Magyar Mágnás - Gazdag nemzet - Erős nemzet
2024. június 18.
Főoldal · Alapfogalmak · Cash Flow · Gazdag nemzet - erős nemzet   Rólunk · Kapcsolat · Támogass!
Főolal » Ingatlan
Személyes pénzügyek Tőzsde Ingatlan Kvíz Számológép Játék MM iskola
NAPI ÁRFOLYAMOK
1 EUR = 0.000 USD  
1 EUR = 0.000 RON  
1 EUR = 0.000 HUF  
1 USD = 0.000 JPY  
SZAVAZÁS
Mekkora inflációra számítasz a következő évben ?
2-5%
5-7%
7-10%
>10%
HÍRLEVÉL


Pénzügyi Kézikönyv

Támogasd a Magyar Mágnást!

Gyakori hibák ingatlanok eladásakor
2008. december 19.

A nyugati országok ingatlanpiacát nagy esés rázta meg 2008, esés ami továbbgyűrűzött a világ többi piacára is . A hullám az Egyesült Államokban indult, áthúzodott Nyugat Európára, majd Kelet Európára is. Sok országban majdnem senki nem akar ingatlant vásárolni többé, ezért áz árak óriásit zuhannak és még így is alig van adás-vétel.

Ami a feltörekvő piacokat illeti, és ezen belül is Közép Kelet Európát, a krízis még nem ért ide, de a hideg szele már érződik. Bukarestben például az idén bizonyos negyedekben 10-15%-ot esett a tömbházlakások ára, és további esések várhatók. Tulajdonképpen ugyanaz történik, mind néhány éve Budapesten, illetve Magyarországon.

Ilyen nehéz piaci körülmények ellenére (vagy talán pont miattuk) érdemes megvizsgálni az alábbiakban néhány hibát, amelyeket a ingatlanukat eladók leggyakrabban elkövetnek.

Magas ár

Ez talán az egyik leggyakoribb hiba, amit az eladók elkövetnek. A mai ingatlanpiacon, ahol a tömbházlakások (főleg a régi építésűek) ára esik, és továbbra is esés várható, gondot jelenthet eladáskor a túl magas ár. Ahhoz, hogy sikeresen el lehessen adni az ingatlant, nagyon körültekintő módon kell megállapítani a megfelelő árat.

Ami a kertes házak árait illeti, itt még nem tapasztalható esés. Ennek talán az az oka, hogy házakat inkább a tehetősebbek vásárolnak maguknak, és nem a tömegek.

A megfelelő ár megállapítása nem megy mindig könnyen. Nem lehet már mérvadó az, hogy a szomszédunk mennyiért adta el a lakását ezelőtt 6-7 hónappal, hiszen azóta már sokat változott a piac. Sokkal inkább javasolt körültekinteni és megnézni, hogy hasonló lakások hasonló helyen mennyibe kerülnek. Aki vásárolni akar, ugyanezt teszi majd: összehasonlítja amit a piac nyújt, majd ez alapján dönt.

Nem árt tisztában lenni az árak irányzatával sem, ezért olvasni kell a sajtót és a különbő felméréseket. Napjainkban nem árt tudni, hogy az árak esnek (legrosszabb esetben nem mozdulnak semerre), tehát minél tovább vársz az ingatlan eladásával, annál kevesebbet kapsz majd érte.

Ezért ha látsz egy ingatlant, amelyik már néhány hónapja eladó, nagy valószínűséggel sokat kérnek érte, tehát jó ötlet lenne a saját árat az illető ár alatt meghatározni.

Az első ajánlat visszautasítása

Sokan egyből visszautasítják az első vásárlási ajánlatot, még akkor is ha megközelíti(vagy akár eléri) a megkért ár szintjét. Az tény, hogy az ember, természetéből fakadóan, mindig jobbat remél, de ez nem mindig a legjobb döntés. A több pénz és jobb ajánlat utáni várakozás ritkán jár sikerrel, főként manapság, mikor a bankok már nem adnak olyan könnyen hitelt, és ha adnak is, akkor kevesebbet. Ezáltal pedig természetesen csökken az esetleges vásárlók vásárlóereje.

