Magyar Mágnás - Gazdag nemzet - Erős nemzet
2024. április 21.
Főoldal · Alapfogalmak · Cash Flow · Gazdag nemzet - erős nemzet   Rólunk · Kapcsolat · Támogass!
Főolal » Tőzsde » Oktatás
Személyes pénzügyek Tőzsde Oktatás Ingatlan Kvíz Számológép Játék MM iskola
NAPI ÁRFOLYAMOK
1 EUR = 0.000 USD  
1 EUR = 0.000 RON  
1 EUR = 0.000 HUF  
1 USD = 0.000 JPY  
SZAVAZÁS
Mekkora inflációra számítasz a következő évben ?
2-5%
5-7%
7-10%
>10%
HÍRLEVÉL


Pénzügyi Kézikönyv

Támogasd a Magyar Mágnást!

Részvényekről II.rész
2008. december 20.

A részvényekkel való kereskedés

A legtöbb részvényt a tőzsdén keresztül lehet adni-venni. A tőzsde az a hely, ahol az eladók és a vevők találkoznak, és megegyeznek egy árban. A legtöbb tőzsde egy fizikai hely, ahol a kereskedések lezajlanak. Valószínű már te is láttál képeket a kereskedési parkettről, ahol a brókerek látszólag káoszban emelgetik a kezeiket és kiabálnak egymásnak. A másik kereskedési módozat a virtuális kereskedés, ami hálózatba kötött számítógépeken keresztül folyik.

A tőzsde lényege megkönnyíteni az értékpapírok adás-vételét, csökkentve a befektetés kockázatát. Képzeld csak el milyen lenne, ha körbe kellene telefonálnod a szomszédoakt és ismerőseid ha el szeretnél adni néhány részvényt és vevőt akarsz rájuk találni.

Mi az oka az árfolyamok mozgásának?

A részvények árfolyama minden nap változik a piaci tényezők hatására. Ez alatt tulajdonképpen azt értjük, hogy a változás oka a kereslet és kínálat viszonya. Ha több a vásárló(kereslet) mint az eladó (kínálat), az árfolyam megnő. Ha a fordított igaz, akkor az árfolyam esni fog.

A kereslet és kínálat elméletét könnyű megérteni. Amit nehezebb megérteni: miért kedvelik az emberek jobban egyes részvényeket másoknál? Ennek oka a hírekben van, amelyekről el kell dönteni, hogy jó vagy rossz hatással vannak az illető részvényre. Ebben a kérdésben sok válasz létezik, és ha megkérdezed a befektetőket, mindegyiknek megvan a maga elmélete és stratégiája.

Mindezeket figyelembe véve elmondhatjuk, hogy az árfolyam mozgása tükrözi a befektetők véleményét és bizalmát az illető cégben. A cég értéke és a részvények árfolyama közé azonban nem kell egyenlőségjelet tenni; a cég tulajdonképpeni értékét a összpiaci tőkésítés adja, amit úgy kapunk meg, hogy az árfolyamot megszorozzuk a részvények számával.

Például, ha egy cég részvénynek ára 100 EUR, és a kibocsátott részvények száma 1.000.000, kisebb az értéke, mint annak a cégnek, amelynek árfolyama 50 EUR és 5.000.000 kibocsátott részvénye van. A helyzet tovább bonyolódik, ugyanis a piaci árfolyamok a cég jővőbeni elvárt növekedését is magába foglalja.

A nyereségesség a legfontosabb tényező, ami befolyásolja a cég értékét. A nyereségesség a cég által termelt profitot jelentik, és nincs olyan cég amely hosszú távon meg tudna lenni enélkül. Ez valahogy egyértelmű, hiszen ha a cég nem tud pénzt termelni, csődbe fog menni. A tőzsdén jelenlevő cégek kötelesek évente négyszer jelenteni a nyereségüket. A nyereségek jelentésekor minden befektető nagyon figyelmes, és az eredményeknek megfelelően fog cselekedni: ha a jelentett nyereség meglepően jó, a részvények árfolyama megugrik; ha az eredmény meglepően rossz, az árfolyam esni fog. Erre mondják azt, hogy az árba már be van építve az elvárt nyereség is. Ezért ha a nyereség eltér az elvárástól, áringadozások keletkeznek.

Persze nem csak a nyereség változtathatja meg a részvény megítélését (amit az ár változása fog követni). A dotcom lufi esetében például tucatnyi internetes cégnek milliárd dollárt meghaladó piaci tőkésítése volt anélkül, hogy profitot termelt volna. Amint már tudjuk, ezek az értékek nem voltak tarthatóak, és a legtöbb cég részvényének árfolyama a csúcsértékük töredékére csökkent. Viszont megjegyezendő, hogy nem a nyereség, hanem valami más mozgatta az árfolyamot. A befektetők mutatók és változók százait dolgozták ki, néhányról talán már hallottál is, mint pl. az ár/nyereség arány ( price-earnings ratio).

Tehát végül is miért változik a részvények ára? A legjobb válasz az, hogy talán senki sem tudja biztosan. Egyesek úgy vélik, hogy nem lehet előre megmondani miként fog a részvény ára mozogni, míg mások szerint meg lehet határozni a jővőbeni mozgásokat az elmúlt időszak mozgásait elemezve és árfolyamábrákat nézegetve. Az egyetlen biztos dolog amit tudunk, hogy a részvények ára nagyon mozgékony és gyorsan változhat.

