Magyar Mágnás - Gazdag nemzet - Erős nemzet
2019. december 13.
Főoldal · Alapfogalmak · Cash Flow · Gazdag nemzet - erős nemzet   Rólunk · Kapcsolat · Támogass!
Főolal » Tőzsde » Oktatás
Személyes pénzügyek Tőzsde Oktatás Ingatlan Kvíz Számológép Játék MM iskola
NAPI ÁRFOLYAMOK
1 EUR = 1.113 USD  
1 EUR = 4.779 RON  
1 EUR = 329.525 HUF  
1 USD = 108.656 JPY  
SZAVAZÁS
Szamodra fontosabb a csalad mint a penz?
Igen
Nem
HÍRLEVÉL


Pénzügyi Kézikönyv

Támogasd a Magyar Mágnást!

Cégelemzés - külső tényezők
2009. január 6.

Különböző cégek különböző iparágakban tevékenykednek. Nemcsak a cégek, hanem az iparágak között is nagy különbségek vannak ami a vásárlókat, növekedést, hagyományokat, kutatást és fejlesztéseket, versengést és még sok mást illeti. Ahhoz, hogy pontosan megértsük az adott cég helyzetét, elengedhetetlen megérteni az ágazat egészét, valamint a külső tényezők sokaságát, ezek hatását.

Az ágazat jövője

A cég fejlődési lehetőségeit mérlegelve elsősorban az ágazat helyzetét érdemes megnézni. Nem árt tudni milyen jövője van az adott termékeknek, fog-e nőni a vevők száma, és ha igen, milyen mértékben. Örömteli, ha olyan ágazatról van szó, ami még gyerekcipőben jár és sok hely van a fejlődésre, hiszen ilyen esetben a cégünk is meglovagolhatja a hullámot. Ha ellenben azt tapasztaljuk, hogy nem nagyon lesz növekedés, vagy akár csökkenés is várható, akkor azt jelenti, hogy a cég csakis a vetélytársak róvására növekedhet. Ez veszélyes lehet, főleg ha a cég előnyei a vetélytársakkal szemben nem egyértelmű.

Javasolt tehát egy olyan ágazatba fektetni, ami még sokáig virulni fog és van hely további fejlődésre. Kerüld az esésben lévőket ( mint pl. a szénbányászatot, vagy a General Motors autógyártót, aki nem tudja tartani a lépést a keleti gyártókkal).

Vásárlók

Nemcsak a vásárlók minősége, hanem ezek mennyisége is számít. A minőség alatt a kliensek hűségét és vásárlóerejét értjük. A hűség fontos lehet olyankor, amikor a vetélytársak új termékekkel rukkannak elő. A vásárlói hűség sokszor egyenesen arányos a minőséggel, de nem aranyszabály, és nagyban függ a cég hozzáállásától is (tisztán emlékszem pl. a Volvo egyik jelszavára: „Volvo for life”). A vásáróerő is fontos, főleg amikor nehezebb idők köszöntenek be. Ha csökken a vásárlók jövedelme, megvásárolják-e még a cég temékeit? Vagy pont ezek kihagyásával fognak spórolni.

A sok vásárló jobb, mint a kevés. Banális kijelentés, de fontos. Jobb, ha a vásárlói bázis homogén, és nincs nagy függőség 2-3 nagyobb vevővel szemben. Ha a függőség jelentős, akkor bármelyik kulcsvevő elvesztése komoly gondokat okozhat a cég számára. Tehát a „sok kicsi sokra megy” elv jobb, biztonságosabb.

Piaci helyzet és vetélytársak

A cég jelenlegi piaci helyzete fontos információval szolgál. Ha a kutatások azt mutatják, hogy a piaci részesedés 1-2% körül van, akkor nem túl kecsegtető. Ha viszont 60-70%-nál áll, akkor rájövünk, hogy a legnagyobb játékosról van szó, aki lényegében nagyon erős. Ilyen esetben joggal feltételezhetjük, hogy a cég rendelkezik valami csodafegyverrel, titkos recepttel, valami olyasmivel ami a többieknek nincs (ennek hiányában aligha érhetett volna el ekkora teljesítményt).

Minél erősebb a piaci helyzet, annál jobb. Sokszor a cégek nem is a profit növekedését célozzák meg, hanem inkább a piaci részesedésüket akarják növelni. Ennek több oka is van, az egyik, hogy nagy mennyiség termék előállítása

A vetélytársak a sokasága és milyensége nagyban befolyásolja a cég lehetőségeit. Ha nagy a versengés a piacon, „nehéz a terep” és minden cégnek kihívást jelent fennmaradni, fejlődni. Ha magas a belépési küszöb, akkor kisebb a valószínűsége új játékosok megjelenésére (ilyen pl. az autógyártás – nagy befektetésekre van szükség ahhoz, hogy egy új gyártó beléphessen).

Amennyiben lehet, olyan cégbe fektessünk, amelyik tiszta előnyökkel rendelkezik a vetélytársakkal szemben és nagyon erős piaci helyzetben van.

Egy másik fontos szempont, amit érdemes figyelni, a szabályozás. Minden ágazatra érvényesek a törvények, viszont egyes iparágakra különleges törvények is hatnak, amelyek erős szabályozást jelentenek. Ilyen pl. ay energetikai szektor, vagy a bányászat, vagy a nagyrészt állami tulajdonban levő cégek szabályozása. Ilyen esetekben az állam beleszólhat a tevékenységbe, a fejlesztésekbe, az árak alakításában. Élő példa erre Oroszország és Kína, ahol az állam beavatkozása az üzleti szférába gyakori jelenség, és többletkockázatot jelent a befektetők számára.

