Magyar Mágnás - Gazdag nemzet - Erős nemzet
2023. szeptember 27.
Főoldal · Alapfogalmak · Cash Flow · Gazdag nemzet - erős nemzet   Rólunk · Kapcsolat · Támogass!
Főolal » Tőzsde » Oktatás
Személyes pénzügyek Tőzsde Oktatás Ingatlan Kvíz Számológép Játék MM iskola
NAPI ÁRFOLYAMOK
1 EUR = 1.060 USD  
1 EUR = 4.970 RON  
1 EUR = 388.979 HUF  
1 USD = 148.844 JPY  
SZAVAZÁS
Mekkora inflációra számítasz a következő évben ?
2-5%
5-7%
7-10%
>10%
HÍRLEVÉL


Pénzügyi Kézikönyv

Támogasd a Magyar Mágnást!

A piac 6 alapvető szabálya
2009. május 6.

Sokak számára a piac nem más, mint véletlen események és érthetetlen történések sokasága. A legnagyobb piacok – mint tudjuk – a tőzsdék. A tőzsdéken rengeteg kereskedés bonyolódik le, adnak-vesznek az emberek megállás nélkül: pénzt, részvényeket, kötvényeket, gabonát, nyersanyagokat.

A piaci szereplők sokszor nem ismerik egymást, egymás indítékait, erkölcsét, helyzetét, és nem is érdekli őket. Csupán egy dolog érdekel minden szereplőt: merre fog elmozdulni a piac? Csökken az ár vagy növekszik? Ez az örökös kérdés, amire mindenki különböző módon próbál választ találni. Van azonban néhány elv, amelyet rendszeresen meg lehet találni a piacon. Ha úgy tetszik, azt is mondhatjuk, hogy ezek az elvek alkotják a piac jellemét. Elsősorban az élő (likvid) piacra érvényesek az alábbiak.

 

1. A piac idővel hajlamos visszatérni  az átlagos szinthez

Ez azt jelenti, hogy az őrült mozgások nem tartanak mindörökké, legyen szó túlzott optimizmusról vagy borúlátásról. Amikor pedig vége lesz a nagy kilengéseknek, a dolgok elsimulnak és a közepes szintek felé veszik az irányt. Ezek a szintek tükrözik az illető eszköz hosszú távú értékét. Ezért ha egyéni befektető vagy, a tanulság az, hogy végezd el a házi feladatot, dolgozz ki egy tervet, majd tarts ki mellette. Miután alapos kutatás következtében megvetted életed részvényeit, ajánlott a mellettük való kitartás még ha esetleg csökkent is az áruk, hiszen úgy is hosszú távra terveztél. Tehát ha biztos vagy benne, hogy jó munkát végeztél, ne veszítsd el a fejed a kilengések következtében, és tartsd szem előtt hosszú távú céljaid.

 

2. A nagy és hirtelen kilengéseket általában ellentétes irányú kilengések követik

Azért van így, mert a piacon emberek kereskednek, az embereknek pedig érzéseik vannak. A félelem és a kapzsiság a két legfontosabb érzés, ami a kereskedést befolyásolja. Ez a két érzés váltja egymást a piacon, és amikor egyik irányba túlzott elmozdulás történik, az emberek hajlamosak túlzott korrekciót alkalmazni rá, mivel érzéseik átcsapnak egyik végletből a másikba.

Ez abban az esetben is érvényes, amikor a piac exponenciálisan kezd növekedni. Az exponenciális növekedés, bár legtöbbször magasabbra tör mint gondolnád, hosszú távon nem fenntartható. Az exponenciális piaci növekedésnek a korrekciója pedig nem oldalra történik, hanem meredeken le.

Aki jártas a piacon, az nem hagyja magát befolyásolni ilyen mozgások által. Türelemre és önfegyelemre van szükség arra, hogy megőrízd befektetésed és tőkéd. Ha ilyen vad és zavaros piacon kereskedsz, légy mindig határozott és használj veszteségkorlátozó intézkedéseket.