Az az igazság, hogy a sokszor a legelső ajánlat a legjobb. Ennek oka, hogy általában a jól informált vevők, amint az ingatlan megjelenik a piacon, megpróbálják megvenni azt egy jó vagy elég jó ajánlattal. Természetesen várhatóak nagyon alacsony ajánlatok is, ez együtt jár az ingatlanpiaccal. Viszont minél tovább van a piacon egy ingatlan, annál nagyobb a valószínűsége, hogy az eladónak csökkentenie kell az áron.

Ajánlatok átugrása

Mi a teendő amikor nagyon alacsony ajánlatot kapsz? Egyből visszautasítod, nem? Igen, valószínű, de nem biztos, hogy a legjobb megoldás - talán célravezetőbb lenne alkuba bocsátkozni. Ezáltal talán meg tudsz egyezni egy olyan árban, ami neked is megfelel, ráadásul nincs veszíteni valód. Sokszor a vevő csak szerencsét próbál az alacsony ajánlattal, de ha látja, hogy nem jön be, hajlandó tárgyalásokat folytatni és magasabb árat is ajánlani.

Ezenkívül pedig az ingatlanügynökök is megtudják, hogy hajlandó vagy alkudozni, és emiatt több lehetséges vevőt irányítanak hozzád, még akkor is ha az árajánlatuk a kért ár alatt van.

A lakás átlagossága

A sikeres eladás egyik alapszabálya (legyen szó ingatlanról vagy bármi másról) a megkülönböztetés. Akkor tudunk sikeresen eladni bármit(ingatlant is) a remélt áron, ha megkülönböztetjük magunkat a többiektől, az átlagtól. Hogyan lehet ezt elérni az ingatlanok esetében? Több módon. A lakás kifestése vagy frissen meszelése az egyik. Meszelés után a lakás mindig jól néz ki, és tiszta. Ezenkívül nem árt megjavítani a folyó csapokat vagy az elromlott kilincset, ablakzárat, mielőtt egy lehetséges vevőnek bemutatjuk a lakást. Ha ilyenkor nyilvánvalóak ilyen apró hibák és azt látja, hogy a lakás nincs rendben tartva, felteszi magának a kérdést, hogy vajon nincsenek-e nagyobb bajok, szem elől rejtve.

Próbáljunk tehát egy olyan “portékát” kínálni a vevőnek, ami átlagon felüli, jobb minőségű, jobban karban van tartva, jobb a hőszigetelése. Minél különlegesebb és jobb minőségű a lakás, annál jobban meg tudjuk kérni az árát.

Nem megfelelő a vásárló

Miután a fentiekben arról esett szó, hogy minden ajánlat és minden vevő érdemel egy kis figyelmet, most a nem megfelelő vásárló elkerülésének fontosságát hangsúlyozzuk. A nem megfelelő vásárló például az, aki csak akkor hajlandó kifizetni az árat ha ő majd eladja a saját lakását. Ez sok időt jelenthet, telhet 2 hétbe, de telhet 5 hónapba is. Nem lehet tudni, hogy mikor kapjuk meg a pénzt.

A másik hiba aláírni adás-vételi szerződést olyannal, aki a teljes összeget bankhitelből akarja fedezni. Itt az a gond, hogy a bank nem szokta a teljes vételi árat hitelezni, ráadásul sokszor kevesebb pénzt ad mint amire a vevő számít még ha van is önrész.

Az ingatlaneladás sokaknek életük legnagyobb pénzes ügylete, ezért nem árt alaposan és körültekintően eljárni, és az alapvető hibákat elkerülni. Az ilyenkor elkövetett hibáknak nagy (főleg pénzben mérhető) ára van.

« vissza

Szólj hozzá!

hírdetések