Bevezetés a pénzügyi elemzésbe

A pénzügyi elemzés segítségével betekintést nyerünk a cégek számaiba, adataiba. A cég pénzügyi jelentései rengeteg számot tartalmaznak, ami érthetetlennek tűnhetnek első pillantásra. Ilyen növekedés, olyan csökkenés, mutatók, leírások…szóval nem egyszerű a megértésük, főleg a megfelelő tudás hiányában. Ha befektető szeretnél lenni akkor mindenképpen meg kell tanulnod a pénzügyi elemzés csínját-bínját; ebben próbál segítségedre lenni ez a cikk.

A pénzügyi elemzés alapanyaga tehát a pénzügyi jelentések, hiszen ezeket értelmezi. Értelemszerűen meg kell hát barátkozni ezekkel a jelentésekkel, és tudni kell, hogy mire jók, illetve milyen információkat tartalmaznak.

A mérleg (angolul balance sheet)

A mérlegen lehet látni a cég eszközeit és forrásait. A mérleget legjobban egy kétoszlopú táblázat formájában lehet ábrazolni és könnyen megérteni. A bal oszlop tartalmazza a cég eszközeit (mint pl. pénz, autó, épületek), a jobb oszlop pedig a forrásokat (megmutatja honnan is származnak az eszközök). A források lehetnek beszállítók, hitelek, saját tőke, profit. A források kötelezettséget jelentenek a cég számára: megmutatja kinek mennyivel tartozik. Általában az eszközök a likviditásuk alapján (felül a likvidebb), míg a források a lejáratuk alapján(legfelül a rövid lejáratúak) vannak csaportosítva. A tőzsdén jegyzett vállalatok negyedévente kötelesek a beszámolásra.

Megjegyezni: eszközök = források, ez az egyenlet mindig érvényes kell legyen a cégek esetében.

A források egyik fontos része a saját tőke, ami főleg a kezdő vállalatoknál arányosan nagy (mivel még nem jutottak jelentős banki vagy beszállítói hitelhez). A saját tőke tartalmazza a profitot is (múltbelit és aktuálisat).

Az egyenletet tehát így is fel lehet írni: eszközök = saját tőke + tartozások

Az eredménykimutatás (angolul income statement)

Minden cég működésének van eredménye, legyen az pozitív eredmény (profit) vagy negatív(veszteség). Az adott időszak működési eredményét az eredménykimutatás tartalmazza, ahogyan a neve is mutatja. A fő különbség a mérleggel szemben az, hogy míg a mérleg megmutatja a cég helyzetét egy adott időpontban, az eredménykimutatás egy időintervallum(negyedév, félév, év) eredményét mutatja meg.

A két fő összetevője a bevételek és kiadások, ezek különbségéből kapjuk az eredményt.

A készpénzáramlás (angolul cash flow statement)

A jelentések harmadik és fontos összetevője, amely megmutatja a pénz mozgását az adott időintervallum alatt. Segítségével látjuk, hogy mennyi pénz jött be és honnan, illetve mennyi pénz ment ki és mire.

Alapvetően 3 részre oszlik:

  • működési cash flow – mennyi pénz származik a mindennapi tevékenységből
  • befektetési cash flow – eszközök vételére fordított, ill. ezek eladásából származó pénzek mozgása
  • finanszírozási cash flow – új forrásból kapott, ill. meglévő hitelek visszafizetésére szánt pénzek mozgása

A cash flow fontossága abból adódik, hogy minden vállalat számára a legfontosabb dolog a pénz, és ennek ellenőrzése. Ezenkívül sem a mérleg, sem az eredménykimutatás nem foglalkozik a pénz áramlásának követésével. Míg az eredménykimutatás manipulálható különböző kreatív könyvelési tehnikákkal, a készpénz áramlása sokkal nehezebben manipulálható, ezért hitelesebbnek tekinthető. Sok befektető a készpénzáramlást tekinti a cég igazi eredménykimutatásának, bár ennek a megközelítésnek vannak hátrányai is.

A sikeres pénzügyi elemzéshez figyelembe kell vegyük az éves(féléves) jelentés többi részét is, mint pl. a vezetőség beszámolóját, és a független könyvvizsgálói jelentést. Mindkettő segít megérteni mi rejtőzik a számok mögött. A vezetőség beszámol a cég tevékenységéről, ennek eredményességéről, valamint a követendő stratégiáról. Szó esik a könyvelési szabályok és szabványok alkalmazásáról, esetleg bizonyos jelentésbeli poziciókat is megmagyarázhatnak.

A könyvvizsgálók véleményt fejtenek ki a pénzügyi jelentések pontosságáról, ezeknek megbízhatóságáról, miután alaposan átböngészték a számokat. Ők biztosítanak minket, befektetőket, arról, hogy amit a cég a pénzügyi jelentésekben bemutat, az tényleg úgy is van, tehát hitelesítik ezeket. A befektetők ezáltal biztosak abban, hogy a megjelenített számok nem fiktívek, nincsenek manipulálva, azaz valósak.

Amennyiben a könyvvizsgálóknak kétségeik vannak bizonyos számokat illetően, kétségeiknek hangot adnak jelentésükben (aminek terjedelme általában nem több 1-2 oldalnál).

A cégről alkotott kép csak akkor lehet teljes, ha figyelembe vesszük úgy a külső mint a belső tényezőket is.


« vissza

Szólj hozzá!

hírdetések