Magyar Mágnás - Gazdag nemzet - Erős nemzet
2020. szeptember 30.
Főoldal · Alapfogalmak · Cash Flow · Gazdag nemzet - erős nemzet   Rólunk · Kapcsolat · Támogass!
Főolal » Személyes pénzügyek
Személyes pénzügyek Tőzsde Ingatlan Kvíz Számológép Játék MM iskola
NAPI ÁRFOLYAMOK
1 EUR = 1.169 USD  
1 EUR = 4.874 RON  
1 EUR = 365.079 HUF  
1 USD = 105.583 JPY  
SZAVAZÁS
Szamodra fontosabb a csalad mint a penz?
Igen
Nem
HÍRLEVÉL


Pénzügyi Kézikönyv

Támogasd a Magyar Mágnást!

8 titok a gazdagok pénzkezeléséről
2009. április 25.

Nem tudom volt-e már alkalmad találkozni és beszélni milliomosokkal – pont olyanok, mint a többi ember. Csak jóval több pénzük van. Amikor pedig megkérdezed őket mi a vagyonuk és sikerük titka, nem kezdenek el titkos recepteket és kódokat sorolni. Inkább arról beszélnek, mennyire fontos a rendszeres megtakarítás, befektetés, a pénzügyek megfelelő és bölcs kezelése, a kemény munka és a takarékos életmód. Íme néhány ilyen „titok”, amelyek tulajdonképpen nem is titkok.

 

Kezdd korán és légy következetes

Fiatalság bolondság, szokták mondani. Ez legtöbbször igaz a pénzügyekre is. A fiatalok,  legyen szó frissen munkába állt diplomásról, szakmunkásról vagy munkásról, hajlamosak fiatalabb éveikben tetemes adóságra szert tenni, főleg hitelek formájában. Szeretnek vagánykodni, jó autóval járni, jól öltözködni és szórakozni. Miutan azonban a bulizás és csillogás elmúlik, marad az adósság, a hitel. Ez pedig rendkívül nyomasztóan tud hatni a a emberre, úgy pszihikailag mint anyagilag. Éveken át fizetni a fiatalság butaságait nem jó üzlet.

Ehelyett javasolt inkább a minél korábban elkezdett takarékos életmód és a pénzügyek megfelelő kezelése. A megtakarított pénzt érdemes befektetni és újra befektetni. Íly módon az évek során fel lehet használni a kamatos kamat erejét, ami egyik legnagyobb hatóerő a pénzügyi világban. Ha ezt a viselkedést éveken át következetesen gyakorolod, akkor egy nagy lépést teszel a pénzügyi céljaid felé.

 

A töretlen hit

Sok milliomossal készítettek már interjút és kérdezték őket sikerükről. Amint az illetők mesélték az élettörténeteiket, egy megfigyelt közös vonásuk a törhetetlen magabiztosság volt. Tulajdonképpen észre lehet venni, hogy ezek az emberek mindig bíztak magukban és erejükben. Hittek sikerükben, és abban, hogy képesek felülkerekedni minden nehézségen céljaik elérése érdekében. Pontosan ez a töretlen hit az ami megsegítette őket és erőt adott nekik a nehéz helyzetekben, pillanatokban. Ezért ha sikeres és gazdag akarsz lenni higyjél magadban és higyjél Istenben, és nem lesz gond. Segíts magadon és Isten is megsegít.

 

Legyen konkrét elképzelésed

Ha csak azt mondod, hogy “Gazdag akarok lenni” , az nem elegendő, mivel a megfogalmazás túl tág, túl homályos. Ehelyett jobban körül kell írni a célt. Gondolj például arra, hogy milyen lenne a milliomos életmód, milyenek lennének a mindennapjaid. Fogalmazd meg pontosan mit szeretnél, mint pl. “ Szeretném, ha 40 évesen lenne 350.000 euróm befektetve, amiből könnyen el tudom tartani 4 gyerekes családomat. Akkor majd felmondhatok a munkahelyemen, és foglalkozhatok a gyerekeim nevelésével, együtt utazhatok a családdal a világban, önkéntes munkát vállalhatok a közösségért”.

A lényeg az, hogy ha idejében kezded a pénzügyeid kezelését, a nagycsalád is megvalósítható álommá válik, és párhuzamosan lehet mindkettőt gyarapítani.

 

Biztosítsd be magad a veszteségek ellen

Az élet hosszú és sokminden történhet veled ezalatt, úgy jó mint rossz dolgok. Sokszor a csődbemenés oka egy tragédia, baleset, betegség vagy hasonló baj. Ezeket az előre kiszámíthatatlan bajokat valahogy ki kell védeni, hogy ne tegyék végleg tönkre az életed. Ennek egyik legfontosabb eszköze a biztosítás: életbiztosítás, lakás- és autóbiztosítás, egészségügyi biztosítás. Ezenkívül gondolj előre a nehéz napokra, és alakíts ki magadnak egy vésztartalékot, ami átsegít az előreláthatatlan nagy kiadásokon. Egyszóval rendezd úgy be dolgaid, hogy egy véletlen esemény ne tegye tönkre életed és ne veszélyeztesse családod anyagi helyzetét. Készülj az előreláthatatlanra.

