Magyar Mágnás - Gazdag nemzet - Erős nemzet
2019. május 24.
Főoldal · Alapfogalmak · Cash Flow · Gazdag nemzet - erős nemzet   Rólunk · Kapcsolat · Támogass!
Főolal » Személyes pénzügyek
Személyes pénzügyek Tőzsde Ingatlan Kvíz Számológép Játék MM iskola
NAPI ÁRFOLYAMOK
1 EUR = 0.000 USD  
1 EUR = 0.000 RON  
1 EUR = 0.000 HUF  
1 USD = 0.000 JPY  
SZAVAZÁS
Szamodra fontosabb a csalad mint a penz?
Igen
Nem
HÍRLEVÉL


Pénzügyi Kézikönyv

Támogasd a Magyar Mágnást!

Megtakarítani jó, megtakarítani kell
2009. szeptember 16.

A megtakarítás életünk fontos részévé kell váljon. Nagyon sokat változott a világ az utóbbi években, az ember már csak azt nem tud megvásárolni a boltokban, amit éppen nem akar. A legújabb TV, számítógép, divatos ruhák, autók és számtalan más termék megvásárolható. Sőt, majdnem kötelező a megvásárlásuk, hiszen ha a szomszédnak is van, nekem miért ne lenne?

Sajnos ez a mindenáron való vásárlási láz jelen van a társadalom minden rétegében, a maga formájában. De felmerült már valaha a kérdés benned, hogy egyáltalán szükséged van-e erre a sok cuccra? Érdemes ezekre az összes pénzed elkölteni, vagy akár hitelhez folyamodni? Mert ugye szép dolog az Adrián nyaralni, de ha ezt csak hitelből tudod fizetni, akkor évekig törlesztheted az egyheti élmények árát.

Ilyen csábító körülmények között a pénz nagyon könnyen kicsúszik a zsebünkből mindenre, és hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ez hosszú távon nem tartható fenn. Nem lehet a végtelenségig többet költeni, mint amennyi pénzünk van. Ha 1000 lej a havi jövedelmem, nem élhetek úgy, mint aki havonta 1500 lejt keres. Hiába azl újabb és újabb hitelt, azokat is előbb utóbb törleszteni kell. Ha pedig nyakig eladósodok, akkor életed végéig fizethetek mindent, kamatostól.

Jó, de ha 1000 lej jövedelmem van, akkor milyen életmódot folytassak?

Hát erre a kérdésre sokan hajlamosak azt válaszolni, hogy természetesen olyan életmódot, amit az 1000 lejből megengedek magamnak. Ez egy téves válasz. Miért?

Gondolj bele, ha mindig, minden hónapban, elköltöd a teljes 1000 lejt, mi történik ha egyszer csak munka nélkül maradsz? Miből élsz meg? Hiszen nincsen semmi tartalékod, eddig minden pénzed elköltötted. Igaz, adósságod sincs, mert nem vettél fel hitelt. Vigyük tovább a gondolatot: mi marad öreg korodra, mikor már nem tudsz dolgozni? A híg állami nyugdíj, ha addig össze nem omlik teljesen az állami nyugdíjpénztár.

Tehát akkor jöjjön újra a kérdés: 1000 lej jövedelemmel milyen életmódot folytassak? A válasz pedig: olyan életmódot, mintha a jövedelmem nem 1000 hanem például 850 lej lenne. De mi történik a maradék 150 lejjel? Elveszi valaki?

Nem, nem veszi el senki, hanem azt félreteszem, megtakarítom. Az enyém marad, de nem nyúlok hozzá. Ezt te is megteheted.

Tulajdonképpen arról van szó, hogy kevesebbet költsél minden hónapban, mint amennyit megkeresel. Nem is olyan nehéz ez, mint amilyennek elsőre tűnik. Egy kicsit jobban oda kell figyelni az igényeidre, a kiadásokra, a szükségletekre. A megtakarítás mindennapivá kell váljon, ami hosszú távon biztonságérzetet teremt a családban. Ha van félretett pénzed, akkor a nehezebb, munkanélküli időszakot is könnyebben vészeled át.

Praktikus lépések a megtakarítás elősegítésére: 

  • Megtakarítási célok kitűzése:  a rövid távú célok esetében ez könnyű, pl. akarsz vásárolni egy új öltönyt. A hosszú távú célok esetében azonban gondosabb odafigyelésre és számolásra van szükség, mint pl. a nyugdíjra való megtakarítás. Azon is kell gondolkozni, hogy a megtakarított pénzt mibe fektessed, hogy a legjobban segítsen a cél elérésében. A célokat mindig fontos leírni (nem csak gondolatban emlegetni őket), és időhöz kötni: pl. 10 év múlva szeretnék vásárolni egy lakást a lányomnak.
  • Számítsd ki mennyit fogsz megtakarítani hetente, havonta, vagy minden fizetéskor. Minden cél érdekében javasolt a megtakarítás egyenletes eloszlása, azaz minden alkalommal ugyanannyit tegyél félre. Ezt a pénzmennyiséget természetesen nagyban meghatározza a cél elérésére kitűzött idő. Próbálj reális célokat kitűzni, hiszen ha 1000 lejes fizetésből havi 600 lejt akarsz megtakarítani 3 éven át, valószínű, hogy nem fog sikerülni.
  • Kövesd kiadásaidat és csökkentsd őket. A megtakarításod a jövedelmed és a kiadásaid közötti különbség. Mivel kiadásaid fölött nagyobb a befolyásod, bölcs lenne odafigyelni rájuk. Jegyezd le minden kiadásod részletesen egy hónapon át egy füzetbe. Ezután ülj le és hosszasan, kritikusan nézd át a kiadásokat. Néhány kiadás csökkentése egyértelmű lesz és könnyű, de nehéz döntéseket is kell hoznod majd. Ilyenkor mindig jusson eszedbe a célod, amit magadnak tűztél ki.
  • Fizess magadnak először. A megtakarítási cél elsődleges kell legyen számodra, ezért ne elégedj meg azzal, hogy annyit takarítasz meg, amennyi megmarad a hónap végén. Ezért nagyon fontos, hogy a megtakarítandó összeget tedd félre a malackába vagy bankba azonnal amint a jövedelmed(fizetésed) megkapod.
  • Fektesd be a pénzt a célnak megfelelően. A megtakarított pénzt ajánlott befektetni, mert csak így tud gyarapodni és segít a célok gyorsabb elérésében. Ha hosszú távú céljaid vannak, akkor érdemesebb hosszú távra befektetni, pl. részvényekbe. A rövid távú célok esetében inkább ajánlott a bankbetét, kötvény - ezek rövid lejáratú befektetések.
     

Bitai László

« vissza

Szólj hozzá!

hírdetések