre: ingatlan bérbeadásából származó összeg, részvények után kapott osztalék, szerzõi jogdíj stb.


Pont(pip)

A valuta árfolyamának legkisebb egységnyi változását jelenti. Ha pl. az EUR/USD árfolyama változik 1.5615-ről 1.5617-re, azt mondjuk, hogy az árfolyam nőtt 2 ponttal.

 


hírdetések