Magyar Mágnás - Gazdag nemzet - Erős nemzet
2023. szeptember 27.
Főoldal · Alapfogalmak · Cash Flow · Gazdag nemzet - erős nemzet   Rólunk · Kapcsolat · Támogass!
Főolal » Személyes pénzügyek
Személyes pénzügyek Tőzsde Ingatlan Kvíz Számológép Játék MM iskola
NAPI ÁRFOLYAMOK
1 EUR = 1.060 USD  
1 EUR = 4.970 RON  
1 EUR = 388.979 HUF  
1 USD = 148.844 JPY  
SZAVAZÁS
Mekkora inflációra számítasz a következő évben ?
2-5%
5-7%
7-10%
>10%
HÍRLEVÉL


Pénzügyi Kézikönyv

Támogasd a Magyar Mágnást!

Használd a kamatos kamat erejét
2009. november 4.

"A világ legnagyobb matematikai felfedezése a kamatos kamat" – mondta Albert Einstein.

Elgondolkodtál már miért van az, hogy egyesek annyira meggazdagodnak, míg mások alig élnek egyik napról a másikra? Miért van, hogy egyesek, akik keresete aránylag szerény, ugyanakkor látszólag képesek  egy biztonságos, nyugalmas életet élni és megtakarítani, míg mások, akik jóval többet keresnek, mindig pénztelenek?

Valószínű, hogy sokszor elmélkedtél már ezen te is, anélkül, hogy választ találtál volna. Pedig egyszerű: egyes emberek jártasabbak a pénzügyekben, és jól ismerik a pénzügyi eszközöket, amiket folyamatosan a maguk javára használnak ki. A gazdag emberek jobban ismerik a pénz világát, míg a szegények nemcsak, hogy nem ismerik azt, de nem is akarják megismerni azokat az eszközöket, amelyek a meggazdagodáshoz vezetnek. Az egyik legerősebb ilyen eszköz a kamatos kamat, valamint a 72-es szabály.

A kamatos kamat egy olyan valami, ami dolgozhat érted, de ellened is. Eme eszköz valós erejét akkor lehet igazán meglátni, ha alkalmazod a személyes pénzügyi terveidben. A jobb megértés érdekében nézzünk 2 példát.

Az alábbi ábra megmutatja a kamatos kamat erejét, azaz mi történik 5.000 pénzed (pengő) befektetéssel 30 év alatt, különböző hozamok mellett.

Kamatos kamat

Míg 10 év után a hozamok közötti különbség nem szembeötlő, 30 év után óriási különbségeket észlelhetünk. 30 év után, az eredeti 5.000 pengőd 6%-os hozammal kb. 30.000 pengőre nő meg, viszont 12%-os hozam mellett az eredeti befektetés madjnem 150.000 pengőre duzzad. Te melyiket választanád a nyugdíjadra? A 30.000-et vagy a 150.000-et? A hozam mértéke óriási különbséget jelent. A kamatos kamat ereje jobban segít elérni pénzügyi céljaid mint gondolnád.

Lássunk egy másik példát, ahol a kamatos kamat ereje látható. Szeretnél 33.500 pengőt 4.000.000 pengővé változtatni? Amikor gyereked születik, nyissál neki egy befektési számlát, évi 500 pengővel (kevesebb, mint havi 50 pengő), amit 67 évig rendszeresen fizetsz (ami összesen 33.500 pengőt tesz ki), 10%-os hozam mellett.  Ebben az esetben mire a gyereked visszavonulna, a befektetés értéke megközelíti a 4 milliót. Ha viszont csak akkor kezdenéd el amikor a gyereked 21 éves lesz, a befektetés értéke csupán 700.000 pengő lenne!

A 10%-os hozamot a példa kedvéért vettük, hosszú távon reálisabb 8%-os hozammal számolni. Ennek ellenére, a számok aránya és a működési elvek ugyanazok, függetlenül a hozam mértékétől.

