Magyar Mágnás - Gazdag nemzet - Erős nemzet
2020. október 23.
Főoldal · Alapfogalmak · Cash Flow · Gazdag nemzet - erős nemzet   Rólunk · Kapcsolat · Támogass!
Főolal » Személyes pénzügyek
Személyes pénzügyek Tőzsde Ingatlan Kvíz Számológép Játék MM iskola
NAPI ÁRFOLYAMOK
1 EUR = 1.183 USD  
1 EUR = 4.873 RON  
1 EUR = 364.909 HUF  
1 USD = 104.738 JPY  
SZAVAZÁS
Szamodra fontosabb a csalad mint a penz?
Igen
Nem
HÍRLEVÉL


Pénzügyi Kézikönyv

Támogasd a Magyar Mágnást!

Építs magadnak vésztartalékot
2009. február 20.

A vésztartalék nem egy luxus és nem egy szeszély. Egyszerűen szükséglet, az élet elengedhetetlen része. A legtöbb pénzügyi szakember azt tanácsolja, hogy mindenkinek legyen egy akkora vésztartaléka, amiből fedezni tudja 3-6 havi megélhetési költségeit. Sőt, egyesek 12 havi költségben határozzák meg az optimális mértéket. Az élet hosszú és sok nehézséget tartalmaz – majdnem biztos leszel majd olyan helyzetben, amikor hirtelen szükséged lesz pénzre. Milyen jól esik majd a vészhelyzetben, hogy van amihez nyúlnod. Elemezzük egy kicsit miként is hozzuk létre a vésztartalékot.

Hogyan s miként?

A vésztartalék létrehozása jól hangzik, de magától nem fog menni, és erőfeszítésekre van szükség eléréséhez. Első lépésként tisztában kell lenned a havi költségeiddel, kiadásaiddal. Te magad tudod legjobban, hogy minden hónapban mire mennyi pénzt adsz ki. Javasolt minden költséget leírnod, majd hónap végén megnézni a listát, illetve a teljes összeget. Immár tudni fogod, hogy mennyi a havi költséged, mire számíthatsz. Ha mondjuk a havi költségeid kb. 250 euróra rúgnak, akkor a vésztartalékod mérete kb. 1500 euró (250 x 6) kellene legyen.

Ez első látásra sok pénznek tűnhet, és sokan azt mondják magukban, hogy „Honnan szedjek össze ennyit?”

Miért kell ilyen nagy összeg?

Valóban, a vésztartalék felépítéséhez szép kis összegekre van szükség, de ne feledd, hogy bizonytalan időket élünk, bizonytalan gazdaságban. Nem csupán a manapság tomboló gazdasági válságról és hitelválságról van szó, hanem arról, hogy életünk során bármikor bekövetkezhet egy nehezebb időszak. Elmúltak azok az idők, amikor az alkalmazottak lojálisak voltak a cégekhez, és fordítva. Könnyen munka nélkül maradhat bárki, ráadásul mindig akkor, amikor a legkevésbé hiányzik. Ezen kívül a vészhelyzetek általában sokba kerülnek (hirtelen betegség, baleset, haláleset, beomlott tető kijavítása stb.), és mindezek soha nem jönnek „jókor”.

Érthető ha nincs hirtelen 1.500 euród és soknak találod ezt, viszont mint minden, ez is viszonylagos. Ha például arra gondolsz, hogy mennyi pénzt kell félretenned ahhoz, hogy  a nyugdíjas éveidet megfelelően éljed le és bebiztosítsd öregségedet, ahhoz képest az 1.500 euró egyáltalán nem tűnik soknak. Márpedig egyetlen befektető sem fogja azt mondani, hogy mekkora hülyeség annyi pénzt összegyűjteni, amennyinek a hozamából munka nélkül megélhetsz öregkordban.

Lássuk a számokat

A megoldás egyszerű lesz: el kell kezdeni a megtakarítást. Kezeld ezt a célt is ugyanúgy mint bármelyik más pénzügyi célodat. Hozzál létre egy tervet és ültesd gyakorlatba.  Az első lépés meghatározni, hogy mennyit költesz havonta. Valószínűleg a költségeid oroszlánrésze élelemre, lakás költségekre és öltözködésre megy el ( a statisztikai felmérések alapján ez a legtöbbünkre jellemző). Amint tudod a havi költséged, megszorzod az összeget hárommal, és máris megvan az első célod. Ahhoz, hogy ezt elérd, rendszeresen megtakarítanod kell.

Ha első ízben pl. 1.000 eurós célt tűztél ki magadnak, ennek elérését különböző időtávra tervezheted.

2 éves cél – ez havi 41.66 eurós megtakarítást jelent

4 éves cél – ez havi 20.83 eurós megtakarítást jelent

A terv megvalósítása

Több mód is van arra, hogy előteremtsd a megtakarításhoz szükséges összeget. A fő irányelv a takarékosság. Legközelebb vegyél magadnak alacsony fogyasztású autót, ne beszélj túl sokat a mobiltelefonodon ha nem muszáj. Esetleg 2 hét helyett gondolhatsz csupán 1 hetes nyaralásra, ami kisebb anyagi megerőltetést jelent. A következő bónuszodat vagy fizetésemelésed pedig nyugodtan félreteheted erre a célra.

Az a legjobb, ha úgy tekintesz a vésztartalékra, mint minden más havi költségre, számlára és azonképpen is kezeled. Ezért minden hónapban szánjál rá egy bizonyos összeget.Elképesztő, hogy sokak számára nem jelent gondot havonta magas kamatokat fizetni a hitelkártyájukra, ugyanakkor nevetségesnek találják saját maguk számára fizetni először. Számold fel inkább a hitelkártyád és ugyanazt az összeget fordítsd magadra.

Ha te is a befektetők azon csoportjába tartozol akiknek nincs félretett pénzük nehezebb napokra, itt a kiváló alkalom ezt a hiányosságot pótolni. Már az is egy jelentős lépésnek számít, ha minden este kiveszed a zsebeidből az aprót és egy külön dobozba teszed. Ha csak naponta 1 eurót (280 forintot vagy 4 lejt) teszel félre, akkor is 5 év alatt 1826 euród (511.280 forint illetve 7.304 lejed) lesz. A végösszeg elméletileg magasabb is lehet amennyiben a bankba teszed és kamatoztatod. Ez mindenképp ajánlott, már csak azért is, hogy az infláció okozta veszteséget ellensúlyozza.

Tehát...

Tekints a vésztartalékodra miként egy biztosításra, amire óvatosan ügyelsz majd. Ne kezeld úgy, mint egy „malackát”, kivéve belőle a pénzt különféle apróbb költségekre. Kizárólag akkor nyúlj hozzá amikor tényleg vészhelyzet van és sürgősen szükséged van rá. Ne felejtsd, hogy amint egyszer elköltötted, sok időbe telhet újra felduzzasztani. Sőt, mondhatni, hogy mindig több időbe telik mint gondolnád. Kezdj hát hozzá a megtakarításhoz még ma – akár kis összeggel is, mert inkább a rendszerességen van a hangsúly. Hálás leszel majd magadnak ezért az erőfeszítésért amikor szükséged lesz a pénzre.

 

Kapcsolódó írások:

Készülsz a nyugdíjas éveidre?

Ellentmondásos befektetési tanácsok

Milliomos gondolkodásmód

A portfolió

« vissza

Szólj hozzá!

hírdetések