Magyar Mágnás - Gazdag nemzet - Erős nemzet
2023. szeptember 27.
Főoldal · Alapfogalmak · Cash Flow · Gazdag nemzet - erős nemzet   Rólunk · Kapcsolat · Támogass!
Főolal » Tőzsde » Oktatás
Személyes pénzügyek Tőzsde Oktatás Ingatlan Kvíz Számológép Játék MM iskola
NAPI ÁRFOLYAMOK
1 EUR = 1.060 USD  
1 EUR = 4.970 RON  
1 EUR = 388.979 HUF  
1 USD = 148.844 JPY  
SZAVAZÁS
Mekkora inflációra számítasz a következő évben ?
2-5%
5-7%
7-10%
>10%
HÍRLEVÉL


Pénzügyi Kézikönyv

Támogasd a Magyar Mágnást!

Gondolatok a tőzsdézésről
2008. december 20.

A tőzsdézést bizonyos körű mítosz övezi, ami főleg az elmúlt néhány évtizedben erősödött meg. Ez az a hely, ahol meg lehet gazdagodni, mondják az emberek. Igen, ez így is van. Híres emberek legendás vagyonai tesznek erről tanúbizonyságot: Warren Buffett, Phil Fisher, Peter Lynch, John Templeton csak néhány a nagy nevek közül.

Az tehát nyilvánvaló, hogy sok pénzt lehet keresni. Ugyanakkor az is köztudott, hogy ugyanitt óriásit is lehet bukni, és erre is rengeteg példa van. Sokan elvesztették összes pénzüket spekulációk során és koldusbotra jutottak. Emiatt manapság sokan félnek a tőzsdétől és tévhiteket terjesztenek róla.

Mi tehát a különbség a nyertesek és vesztesek között, és melyek a terjengő tévhitek? A sikeres befektetők azért maradhattak sikeresek annyi éven át, mert nem dőltek be a tévhiteknek (sőt, megcáfolták ezeket), és néhány általános alapelvet követtek, így szereztek hatalmas vagyont. Az alábbiakban ezekről szeretnénk néhány szót említeni és hasznos tanácsot adni.

Tévhitek:

  • A tőzsde szerencsejáték

A tőzsdén cégek részvényével lehet kereskedni, a cégek helyzetét pedig meg lehet ismerni és ebből következtetni az esetleges árfolyam mozgásokra. Információk és számítások alapján lehet döntéseket hozni, és a racionális döntések alapján lehet kockázatot vállalni, tehát nem nevezhető szerencsejátéknak.

  • A tőzsde csak a gazdagoknak való

Ez nem igaz, ugyanis bárki kereskedhet a tőzsdén. Manapság már az egyszerű ember is nyithat számlát és vásárolhat részvényeket, miután alaposan utánanézett a cégnek.

  • A tőzsde kockázatos

A részvények vásárlása valóban hordoz némi kozkázatot, ezt viszont lényegesen lehet csökkenteni tanulással, a cég helyzetének megismerésével, elemzéssel, hozzáértéssel. Csupán rajtunk áll eldönteni, hogy milyen cég részvényeit vásároljuk.

Követendő elvek a sikerhez:

  • Ismerd meg önmagad mielőtt nekivágsz

Mielőtt elindulnál a befektetés útján, légy tisztában önmagaddal.

Jelenlegi helyzet: mennyit keresel havonta? Mekkorák a kiadásaid? Van-e hiteled, és mekkora kamatot fizetsz érte? Mennyit tudsz spórolni havonta?

Pénzügyi célok: melyek ezek? Mikor akarod elérni őket? Hogyan?

Kockázati tolerancia: mekkora veszteséget vagy képes elviselni? A fiatalok általában jobban bírják a kockázatot, mint az öregek; ugyanez elmondható a férfiakról.

  • Fektess be, ne spekulálj!

Hosszú távon kell gondolkodni(legalább 5-10 év) és rendszeresen kell befektetni, akár kisebb összegeket is. Kimutatott dolog, hogy hosszú távon a részvények ára emelkedik, és ráadásul alkalmazhatod a kamatos kamat elvét is. Ellenben ha spekulálsz, és gyakran adod-veszed a részvényeket, sokat veszítesz a kezelési költségek révén, ráadásul az árfolyam pillanatnyi mozgásai nagy kockázatot hordoznak és könnyen veszíthetsz.

  • Elemezz alaposan!

Mielőtt eldöntenéd, hogy milyen részvényt veszel meg, nézz alaposan utána. A részvények különböznek, mert a cégek is különböznek. Végezz egy alapos cégelemzést: nézd meg a pénzügyi jelentéseket, az éves jelentéseket, olvasd el az ágazatról és a cégről, ennek vezetőségéről szóló híreket! Hasonlítsd össze más cégekkel, ágazaton belül és nemcsak! Csak olyan cégbe szabad fektetni, amelyiknek megérted a működését. Kerüld a bonyolult és érthetetlen tevékenységű cégeket. Egyszerű és nagyszerű – ez legyen az irányelved.

  • Ne fektesd minden pénzed részvényekbe!

Mivel hosszú távon való befektetésről van szó, csak olyan pénzt szabad befektetni, amit sokáig nelkülözni tudsz. Nem szabad a család megélhetéséhez szükséges pénzt befektetni. Próbálj tehát befektetésekre, tőzsdézésre külön összegeket félretenni!

  • Veszteségekre való felkészülés

Mivel hosszú távon gondolkodsz, elkerülhetetlen, hogy egyszercsak az árfolyamok esni is fognak. Nem kell pánikba esni, nem kell eladni! Ha jól végezted el a házi feladatot és kizárólag jól teljesítő cégek részvényét vásároltad meg, akkor előbb-utóbb az árfolyam a cég valós értékét fogja mutatni, és újra emelkedni fog. Sokszor kész kell lenni akár egy 25%-os áresést is elviselni.

  • A korai kezdés

Ha jelentős vagyonra akarsz szert tenni, akkor jobb, ha korán kezded. Nem hülyeség már a húszas éveid elején elkezdeni befektetni, és ezt rendszeresen gyakorolni. Igy sikerül kihasználni a kamatos kamat hatalmas erejét, és megteremteni a megfelelő anyagi hátteret a családalapításhoz.

 

Kapcsolódó cikkek:

A cégelemzés alapjai

Cégelemzés - belső tényezők

A portfolió

Gondolatok a tőzsdézésről

 

 

« vissza

Szólj hozzá!

hírdetések