Magyar Mágnás - Gazdag nemzet - Erős nemzet
2023. május 30.
Főoldal · Alapfogalmak · Cash Flow · Gazdag nemzet - erős nemzet   Rólunk · Kapcsolat · Támogass!
Főolal » Személyes pénzügyek
Személyes pénzügyek Tőzsde Ingatlan Kvíz Számológép Játék MM iskola
NAPI ÁRFOLYAMOK
1 EUR = 1.071 USD  
1 EUR = 4.958 RON  
1 EUR = 371.497 HUF  
1 USD = 140.298 JPY  
SZAVAZÁS
Mekkora inflációra számítasz a következő évben ?
2-5%
5-7%
7-10%
>10%
HÍRLEVÉL


Pénzügyi Kézikönyv

Támogasd a Magyar Mágnást!

Fizess magadnak először!
2009. szeptember 13.

A pénzügyeink annyira meghatározzák a mindennapjainkat, hogy bizony sokszor a döntéseinket kizárólag a pénzügyi vetület alapján hozzuk. Spórolni akarsz, hogy jusson erre is meg arra is, hiszen mindenre úgysem fog. Folyamatosan mókuskerékben élsz, amint jön egy kis pénz, úgy el is megy. Újra dolgoznod kell, újra a pénz után loholni, hogy a hónap végén a számlákat kifizesd – és mindezt egy életen át, anélkül, hogy választásod lenne.

 

Vajon tényleg nincsen választás? Ez lenne mindenkinek megírva? Nem lehet valahogy mégis egyről a kettőre jutni, és a mókuskerékből kiszabadulni? Mégis, a gazdagok hogyan lettek gazdagok?

 

A kérdések jogosak, és előbb utóbb mindenkiben felmerülnek. A válasz pedig egyszerű: van választás. Igenis, ki lehet jutni a mókuskerékből, csak akarni kell. Ehhez adunk most egy jótanácsot, amit a gazdagok legtöbbje is követ: fizess magadnak először!

 

Hogy mit jelent ez? Hát egyszerűen azt, hogy amint megkapod a fizetésed, először saját magadnak tegyél félre pénzt – mondjuk 10%-ot. Ez lesz a te kis pénzed, amit hosszú távú céljaidra szánsz. Ehhez a pénzhez pedig semmilyen körülmény között nem nyúlsz, csakis akkor, amikor befektetésre kerül a sor. Elköltheted részvényekre, kötvényekre, ingatlanra, aranyra vagy más befektetésre, ami pénzt termel neked – de semmi másra. Tulajdonképpen úgy kell erre gondolni, mint a jövődre és a családod jövőjére, amit szép lassan építgetsz. A hangyához hasonlóan ezt a műveletet minden hónapban elvégzed, rendszeresen.

 

Jó jó, de mi lesz a számlákkal? – kérdezheti valaki. Semmi. A számlákat is kifizeted, de csak miután magadnak fizettél. Miért érdemelne elsőbbséget a telefonszolgáltató a családod jövőjével szemben? Talán a jövőd nem fontosabb, mint az, hogy a kábel TV ki legyen fizetve? Különben is, ott van még a jövedelmed maradék 90%-a, amit bármire felhasználhatsz, így számlák kifizetésére is.

 

Sokan azt a kifogást vágják ilyenkor hozzám, hogy még a 100% sem elég a mindennapi költségekre. Nos, ezzel nem értek egyet. Ha ugyanis valaki 1000 lejből él meg havonta, akkor meg tud élni 900 lejből is, és 100 lejt nyugodtan félretehet befektetésre. Lehet, hogy nehéznek tűnik először 10%-ot félretenni, de akkor tegyél félre 5%-ot. Vagy ha ez is soknak tűnik, akkor kezdd el szépen 1%-al, majd fokozatosan növeljed azt, hónapról hónapra. A lényeg, hogy megszokjad és rendszeressé váljon a gondolat, a megtakarítás.

 

A dolog nyitja az önfegyelem. A félretett pénzt csak befektetésre költsd el, ami majd biztosítja később a családod és egyben saját jóléted. Így és csakis így szabadulhatsz ki a mókuskerékből. Illetve bocsánat, van még egy mód erre: nyerni a lottón.

 

Bitai László

 

 

« vissza

Szólj hozzá!

hírdetések