Magyar Mágnás - Gazdag nemzet - Erős nemzet
2024. június 18.
Főoldal · Alapfogalmak · Cash Flow · Gazdag nemzet - erős nemzet   Rólunk · Kapcsolat · Támogass!
Főolal » Ingatlan
Személyes pénzügyek Tőzsde Ingatlan Kvíz Számológép Játék MM iskola
NAPI ÁRFOLYAMOK
1 EUR = 0.000 USD  
1 EUR = 0.000 RON  
1 EUR = 0.000 HUF  
1 USD = 0.000 JPY  
SZAVAZÁS
Mekkora inflációra számítasz a következő évben ?
2-5%
5-7%
7-10%
>10%
HÍRLEVÉL


Pénzügyi Kézikönyv

Támogasd a Magyar Mágnást!

Sikeres ingatlanvásárlás
2009. március 11.

Az ingatlanvásárlás sokaknak életük legnagyobb döntései közé tartozik, hiszen az ember nem vesz magának lakást minden évben. Amennyiben pedig ingatlanbefektetővé szeretnél válni, akkor sokszor kell majd ingatlant nézni, mérlegelni, majd vásárolni. Bárhogyan is nézzük, az ingatlanvásárlás egy fontos lépés mindenki számára, ezért nem árt néhány dolgot tudni róla. Nem árt választ kapni gyakori kérdésekre, mint pl. “Hogyan vásároljam meg olcsóbban ezt az ingatlant?” vagy “Mire kellene odafigyeljek leginkább?”.

Az alábbiakban felsorolunk néhány tippet, ami segít abban, hogy ingatlan vételekor az ügylet tényleges nyertese legyél.

Használd ki a lehetőséget

Néha vannak időszakok, amikor érdemes ingatlanokat vásárolni, mert valamilyen okból olcsóbbak mint máskor. Ilyenkor érdemes jól körülnézni, mert életreszóló üzleteket lehet találni.

Például most 2009-ben, amikor a válság következtében az ingatlanárak zuhannak, a legjobb idő a vásárlásra. Ilyenkor nagyon jó lehetőségek adódnak a piacon, hiszen akár 20-30%-al is olcsóbban kaphatod meg ugyanazt a lakást vagy házat. Mikor akarod megvásárolni álmaid ingatlanját, ha nem most? Ha már régóta spórolsz ebből a célból, itt az ideje komolyabban megnézni a kínálatot.

Mérd fel az eladó helyzetét

Ne félj megkérdezni az eladótól mindent, ami érdekel. Érdemes megtudni, hogy van-e jelzálog az ingatlanon. Ha van, akkor jó lenne kideríteni a pontos összeget is, hiszen valószínű az alá nem engedi majd az árat. Az egyik legfontosabb kérdés, amit feltehetünk, az hogy miért akarja eladni az ingatlant. Mi az ami eladásra készteti? Egyáltalán muszáj-e eladnia vagy csak szerencsét próbál? Ha sürgősen szüksége van pénzre, bármilyen okból kifolyólag, akkor hajlamosabb engedni az árból. Ugyanez igaz akkor is, ha sürgősen el kell költöznie, például azért mert munkahelyet váltott. Ha viszont egyáltalán nem siet eladni, akkor az árból sem nagyon enged majd.

Informálódj hasonló ingatlanokról

A sikeres ingatlanvásárlás titka a piac alapos ismerete. Az ingatlanpiac nem túl likvid (mint pl. a tőzsde), és még kevésbé átlátszó. Ez azt jelenti, hogy hasonló ingatlanok ára között jelentős eltérés lehet, még akkor is ha közel helyezkednek egymáshoz – nem beszélve arról, hogy ha más városnegyedben, városban vannak. Ezért érdemes alaposan utánajárni a dolgoknak, és több ingatlant is megnézni, összehasonítani szobák számát, beosztását, területét. Más tényezőket is érdemes figyelembe venni, mint pl. az építés évét, a főúthoz vagy tömegközlekedéshez való közelséget, iskolához, korházhoz való távolságot.

Ugyanakkor érdemes érdeklődni arról is, hogy van-e sok eladó ingatlan a környéken. Amennyiben igen, az árak is könnyebben alkudhatók, hiszen van kínálat bőven, és akár 10-15%-al is olcsóbban kaphatjuk meg az óhajtott ingatlant.

A lényeg, hogy ne hozz elhamarkodott döntést, és megvásárold az első ingatlant, ami utadba esik.

Tudd meg, hogy mióta eladó az ingatlan

Minél régebb van a piacon az ingatlan, annál türelmetlenebb az eladó. Valószínű, hogy már visszautasítottak néhány ajánlatot, amit túl kevésnek találtak, de akár az is lehet, hogy egyetlen ajánlatot sem kaptak még. Ennek ellenére, sokan nem hajlandók engedni az árból, mert valamikor azt mondta nekik egy ismerősük vagy rokonjuk, hogy ennyit ér az ingatlanjuk. Ilyen esetben, még ha engednek is valamicskét az  árból, legtöbbször abból is le lehet alkudni egy 5-10%-ot, főleg ha már több mint 6 hónapja eladó az illető ingatlan.