 

3. A tömeg a legtöbbet a csúcson vásárol, és a legkevesebbet a legalján

Ez az átlagember természete, aki a nyájat követi. Márpedig legtöbben a nyájat követik és könnyen ámulatba esnek amikor az árak megállás nélkül felfele haladnak. Olvassák a pénzügyi híreket, az újságokat, és nézik a TV-t. Nemcsak nézik, hanem el is hisznek mindent, amit a sajtó elmond. Azt azonban nem tudja, hogy mire a piaci mozgásokról ír a sajtó, addig a mozgásnak vége is van, sőt, már fordulás is állt be. Pont ilyenkor dönti el az átlagember, hogy márpedig ő is befektetni fog.

Amennyiben befektetni szeretnél, soha ne a tömeget kövesd. Mindig végezd el a saját elemzésed, szerezd be saját magad a szükséges információkat. Még ha a tömeget is követed, tudd miért teszed és legyen rá alapvető okod. Mindig egyéni döntéseket hozzál, ne hallgass mindenkire amikor pénzügyeidről, befektetéseidről van szó.

 

4. Önfegyelem nélkül a piac áldozata leszel

Az érzelmek minden bizonnyal a sikeres befektetés legnagyobb ellenségei. Ezzel szemben az önfegyelemmel rendelkező befektető (vagy akár napi kereskedő) jóval nagyobb eséllyel indul a piaccal való megmérettetésnek. Minden befektetésre vagy ügyletre terved kell legyen. Már előre tudnod kell, hogy milyen árnál fogsz beszállni, és mikor akarsz kiszállni.

Beszállni ugyanis könnyű, de kiszállni már sokkal nehezebb, főleg ha úrrá lesz rajtad a félelem vagy kapzsiság. Amikor a piac mozogni kezd, az érzelmek támadása elől nehéz elmenekülni és sokan elvesztik a fejüket – és a pénzüket. Ezért kell előre tervet készíteni és azt feltétlenül betartani.

 

5. A csökkenő piacnak(medve piac) három jellegzetes része van

Első a hirtelen esés, ezt követi az aránylag gyors korrekció, majd jön egy hosszan tartó csökkenő irányzat. Nem árt tudni ezt, mert ez megkönnyíti a döntéshozatalt csökkenő piac esetében. Nem ritka a „h” alakzat kialakulása ilyen esetekben, ahol a betű szára a hirtelen esést, a betű teste pedig a korrekciót és azután következő lassúbb lefele sodródást jelképezi. A h betű sokszor nyújtottá válhat, mivel a második, lassúbb esés több időn át tarthat.

6. Amikor minden szakértő és előrejelzés ugyanabba az irányba mutat, teljesen más fog történni

Ez így igaz. Amikor már mindenki eladott, aki el szeretett volna adni, nincs több eladó. Ha pedig nincs több eladó, a piac emelkedni fog és fordítva. Ez a szabály szorosan kapcsolódik a 3-as számú szabályhoz, amikor az átlagemberek a piac áldozatává válnak. Amikor minden hír és elemző emelkedésről beszél, és az átlagember is kockázatmentesnek véli a piacra való belépést, a profi befektetők már tudják, hogy ideje kiszállni és fordítani.

 

Tehát...

Akár napirenden kereskedsz, akár hosszú távú befektető vagy, ismerned kell a piacot. A piac könyörtelen, és hatalmas, ahol a gyengék könnyen elbuknak. A piac ingadozásait legkönnyebben úgy lehet kivédeni, ha hosszú távon gondolkodst (5-10 év), és eszerint választod ki a részvényeket (vagy más értékpapírokat). Törekedj mindig saját véleményt kialakítani a helyzetről, és végezd el a házi feladatod. Ha így teszel, ismerni fogod a piacot, és olyan befektetéseket fogsz végezni, amelyek éjjel nem okoznak álmatlanságot sem neked, sem családodnak. Sőt, a befektetéseid a gyerekeidnek is megteremtik a kezdőtőkét.

« vissza

Szólj hozzá!

hírdetések