Magyar Mágnás - Gazdag nemzet - Erős nemzet
2019. június 27.
Főoldal · Alapfogalmak · Cash Flow · Gazdag nemzet - erős nemzet   Rólunk · Kapcsolat · Támogass!
Főolal » Tőzsde » Oktatás
Személyes pénzügyek Tőzsde Oktatás Ingatlan Kvíz Számológép Játék MM iskola
NAPI ÁRFOLYAMOK
1 EUR = 1.136 USD  
1 EUR = 4.720 RON  
1 EUR = 323.436 HUF  
1 USD = 107.675 JPY  
SZAVAZÁS
Szamodra fontosabb a csalad mint a penz?
Igen
Nem
HÍRLEVÉL


Pénzügyi Kézikönyv

Támogasd a Magyar Mágnást!

A cégelemzés alapjai
2009. január 6.

Szóval érdekel a tőzsdézés, a részvények. Vagy inkább pénzügyi elemzőnek készülsz és bankban vagy befektetési alapnál szeretnél dolgozni. Vagy csupán szeretnéd tudni mi történik pontosan a portfolióddal és uralni akarod a befektetéseid. A fentiek közül bármelyik is legyen az indítékod, a cégelemzésre szükséged van. A megfelelő tudás hozzásegíthet mindenkit a befektetési vágy felébresztéséhez és a helyesebb befektetési döntések meghozatalához.

A cégelemzés célja az illető cég pontosabb megértése. A mai kapitalista világban rengeteg cég működik, egymással versenyezve. Mindegyik kínálja termékeit, szolgáltatásait és küzdenek a fogyasztók pénzéért. Ugyanakkor viszont nagy különbségek is vannak közöttük: a profit mértéke, az eladások mennyisége, a termelési módszerek, a vezetőség hozzáállása mind olyan tényezők, amelyek megkülönböztetik őket egymástól.

A cégelemzés dolga felfedni és megértetni ezeketa tényezőket a jobb döntéshozatal érdekében. A cégelemzés nem csupán számokat és számolást, hanem ennél többet jelent. Nemcsak a számokat kell látni, hanem azt is ami mögöttük van, illetve mindent, ami befolyással lehet a cég tevékenységére. Bárki (akár te is) lehet cégelemző, ha megvan hozzá a kellő tudása és ideje. A tudás alapjait cikksorozatainkban is elsajátíthatod.

Ha az elemzés során kizárólag a számokra koncentrálunk, akkor pénzügyi elemzésről, ha pedig a számok mögötti okokra és egyéb, nehezebben mérhető jelenségekre, akkor minőségi elemzésről beszélhetünk. A két féle elemzés, a pénzügyi és minőségi, csakis együtt alkot teljes képet a cégről. Tehát úgy is mondhatjuk, hogy a cégelemzésnek két része van: a pénzügyi elemzés és a minőségi elemzés.

A pénzügyi elemzés (angolul financial analysis) a befektetés alapköve, főleg ami a részvényekbe és vállalati kötvényekbe való befektetést illeti. Ugyanakkor lehet alkalmazni más befektetésekre, pl. állami kincstárjgyekre is. Sok féle befektetési stratégia létezik, de talán bátran mondhatjuk, hogy egyik sem mellőzheti a pénzügyi elemzést. Ennek oka elég egyértelmű, hiszen ha valaki hosszú időre be akarja fektetni a pénzét, alaposan megnézi az illető eszköszt és az illető cég adatait, számait, mielőtt döntene.

A pénzügyi elemzés lényege a cég pénzügyi helyzetének megértése. Az elemzés segítségével eldönthetjük, hogy jó-e vagy sem az illető részvénybe fektetni. Ez tulajdonképpen a pénzügyi jelentések (mérleg, eredménykimutatás, készpénzáramlás) böngészését, tanulmányozását és a bennük való elmélyülést jelenti.

A pénzügyi elemzés olyan kérdésekre adhat választ mint:

  • Hány százalékkal nőttek az eladások?
  • A költségek féken vannak tartva?
  • Mekkora a mindennapi tevékenységből származó profit? Növekvő-e a profit mértéke?
  • Vissza tudja fizetni a hiteleket? Termel-e elég készpénzt?

A pénzügyi jelentések lehetnek éves, féléves vagy negyedéves jelentések és ez meghatározza a súlyukat is: az éves jelentés mindig nagyobb értékű lesz egy befektető számára mint a negyedéves jelentés.

A minőségi elemzés a céget befolyásoló tényezők minőségével foglalkozik. A pénzügyi elemzéssel ellentétben a minőségi elemzés elemei ritkán fejezhetők ki számokban, illetve nehezen mérhetők. A minőségi elemzés a cégelemzés fontos része, és célja a számok mögötti információkat megértetni. Többek között az alábbiakhoz hasonló kérdésekre ad választ:

  • Miért nőttek csupán 10%-al az eladások?
  • Milyenek a hosszú távú növekedési lehetőségek?
  • Milyen az illető ágazat jövője?
  • Megfelelő-e a cég marketingpolitikája?
  • A politikai és geopolitikai döntések hatásai a cég tevékenységére

A minőségi elemzés fontossága abból adódik, hogy hozzásegít megérteni a nagyobb képet: összefüggést teremt a makrogazdaság és a cég állapota között, segít megérteni a politikai környezet hatásait az üzleti világra, elemzi a cég vezetőségének üzleti politikáját és hozzáállását, a vállalati kultúrát. Az ilyen fajta információk többnyire nem mérhetőek, habár sokszor lehet hivatkozni statisztikai adatokra az alátámasztásukra. A statisztikával viszont óvatosan kell bánni, mert könnyen manipulálható.

Következésképpen sem a pénzügyi sem a minőségi elemzés nem jobb a másiknál, egymagában pedig egyik sem elégséges. Csakis a kettő együtt tud teljeskörű képpel szolgálni, amelyek szükségesek a jó döntések meghozatalához.

A részvénybe való befektetés döntése nem szabad tehát elhamarkodottnak lennie, és megfelelő elemzés kell megelőzze. A cégelemzés hozzásegít a részvény valódi értékének meghatározásához, ami hasznos, ha figyelembe vesszük azt a törvényt, hogy a részvény piaci árfolyama hosszú távon tükrözni fogja ezt a valódi értéket.

Például ha egy cég részvényének piaci árfolyama 145 EUR, de a valódi értéke az általad végzett cégelemzés alapján 170 EUR, akkor egyértelműen érdemes megvásárolni a részvényt, abban a tudatban, hogy előbb-utóbb a piac(más befektetők) is rájön az alulértékeltségre és az árfolyam eléri a 170-et. A részvény valódi értékének meghatározása nem pontos, hanem általában hozzávetőleges, viszont segít meghozni a befektetési döntést.


« vissza

Szólj hozzá!

hírdetések