Alapvető tehát tudni, hogy miként működik a pénz, a kamatos kamat pedig létfontosságú a személyes pénzügyi terved megalkotásához, és ahhoz, hogy a pénzügyi terved kielégítse a jövőbeni szükségleteid. Neked milyen a jelenlegi pénzügyi terved? Elegendő lesz a gyerekek oktatására? Nyugodt életet biztosít majd? Ne felejts feltenni magadnak ilyen és hasonló kérdéseket amikor a pénzügyi tervedet készíted.

Elsőrendű fontosságot adsz a mai megtakarításoknak, amelyek majd a jővőd biztosítják? A halogatás többe kerül, mint gondolnád. A pénzügyi terv és a kamatos kamat ereje megmutatja majd, hogy minél később kezdesz megtakarítani, annál többet kell megtakarítani, hogy céljaid elérhesd. Készen állsz elindulni az anyagi jólét útján, amely biztosítja saját és családod pénzügyi sikerét? A legjobb ha már ma gondoskodsz a gyerekeid jővőjéről, és nem halogatod ezt addig, amíg megnőnek.

Tartsd szem előtt az alábbiakat:

  • A kamatos kamat gyorsabban nő, mint az egyszerű kamat
  • Kezdj el korán megtakarítani, hogy a kamatos kamatot kihasználd
  • Minél gyakoribb a kamatos kamat számolása (pl. naponta), annál jobb

A kamatos kamatot lehet számolni évente, havonta vagy naponta is. Minél gyakrabban számolják, annál gyorsabban nő a pénz. Tegyük fel, hogy beteszel 5.000 pengőt egy olyan számlára, amely 10%-os kamatot fizet. Amennyiben nem fektetsz be újabb összeget, a számlád a következőképpen fog kinézni 10 év elteltével:

  • 12.968 pengő, évente számítva a kamatos kamatot
  • 13.535 pengő, havonta számítva a kamatos kamatot
  • 13.589 pengő, naponta számítva a kamatos kamatot

Mi a 72-es szabály?

Ez egy egyszerű, mindenki által érthető szabály, amely a kovetkező 2 kérdésre ad  gyors választ:

  • Mennyi idő alatt kettőződik meg a befektetésed egy adott hozam mellett?
  • Mekkora hozam szükséges ahhoz, hogy adott időn belül megkettőzödjön a befektetésed?

Számítási példa 1:

Befektetek 1000 pengőt, és szeretném, ha 3 év alatt megkettőzödne. Milyen évi hozammal kell befektessem?

Válasz:             72 / 3 = 24%

Számítási példa 2:

Befektetek évi 15%-al 1000 pengőt. Hány év alatt kettőzödik meg?

Válasz: 72 / 15 = 4.8 év

A 72-es szabály, ugyanúgy mint a kamatos kamat, hasznos eszköz lehet e kezedben a pénzügyeid irányítására.

Húszonévesek: tudom, hogy a nyugdíj még messzinek tűnik, és inkább a hitelek törlesztése érdekel, de jegyezd meg ezt, mert fontos: erőltesd meg magad, és fektess be az öregkorodra! Egy kicsit fog fájni az elején, de nem sokáig. Miután megszokod, már magától fog menni, a hangsúly pedig nem az összegen van, hanem a rendszerességen. Ha most elkezded, és évi 500 pengőt teszel félre, nyugis életed lesz a későbbiekben.

Soha ne próbáld meggyőzni magad, hogy a mulasztást bepótolhatod későbbi megtakarításokkal, mert nem leszel képes rá. Lassacskán olyan életvitelt alakítasz ki amely felemeszti a teljes jövedelmed, és egyre nehezebben fogsz tudni megtakarítani. Ne éld fel a jövődet, mert az túl fontos számodra. Kezdd korán, kezdd azonnal!

Bitai László 

« vissza

Szólj hozzá!

hírdetések