Bitai Laszlo
20:37 12.11.2009
Pontosan senki nem tudja, hogy mikor lesz vége a mostani válságnak, viszont a múlt tapasztalatából kiindulva létezik néhány mutató és esemény, amelyek a véget jelezhetik. Íme néhány:


A TED-spread, ami a Libor 3 hónapos kamat és az amerikai kincstárjegyek hozama közötti kamatkülönbséget mutatja. A libor 3M azt mutatja, hogy a bankok mekkora kamattal hiteleznek egymásnak - a válság csúcsán nagyon magas volt, mert minden ban azt hitte a másikról, hogy csődbe fog menni, ezért nem akartak egymásnak hitelezni. Az amerikai kincstárjegyek ellenben a világ legbiztosabb befektetésének számítanak, ezért a kettő közötti különbség jól mutatja a piac hangulatát. Ahhoz, hogy a válság elmúljon, a TED különbségnek esnie kell és kb. 2 körül kell mozogjon (ennek a dupláját is elérte a válság kezdetekor).


A profit - minden cégnek meggyűlt a baja, eladásai estek, és kilátástalanná vált sokuk helyzete. Mindez természetesen oda vezet, hogy a befektetők eladják a részvényeiket, amelyek ára esni fog. Akkor mondhatjuk majd, hogy a válság elmúlik, amikor a befektetők bizalma visszatér, és a részvények ára újra emelkedni fog, attól függetlenül, hogy a cégek nagyrésze továbbra is veszteséges lesz. Amikor majd a tőzsdék emelkedni fognak akár a rossz hírekre is, akkor már közel van az alagút vége.


Csőd - képtelenség, hogy minden cég elkerülje. Nem múlhat el krízis anélkül, hogy néhány hangzatos csőd ne legyen. Az Egyesült Államokban már több, mint 100 bank ment csődbe, és a General Motors is. Itt Romaniában még nem sok nagy cég ellen indítottak csődeljárást , késésben vagyunk a nyugati világhoz képest. Szerintem a télen fogunk látni ilyen csődöket, amelyek elkerülhetetlenek. Ez a természetes szelekció, ami folytán megtisztul a rendszer.


Hitelezés - amikor a bankok újra beindítják a hitelezést, és minden bank a hiteleit fogja reklámozni (nem a megtakarítási ajánlatokat), akkor jó eséllyel túl vagyunk a nehezén.


Ami a forint (vagy bármilyen más deviza) megvédését illeti - amikor magasabb a kamat, a befektetők szívesebben vásárolnak forintot (akár eladva a másik devizát), és kihasználják a kamatkülönbséget. Azáltal, hogy rengetegen "parkolják" a pénzüket forintba, a forint megerősödik és stabillá válik - tehát a nemzeti bank elérte a célját.

Fodor Laszlo
23:37 29.10.2009
Szepen es kozerthetoen magyaraztad el es teljesen egyetertek a kovetkeztetessel. Tobbet kell termelni mint kolteni.
Nagyon sok kituno anyag van a weboldalon, orommel bongeszem es ajanlom minednkinek.
Nem egeszen ertem viszont hogy vedi meg a magas alapkamat a forintot a spekulacioktol? Magas alapkamat eseten tokebearamlas (forintvasarlas es forintos betet) varhato ami megerositi a forintot mert megno a forintkereslet es a tokekilepeskor leertekelodes varhato. Ez kis orszag eseteben mint Magyarorszag komoly ingadozasokhoz vezethet, de a befektetok profittal tavoznak. Ez a Forex-es "carry trade" tipusu befektetes.
Kivancsi vagyok, hogy hol a hiba a logikamban?
Masik kerdesem, hogy milyen jelekbol tudjuk megallapitani a krizis stadiumat? Mibol lehet megjosolni a veget?


  Név (kötelező)

  E-mail (kötelező, nem publikus)

Megjegyzés

Biztonsági kód
Kötelező a képen látható karaktereket beírni.