Magyar Mágnás - Gazdag nemzet - Erős nemzet
2020. október 23.
Főoldal · Alapfogalmak · Cash Flow · Gazdag nemzet - erős nemzet   Rólunk · Kapcsolat · Támogass!
Főolal » Ingatlan
Személyes pénzügyek Tőzsde Ingatlan Kvíz Számológép Játék MM iskola
NAPI ÁRFOLYAMOK
1 EUR = 1.183 USD  
1 EUR = 4.873 RON  
1 EUR = 364.909 HUF  
1 USD = 104.738 JPY  
SZAVAZÁS
Szamodra fontosabb a csalad mint a penz?
Igen
Nem
HÍRLEVÉL


Pénzügyi Kézikönyv

Támogasd a Magyar Mágnást!

A romániai ingatlanpiac alakulása 2011-ben
2011. december 3.


A Colliers által összegyűjtött adatok alapján megpróbálom felvázolni az ingatlanpiac főbb jellemzőit, ingatlancsoportonként.

 

Irodaépületek

 

Idén elkészült három, már régebben kezdődött építkezés Bukarestben és környékén, ezáltal a teljes bérbe adható A osztályú felület elérte az 1,43 millió négyzetmétert. Az idén kiadott irodahelyiségek 90.000 nm-t tettek ki, ennek hátterében 90%-ban új kereslet áll. Országos szinten a kihasználatlansági arány 18% körül volt, a városközpontokban ez az arány 12% körüli, az irányzat pedig csökkenő, ami felemelheti lassan az árakat. A bérek nem változtak jelentősen a tavalyi szinthez képest.

A továbbiakban várható még 63.000 nm felület befelyezése és átadása, ebből egyrész valószínű csak 2012-ben készül el, jövőre pedig újabb 70.000 nm fog elkészülni. Rövid- és középtávon az építkezés enyhe csökkenése várható, emiatt javuló kihasználtsági arány vetíthető előre.

 

Bevásárlóközpontok

 

Nem történt nagyobb építkezés e téren, ezert a teljes felület továbbra is 1 millió nm körül van. Az év végéig viszont újabb 200.000 nm elkészülését várják, ám ebből egy rész átadása átcsúszhat 2012-re.

A válság ellenére az élelmiszeripar az egyik legaktívabb a gazdaságban, és továbbra is keresnek terjeszkedési lehetőségeket. A nm-re eső eladások lassan kiegyenlítődtek Bukarest és az ország többi része között. A bérek szintjén nincs jelentős elmozdulás, 2012-ben pedig enyhe növekedés várható a központokban helyezkedő üzletek esetén, valamint esés azokban a városokban, ahol új vetélytársak jelentették be érkezésüket.

 

Üzlethelyiségek

 

Bukarestben nem növekedett jelentősen a kínálat, általában az új helységek kis területűek és magántulajdonosok kezében vannak. A kereslet szintjén sincs lényeges elmozdulás, ennek fényében érthető, hogy a bérek is ugyanazon a szinten maradtak. Megjegyezendő azonban, hogy a 2010-ben bérlőknek adott árengedményeket általában nem hosszabították meg jövőre, mivel a tulajdonosok a piac fellendülésével számolnak (szerintem alaptalanul).

 

Ipari ingatlanok

 

Országszinten 60.000 nm-el növekedett az ipari parkok és ingatlanok átadott felülete, e téren kiemelkedik Temesvár(28.000), Ploiesti(18.000) és Bukarest(10.000). A kihasználatlansági szint 13%-ra esett vissza, ami az elmúlt 2 év legalacsonyabbja, főleg az új építkezések hiányában. A bérek tekintetében nem várható jelentős változás.

 

Telkek

 

A telkek piacán 2010 közepén kezdödőtt pozitív fordulat folytatódott idén is, mivel tovább nőtt a kereslet. A növekedés okai elsősorban a valamelyest javuló gazdasági hangulat és a vonzó árak voltak. Emiatt a becslések szerint az árak többé nem csökkennek majd, elérvén a minimumot.
Az érdeklődők elsősorban kereskedelmi központ vagy irodaépület építése céljából keresnek telkeket, kevésbé lakóingatlanok építése céljából. A legaktívabbak e téren a Dedeman és a Kaufland voltak, valamint az irodafejlesztők.

 

Lakóingatlanok

 

Ezen a piacon nem volt számottevő változás idén. Az árak tovább csökkentek, bár lassabban, mint 2010-ben. A fejlesztők árcsökkenése 7%-ra tehető, a négyzetméterenkénti ár 1.000 euró körül mozog. A kereslet és kínálat többnyire állandó maradt.
A vásárlók többnyire a közép és alacsony szegmens ingatlnajai iránt érdeklődnek, főként az államilag támogatott Első ház hitelezési programnak.
Egyelőre nincsenek beharangozva nagy új fejlesztések, ezért a kínálat nem fog jelentősen bővülni a közeljövőben.

 

 


Bitai László

 

« vissza

Szólj hozzá!

hírdetések