Bikapiac - medvepiac

A tőzsdén a bikák és medvék között folyamatos harc folyik. Ha még eddig nem hallottál ezekről a fogalmakról, minden bizonnyal fogsz, amint elkezdesz befektetni.

A bikák

Akkor beszélhetünk bikapiacról amikor a gazdaságban minden nagyszerű, a munkanélküliség alacsony, a nemzeti bruttó össztermék növekszik, és a részvények ára is folyamatosan nő. Tehát minden rózsaszínű.Ilyenkor könnyebb a részvényválasztás, mert minden részvény emelkedik. Az ilyen állapot viszont nem tartható sokáig, és veszélyes helyzetet idézhet elő, amikor a részvények túlértékelődnek. Amikor valaki úgy gondolja, hogy a részvények ára emelkedni fog, akkor úgymond “bikás” hozzáállása vagy látása van.

A medvék

A medvepiac pontosan a bikapiac ellentétje: a gazdaság állapota rossz, recesszió van és a részvények árfolyama esik. A medvepiacon nehezebb részvényeket választani. Ilyenkor, amikor az árak esnek, shortolással(eladással) lehet a legtöbb pénzt keresni. Egy másik taktika a várakozás, majd amikor a medvepiac a vége fele közeledik (vagy legalábbis azt gondolod), részvényeket vásárolsz abban a reményben, hogy bikapiac következik. Ha valaki pesszimista, azt hiszi hogy a részvények esni fognak, medvének nevezik és “medvés” a hozzáállása.

Megj: ezeket a kifejezéseket főleg az angol nyelvű piacelemzésekben fogod megtalálni.

A többiek

A bikákon és medvéken kívül vannak még mások is a piacon. Ők az ingadozók, a félénkek és a kapzsik A félénkek félnek a vesztéstől. A veszteségtől való félelmük elnyomja a profit iránti igényüket és emiatt a pénz alapú befektetéseket kedvelik(amelyeknek kicsi a hozamuk, de aránylag biztonságosak) vagy egyáltalán nem fektetnek be semmibe. Az igaz, hogy soha nem szabad olyan valamibe fektetned, ami miatt nem tudsz nyugodtan aludni éjszakákon át, viszont az is igaz, hogy semmilyen hozamra nem számíthatsz ha elkerülöd a piacokat és nem vállalsz semmiféle kockázatot.

A kapzsik magas kockázatvállaló befektetők, akik nagyot akarnak fogni rövid időn belül. Ők “tuti tippek” alapján fektetnek be és nem végzik el a házi feladatukat. Türelmetlenek, és érzelmeik irányítják a befektetéseiket. Vonzza őket a magas kockázat, de nem hajlandóak megtanulni hogyan kell kezelni ezeket a kockázatos befektetéseket. A profi kereskedők szeretik a őket, mert a bőrükön érik el a hasznot a bikák és a medvék.

Te milyen befektető vagy?

Nagyon sokféle befektetési stílus és stratégia létezik. Bár a bikák és medvék folyamatosan harcolnak, mindkettő lehet sikeres a piaci ciklusok állandó változásával. Még a félénkek is szert tesznet egy nagyon ki haszonra. A játszma nagy vesztese a kapzsi.

Fontos, hogy ne lépj a piacra, amíg nem vagy felkészülve rá. Légy óvatos és soha ne fektess olyanba, amit nem értesz. Mielőtt beleugranál a kellő tudás nélkül, mindig fontold meg a lépésed. Nem kell félned, hogy lekésed a vonatot, mert 5 perc múlva úgy is jön egy másik.

Tehát…

A részvények tulajdonjogot jelentenek. Tulajdonosként, jogod van szavazni és jogod van osztalékra is – ha adnak.

A részvény saját tőkét jelent, míg a kötvény adósságot. A kötvénytulajdonosoknak biztosítva van a hozam, és elsőbbséget élveznek kifizetéskor. Ez az oka annak, hogy a részvényeket kockázatosabb befektetésnek tekintik, és magasabb hozamokat lehet elérni velük.

Ha részvényekbe fektetsz, elveszítheted a teljes befektetésed. Az érem másik oldala viszont, hogy sok pénzt tudsz keresni, ha a kellő cég részvényeit választod.

A részvény két fő típusa a közönséges és a kiváltságos. A cégek létrehozhatnak és kibocsáthatnak más, saját igényeiknek megfelelő részvényeket is.

A tőzsdék azok a helyek, ahol a részvényeket venni és eladni lehet. A legnagyobb tőzsdék a New Yorki , Londoni és a Hong Kong-i.

A részvények ára a kereslet és kínálattól függően változik. Sok tényező van hatással az árakra, ezek közül a legfontosabb a részvény osztaléka.

Nincs egyértelmű álláspont az ármozgás okait illetően.

Részvényeket brókercégeken keresztül vásárolhatsz.

 

Kapcsolódó írások:

Részvényekről I. rész

Gondolatok a tőzsdézésről

A cégelemzés alapjai

Cégelemzés - külső tényezők

A hitelválság rövid története

  

 

 

« vissza

Szólj hozzá!

hírdetések