Sokszor az ingatlanügynök is meg tudja mondani, hogy mióta eladó a lakás (ha az eladó nem akarja megmondani).

Kérjél engedményeket

Ha az eladó nem hajlandó engedni az árból, még mindig van ahol alkudozni. Jó tudni, hogy az eladók főleg a végső árra összpontosítanak. Ezért minél jobban tetszik nekik az ár, annál inkább hajlandóak engedni más téren. Nyugodtan lehet kérni az eladótól, hogy fizesse az átirási és ügyleti költségeket, vagy legalább felét ezeknek felét.

Amennyiben az ingatlan komoly felújításra, javításra szorul, nyugodtan lehet kérni, hogy az eladó állja ezeket teljes mértékben vagy részben.

Új ingatlanok esetén más hozzáállás szükséges

Amikor újan épült ingatlant szeretnél vásárolni, nehezebb alkudozni, mert az eladó kevésbé hajlandó engedni az árból. Ez egy általánosan elfogadott igazság, viszont az is igaz, hogy a mostani hitel- és gazdasági válság közepette sok építkező cég meg van szorulva és ilyenkor könnyebben falhoz lehet őket szorítani. Ilyen esetekben, ha nem is engednek az árból, több mindent ki lehet alkudni: bútorozott konyhát, ingyenes parkolóhelyet, berendezett fürdőszobát.

Ráadásul a legtöbb nagyvárosban a kínálat is megnőtt az új lakások tekintetében, és van ahonnan választani. 

Az alkudozást nem kell szégyellni, mert az egy természetes dolog, és rendkívül kifizetődő lehet. Ha például meg szeretnél venni egy lakást, melynek ára 42.000 euró, és egy 2 óra hosszú alkudozás után megkapod 39.500-ért, máris nyertél 2500 eurót, ami tulajdonképpen 1.250 eurós órabért jelent. A munkahelyeden mekkora az órabéred?

Kerüld az érzelmi alapon való vásárlást

Felmérések alapján az ingatlanvásárlások nagy száma érzelmi alapú döntés nyomám születik. Azaz „meglátni, megszeretni, és minden áron megvenni” filozófia követése. Ilyenkor sokat számít az első benyomás, ami teljesen szubjektív, és ami a későbbiekben segít elvetni vagy felülbírálni minden racionális érvet (szóljanak az érvek akár a vásárlás mellett, akár ellene).

A legtöbbször már az első percekben el tudja az ember dönteni, hogy megfelelő-e számára az ingatlan és meg akarja-e venni. Itt felmerülhet az a csapda, hogy érzelmeink miatt túl nagy árat fizessünk egy olyan ingatlanért, amit racionális érvek alapján talán nem vásárolnánk meg (vagy nem fizetnénk érte annyit).

Tudnod kell mi csökkenti az ingatlan árát

Ha már komolyan gondolkozol vásárláson, segítségedre lehet tudni azokat a tényezőket, amelyek csökkenthetik a kiszemelt ingatlan árát. Ezen tényezők jelenléte kétélű fegyver lehet: kihasználhatod őket arra, hogy jobb árat csikarjál ki az eladótól, de ugyanakkor eltántoríthatnak a vételi szándékodtól. Lássunk hát néhány ilyen tényezőt.

Magas bűnözés - általában köztudott, hogy egy városon belül hol a legmagasabb a bűnözés, és ez egyértelműen kihat az ingatlanok árára is.  Minél nagyobb a bűnözés, annál inkább csökken az ár is. Alapszabályként elmondhatjuk, hogy csak olyan környéken vásárolj magadnak lakást, ahol nyugodtan  végigsétálhatsz az utcán ( természetesen nappal, mert manapság éjszaka sétálni majdnem sehol nem biztonságos). Ugyanez a szabály érvényes akkor is, ha az ingatlant befektetés céljából vásárolod, mert valószínű könnyebben tudod majd bérbe adni.

Ahhoz, hogy megtudd milyen mértékű a bűnözés a környéken, kérdezősködj az ottlakoktól, olvasd a sajtót vagy akár a helyi rendőrségtől is lehet érdeklődni.

Környezet minősége - egyre aktuálisabbá válik a környezet szennyezettsége az ingatlan kiválasztásakor. Szeretnéd, hogy gyerekeid a városi szemétdomb mellett játszadozzanak? Vagy hogy a helyi vegyipari üzem mellett horgásszanak? Ilyen nagyobb üzemek és gyárak esetén nem is muszáj mellette lenni ahhoz, hogy szennyezzen, hiszen a levegőbe bocsátott mérges gázok mindenhová eljutnak.

A tömbházlakások esetében nem árt megfigyelni a környékbeli szemét mértékét – ez főleg az erdélyi nagyvárosokban aktuális, ahol a civilizált viselkedés sok kivánnivalót hagy maga után.

Egy szó mint száz, körültekintően járj el és végezd el a házi feladatot, mert az ingatlanvásárlás az életed egyik legfontosabb döntése.

 

« vissza

Szólj hozzá!

hírdetések