 

Dolgozz keményen

A legtöbb milliomos, a közhittel ellentétben, nagyon keményen dolgozik. Legyen szó alkalmazottakról vagy cégtulajdonosról, befektetőről, mindent beleadnak nap mint nap. Ők az elsők, akik munkába jönnek, és sokszor ők az utolsók, akik elmennek. Ha sikeres akarsz lenni, menj be korábban a munkába, mint a munkatársaid, és fogjál neki dolgozni.

Ne töltsd az időt reggeli kávézással, újságolvasással vagy pletykával. Egyszerűen vágjál a dolgok közepébe amint megérkezel. Amire a többiek megjönnek, te már jóval előttük jársz. A mindenkori felülteljesítést előbb-utóbb észreveszik a felettesek, amit feltehetőleg pénzben is kifejeznek, ugyanakkor te is sokat tanulsz és fejlődsz.

Ha pedig a munkahelyeden nem értékelik odaadásod, keress magadnak más munkahelyet. Keményen dolgozó jó szakember mindenkinek kell, és meg is fizetik őket.

Talán nem árt megemlíteni, hogy olyan munkát végezzél, amit szeretsz. A banki karrier lehet, hogy jól hangzik, de nem biztos, hogy mindenkire talál. Ahhoz, hogy sokat tudjál dolgozni, és jól érezd magad a munkahelyen, szeretned kell a munkád. Bármilyen munkával lehet jól keresni, ha szereted és odaadóan dolgozol. Ha szereted a famunkát, akkor legyél asztalos. Ha szereted a földet művelni, akkor gazdálkodj. Ha szereted a pénzügyeket, legyél könyvelő vagy könyvvizsgáló. A lényeg az odaadáson, a kiváló teljesítményen és elhatározottságon van.

 

Készíts költségvetést

Minden hónapra készíts magadnak egy költségvetést, majd hónap végén ellenőrizd ennek betartását. Vezesd rendszeresen költségeidet, jegyezd le őket minden hónapban. A költségvetés egy olyan eszköz, amely segít elérni pénzügyi céljaid és segít kiküszöbölni a felesleges kiadásokat. Önfegyelemre tanít, ami a rendezett pénzügyeknek és gyarapodásnak elengedhetetlen követelménye.

 

Amikor befektetsz, ne kövesd a tömeget

Ezt a stílust sok helyen “az árral szembeni úszásnak” nevezik,  viszont ennél egy kicsivel többről van szó.

Ha ügyes és takarékos vagy, rendszeresen lesz befektetni való pénzed. Ilyenkor a legtöbben hajlamosak követni különféle tanácsokat, amiket az újságban olvasnak vagy a nagynénitől unokatestvértől hallanak. Sokszor ezek az emberek, jóindulatúk ellenére, nem tudják milyen is egy megfelelő befektetés.

A milliomosok abban különböznek másoktól, hogy saját fejük szerint fektetnek be. Méghozzá úgy, hogy előtte alaposan utánanéznek a dolognak, olvasnak és informálodnak, valamint számításokat végeznek. A jó befektetés mindenkinek mást jelent. A milliomosok tudják, másoktól eltérően, hogy számukra mi a megfelelő, hogy céljaiknak és kockázati toleranciájuknak megfeleljen.

Tehát van amikor az árral szemben úsznak, van amikor az árral együtt, de mindig tudják, hogy mit miért tesznek.

 

Életszínvonalad legyen a lehetőségeid alatt

Bármennyit keresne valaki, mind el lehet költeni. Általában megfigyelhető, hogy az emberek jövedelmével párhuzamosan a kiadásaik is növekednek. Sőt, sokszor nem is arányos a növekedés, hanem meghaladják a jövedelem mértékét, és túlköltekezéshez vezet(amit legtöbbször hitelből fedeznek). Pontosan ez a túlköltekezés vezetett a 2008-2009-es gazdasági válsághoz.

Ésszerű tehát a költekezés mértékét visszafogni, és amennyiben lehet, jóval a jövedelem alatt tartani. Ez azt jeleni, hogy ha pl. 1000 euró jövedelemmel rendelkezel, akkor az életszinvonalad egy 750-800 euró jövedelemnek kell megfeleljen. A jövedelmed maradék 25-25%-át nem költöd el, hanem félreteszed és befekteted. Pontosan ez a megtakarítási arány és folyamatos befektetések fognak téged és családodat milliomossá tenni az évek során.

A folyamatos takarékosság és befektetés jellemző a gazdagokra, a jólétben élőkre. Ha nem így jársz el, akkor kereshetsz bármennyit, mert ugysem jutsz egyről kettőre. Élő példa erre a híres boxoló, Mike Tyson, aki karrierje során több mint 300 millió dollárt keresett, mégis teljes anyagi csődöt jelentett 2003-ban, mert az összes pénzét elköltötte fényűző életmódja során.

« vissza

Szólj hozzá!

hírdetések