Magyar Mágnás - Gazdag nemzet - Erős nemzet
2019. április 25.
Főoldal · Alapfogalmak · Cash Flow · Gazdag nemzet - erős nemzet   Rólunk · Kapcsolat · Támogass!
Főolal » Személyes pénzügyek
Személyes pénzügyek Tőzsde Ingatlan Kvíz Számológép Játék MM iskola
NAPI ÁRFOLYAMOK
1 EUR = 0.000 USD  
1 EUR = 0.000 RON  
1 EUR = 0.000 HUF  
1 USD = 0.000 JPY  
SZAVAZÁS
Szamodra fontosabb a csalad mint a penz?
Igen
Nem
HÍRLEVÉL


Pénzügyi Kézikönyv

Támogasd a Magyar Mágnást!

A pénz időértéke
2009. október 4.

A pénz időértéke azokat érinti, akiknek pénzügyei vannak. Márpedig ha vagyona nem is, de kisebb-nagyobb pénzügyei mindenkinek vannak, nap mint nap. De vajon amikor rendezed a saját pénzügyeid, figyelembe veszed-e a pénz időértékét? Valószínű, hogy igen, akár tudatosan cselekedve, akár nem.

 

Íme egy helyzet: valaki tartozik neked 100 euróval, és semmi kétséged nincs arról, hogy megkapod a pénzt tőle. Mikor szeretnéd megkapni a pénzt: most vagy inkább 6 hónap múlva?

Az emberek 99% erre a kérdésre automatikusan azt válaszolná, hogy természetesen most. Ha viszont megkérdezzük a válaszuk okát, akkor sokan nem tudnak mást felelni, mint azt, hogy “a biztonság kedvéért”. Viszont a válaszadáskor tudtad, hogy 6 hónap múlva is biztos megkapod a pénzed, mégis azt válaszoltad, hogy most szeretnéd a pénzt a markodban tartani. Vajon mi ennek az oka, és van-e tudományos megalapozottsága?

 

A magyarázat a következő: úgy érzed, hogy a most kapott pénz értékesebb, mint a 6 hónap múlva kapott ugyanannyi pénz. Ez azért van, mert most pontosan fel tudod mérni, hogy az adott 100 euró mennyit ér és mit tudsz rajta vásárolni. Ugyanakkor nem vagy biztos abban, hogy a 6 hónap múlva kapott 100 eurónak mekkora lesz majd akkor az értéke; elméletileg az is megtörténhet, hogy addig leértékelődik a pénz, és ugyanazért a 100 euróért kevesebb terméket vásárolhatsz – azaz csökken a pénz vásárlóereje.

 

De miért csökken a pénz vásárlóereje? Elsősorban az infláció következtében. Az inflációra úgy kell gondolni, mint a rozsdára, amely állandóan marja a pénz erejét. Különböző mértékű infláció a világ legtöbb gazdaságában jelen van, és ezért majdnem törvényszerű számolni vele. Ezenkívül a pénz ereje csökkenhet más devizákkal szemben, amennyiben az ország gazdasága nem teljesít jól (nagy munkanélküliség, korrupció, csökkenő termelékenység) és ez ráteszi a bélyegét az illető ország pénzére is. Eszerint ha most 100 euró 2000 japán jent ér, lehet, hogy 6 hónap múlva csupán 1500 jent fog érni.

 

Mit jelent számokban ez ez értéktelenedés? Amennyiben feltételezzük, hogy az éves (tehát 12 hónapos) infláció 5%, a mostani 100 eurónk 6 hónap múlva mennyit fog érni, azaz mennyi lesz a vásárlóereje?

 

A 100 euró valós értéke 6 hónap múlva: 97.5 euró (100 x (5%/2) ). Ez azt jelenti, hogy amennyiben 6 hónap múlva kapod meg a pénzt, ez kevesebbet fog érni 2.5 euróval. Ezért tehát jobb, ha most kapod meg a pénzed, hiszen ezzel nyersz 2.5%-ot.

 

Csak az infláció befolyásolja a pénz időértékét?

 

A fenti, inflációs példa a könnyen érthetőség kedvéért volt megadva, azonban a befektetők és üzletemberek általában nem (nemcsak) az inflációval számolnak, amikor a pénz időértékét akarják meghatározni.

 

Ha például üzletemberként (vagy akár magánemberként is) tudod, hogy a pénzedet bármikor be tudod fektetni évi 15%-os hozammal, akkor számodra már nem az infláció fogja jelenteni a pénz időértékét, hanem ez a 15%-os hozam.

 

Folytatva a fenti példát, amennyiben most azonnal megkapod azt a bizonyos 100 eurót, akkor azt rögtön befektetheted és 6 hónap alatt 107.5 eurót fog érni (mivel az éves hozam 15%, tehát a féléves hozamnak 7.5%-ot számítunk).

 

Tehát ebben az esetben is teljesen egyértelmű, hogy jobb most megkapni a pénzt mint később, hiszen jobban jársz, kiszámítva, hogy a most megkapott pénznek mekkor értéke lesz számodra a jővőben.Mindez fordítva is igaz, tehát a jővőbeni pénznek ki lehet számítani a jelenértékét. Ezt jelenérték számításnak nevezzük, és a következőképpen kell eljárnod.

 

Ha tudod, hogy pontosan 1 év múlva fogsz kapni 1000 eurót, és az éves infláció 6%, akkor elgondolkodhatsz azon, hogy ennek az összegnek mennyi a jelenlegi értéke. Azaz most mennyi pénz lenne egyenértékű az 1 év múlva bejövő 1000 euró értékével. A válasz: 943.39 euró (1000/1.06).

 

Magyarán ez azt jelenti, hogy ha ma lenne 943.39 euród, pontosan annyi terméket vásárolhatnál rá, mint 1 év múlva az 1000 euróval.

 

Van-e kapcsolat a kamatos kamat és a pénz időértéke között?

 

Nagyon is van. A kamatos kamat tulajdonképpen megadja a pénz időértékét, de nem csak egy periódusra(pl. évre), hanem többre is. Ha pl. befektetsz most 300 eurót 10%-os hozammal 3 évre, akkor a következőképpen alakul a pénzed:

 

1.év után: 300 x 10%=30 a kamat, tehát összesen 330 euró lesz

2.év után: 330 x 10%=33 a kamat, tehát összesen 330+33=363 euród lesz

3.év után: 363 x 10%=36.3 a kamat, tehát összesen 363+36.3=399.3 euród lesz

 

Tehát a kamatos kamat egyik periódusról a masikra jobban és jobban növeli a pénz értékét, mert a kamatra is kamatot számol, így a már meglévő kamatok is neked dolgoznak. Ilyenkor dolgozik igazán a pénz a te javadra.

 

Következésképpen mindig törekedj arra, hogy pénzügyi döntéseidkor a pénz időértékét is vedd figyelembe. Amikor befekteted a pénzed kamatos kamattal, akkor nagyon jó, viszont soha ne vegyél fel hitelt kamatos kamattal – hiszen az a hitelezőnek lesz jó, neked nem.

 

Bitai László

« vissza

Szólj hozzá!

hírdetések