Magyar Mágnás - Gazdag nemzet - Erős nemzet
2023. szeptember 27.
Főoldal · Alapfogalmak · Cash Flow · Gazdag nemzet - erős nemzet   Rólunk · Kapcsolat · Támogass!
Főolal » Tőzsde » Oktatás
Személyes pénzügyek Tőzsde Oktatás Ingatlan Kvíz Számológép Játék MM iskola
NAPI ÁRFOLYAMOK
1 EUR = 1.060 USD  
1 EUR = 4.970 RON  
1 EUR = 388.979 HUF  
1 USD = 148.844 JPY  
SZAVAZÁS
Mekkora inflációra számítasz a következő évben ?
2-5%
5-7%
7-10%
>10%
HÍRLEVÉL


Pénzügyi Kézikönyv

Támogasd a Magyar Mágnást!

A kereskedők és befektetők közti különbség
2010. május 21.

Mielőtt pénzt tennél a tőzsdén található részvényekbe, meg kell ismerned önmagad és a kereskedési stílusod. E tekintetben az első lépés annak eldöntése kell legyen, hogy befektető vagy-e vagy inkább kereskedő. A befektetők általában hosszabb ideig tartják pénzüket egy bizonyos részvényben, mint a kereskedők. Ez jelenthet heteket, hónapokat vagy éveket. A kereskedők általában csak napokig vagy hetekig, sőt, néha akár néhány óráig tartja meg a részvényeket.

A befektetők és kereskedők sokszor ugyanazokat az eszközöket és tehnikákat veszik igénybe, viszont ezeket saját természetükhöz és befektetési határidejükhöz igazítják. A befektetés idejét sokszor külső tényezők adják meg. Például ha olyan a munkahelyed, hogy nem teszi lehetővé a piacok naponta többszöri megfigyelését, nagyon nehezen fogsz tudni kereskedni, még akkor is, ha a személyiséged a kereskedést segítené elő.

A befektetés sikerének kulcsa természetesen a kiválasztott részvény minősége – tehát a cég, amelynek amelynek a részvényét megvásároljuk. Ez fokozottan érvényes a befektetők esetében, mivel ők hosszab ideig tartják meg a részvényeket. A fundamentális elemzés sokat segít abban, hogy a befektetők a megfelelő cégeket válasszák ki, amelyek kilátásai jövőre nézve a legjobbak. A befektetőket nem érdeklik a részvények napi mozgásai mivel tudják, hogy az általuk birtokolt részvények szilárd alapokkal rendelkeznek, és ezért hosszú távon növekedni fognak.

Ezzel szemben a kereskedők nem gondolkodnak hosszú távon, és a taktikáikat saját személyiségük és kockázati toleranciaszintjük alapján választják. Azok, akik napon belüli kereskedők, minden nap végén lezárják pozicióikat – tehát nem tartanak meg egyetlen részvényt sem másnapra. Ők naponta többször adnak-vesznek, és folyton figyelik az ármozgásokat. Ilyen feszült légkörben kevesen képesek sok ideig sikeresek maradni. Sok kereskedő nem zárja le a poziciókat minden nap, hanem napokig (ritkábban hetekig) megtartják a részvényt, míg az általuk kívánt irányba el nem mozdul. Őket nem érdekli a cég minősége, a részvény típusa, kizárólag a részvény ára és ármozgása fontos nekik, ezek határozzák meg a be- és kilépést a piacra.

Úgy a befektetők, mint a kereskedők sok hasznát vehetik a tehnikai elemzésnek amikor megpróbálják eldönteni, hogy mikor akarnak belépni a piacra. Mégis, a majdnem sebészeti pontossággal meghatározott be- és kilépési pontok elsősorban a kereskedők számára fontosak.

Bármilyen típusú befektető legyél, nem árt naponta rápillantani a befektetésedre. Ez persze legfontosabb a kereskedők számára, viszont a hosszú távon befektetőknek is javasolt a piac mozgásainak követése. Ez nem kell meghaladja a napi néhány percet, ez bőven elég ahhoz, hogy a nagyobb mozgásokról értesülj. Ha kereskedő vagy , természetesen ennél egy kicsivel többet kell eltöltened a piac követésével. Azok a kereskedők, akik kizárólag ebből élnek, valószínű , hogy naponta több órát a számítógép előtt fognak tölteni. Azonban csak attól, naponta rendszeresen követed a piacokat, még nem leszel kereskedő.

A legtöbb kereskedő egyidőben befektető is, bár ennek forditottja nem feltétlenül igaz. A kereskedők is, akik sokszor csupán néhány óráig tartják pozicióikat, sokszor rendelkeznek hosszú távú befektetésekkel, legyen szó részvényekről, kötvényekről vagy akár magánnyugdíjalapról. Ezekhez a befektetéseikhez nem nyúlnak napirenden, nem kereskednek velük.

Legyél bármi, befektető vagy kereskedő, nagyon fontos megtanulnod mikor érdemes be- és kilépned a piacról. Az önfegyelem mindig fontos, e nélkül nem lehet jelentős sikereket elérni. Meg kell tanulnod úrrá lenni félelmeiden és a kapzsiságodon – ez a két érzelem van a legnagyobb befolyással a tőzsdei eredményeidre. Hiába választod ki hosszú elemzés után a megfelelő részvényt, ha akkor vásárolod meg, amikor a legdrágább. Ezért kell odafigyelni a belépés pillanatára, ebben pedig a tehnikai elemzés segít.

A másik fontos megtanulandó dolog a pénzkezelés megfelelő módja, befektetők és kereskedők esetében egyaránt. Soha nem szabad elfelejteni a veszteségkorlátozó parancsok használatát. Ez azt jelenti, hogy a megveszel egy részvényt 5 lejben, azzal a szándékkal, hogy eladod amikor 6 lejre nő, arra is kell gondolnod, hogy mit teszel, ha az ár leesik 4 lejre. Fontos, hogy még a belépés előtt legyen terved arra az esetre, hogy ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan szeretnéd. Ha nincs terved, akkor pánikolni kezdesz, és rossz döntéseket fogsz hozni.

Nemcsak arra kell legyen terved, hogy mi történik ha rosszra fordulnak a dolgok, hanem arra is, hogy mit teszel, ha jól haladnak. Mekkor nyereség után adsz el? Mikor szállsz ki? Mennyi ideig tartod a részvényt? Ezekre a kérdésekre jó választ kapnod mielőtt poziciót nyitnál.

Kereskedő vagy befektető: melyik a jobb? Mindkettő lehet jó, ha megfelel a személyiségednek, kockázati toleranciádnak és eletstílusodnak. Mindenesetre tisztában kell lenni azzal, hogy a kereskedés kockázatosabb, és elsősorban erős idegzetűeknek ajánlott.

 

Bitai László

« vissza

Szólj hozzá!

hírdetések