Magyar Mágnás - Gazdag nemzet - Erős nemzet
2023. március 23.
Főoldal · Alapfogalmak · Cash Flow · Gazdag nemzet - erős nemzet   Rólunk · Kapcsolat · Támogass!
Főolal » Személyes pénzügyek
Személyes pénzügyek Tőzsde Ingatlan Kvíz Számológép Játék MM iskola
NAPI ÁRFOLYAMOK
1 EUR = 1.079 USD  
1 EUR = 4.923 RON  
1 EUR = 387.959 HUF  
1 USD = 132.821 JPY  
SZAVAZÁS
Mekkora inflációra számítasz a következő évben ?
2-5%
5-7%
7-10%
>10%
HÍRLEVÉL


Pénzügyi Kézikönyv

Támogasd a Magyar Mágnást!

Milliomos gondolkodásmód
2008. december 20.

Legyünk őszinték és lássuk be, hogy nem mindenkinek van hatalmas fizetése és nem mindenki vállalat- vagy bankigazgató. Ugyanakkor nem valószínű az sem, hogy egy hatalmas vagyont örököljünk a közeljővőben, egy távoli nagynéni vagy nagybácsi által. Viszont ez nem azt jelenti, hogy nem lehet soha nagy vagyonunk. Lehet, csak időbe telik. Ha fiatal vagy, és elég korán látsz hozzá a vagyongyűjtéshez, gazdagként vonulhatsz vissza . Mindössze néhány alapelvet kell követned életed során, és az eredmény is meglesz.

Magadnak fizess először

Az élet nehéz, szokták mondani, és ez így is van. Amint belépsz a felnőtt korba és el kell tartanod magad, családod, nehéz döntéseket kell hoznod, mert nincs elég pénzed. Jönnek a számlák, gáz, villany, telefon, autó, ruha, cipő, élelmiszer. A kiadás rengeteg, és értelemszerűen fontossági sorrendbe állítod őket, hogy tudjuk, mit fizetsz ki először.

A sorrend felállításakor viszont megfeledkezünk a legfontosabbról: magunkról. Magunknak mikor fizetünk? Legjobb esetben ha marad valami a hónap végén, azt félretesszük. De legtöbbször nemigen marad semmi. Valahogy mindig szükség van az egész pénzre, sőt, nem is elég.

Akkor ez hogyan is működik?

Egyszerűen. Amint megkapod a pénzt, az első dolgod, hogy félreteszed a megtakarítani való összeget, mielőtt bármi mást kifizetnél. A megtakarításaidhoz soha semmilyen körülmények között nem nyúlsz, csak kizárólag amikor befektetésre használod a pénzt.

A maradék pénzből pedig gazdálkodsz, és kifizeted a számlákat. Miért élvezne elsőbbséget a telefonszámla veled szemben. Te fontosabb vagy, és a jövődet nem veszélyeztetheti semmi. Azért kell előbb magadnak fizess, mert a jövődre és a családod jövőjére kell gondolnod.

Ezenkívül amikor nagyobb pénzösszeghez jutsz (eladsz valamit, bónusz, öröklés stb.), mindig legalább 50%-át tedd rögtön félre hosszú távú céljaidra, és fektesd be. Az ilyen pénzekre úgy sincs szükséged a mindennapi életed fenntartásához, ezért könnyebb is félretenni. Évek múlva hálás leszel magadnak érte.

Hagyd abba a felesleges költekezést

Sajnos az embereknek szokásukká vált a nehezen megszerzett pénzüket fölösleges dolgokra költeni. A fölösleges dolgok listája nagyon hosszú, és nem kell feltétlenül a nagyon drága dolgokra gondolni. Ha például mindennap elmész pizzázni vagy üditőzni, az már jelentős elköltött összeget jelenthet a hónap végén. Ide tartozik a kéthetente történő ruhavásárlás(ami ma divatos, holnap már nem az) valamint az is, hogy évente cseréled a számítógéped az új játékok kedvéért. Bulizni sem muszáj minden hétvégén.

Mindezek fényében fontos rájönni arra, hogy talán nem elég csak egyetlen szokásunkon változtatni ahhoz, hogy megfelelő vagyonra tegyünk szert. A vagyongyűjtéshez általában kiszámított pénzkezelésre és egy fegyelmezett életvitelre van szükség. Ez azt jelenti, hogy aki pénzt és vagyont akar gyűjteni, annak le kell mondania néhány dologról, pl. kevesebbet fog vendéglőben étkezni, a tömegközlekedést gyakrabban használja, és lefaragja a szükségtelen kiadásait.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem mehetsz egyáltalán bulizni, csupán azt, hogy a kulcsszó a mértéktartás és a költségvetéshez való ragaszkodás. A jó hír az, hogy ha elég korán és fiatalon kezded a gyűjtést, akkor csak kisebb változásokra van szükség az életviteledben, amelyek legtöbbször fájdalommentesek.

Gyűjts öregkorodra

Habár sokszor nagyon távolinak tűnik a nyugdíj, nem szabad megfeledkezni róla. Öregkorunkra megérdemeljük, hogy egy megfelelő színvonalú életet éljünk, komolyabb anyagi gondok és kihívások nélkül. Mindnyájan tudjuk, hogy napjainkban a nyugdíjasok milyen gondokkal küszködnek, és milyen nehéz az életük. Ők nem tettek félre semmit a nehéz napjaikra , és kizárólag az állami nyugdíjtól függnek, csupán erre számíthatnak. Nagyszüleink életszínvonala ezért semmiképp nem mondható magasnak, sokszor még a mindennapi betevő is kérdéses.

Manapság már van lehetőség magánnyugdíjak befizetésére. A minden hónapban befizetett összeg az évek során összegyűl és később jelentős jövedelemkiegészítést jelenthet majd, ezenkívül sok esetben az összeget egyben is igényelni lehet – amit befektethetünk kedvünk szerint.

Természetesen minél hamarabb látunk neki, annál jobb, mert a kamatos kamat nekünk dolgozik.

Figyeljünk oda az adóra

Az adók sokszor nehéz teherként nehezednek ránk és elveszik a nehezen megkeresett pénzünk. Az adóügyekre mindig oda kell figyelni, és amennyiben lehet, a törvényes kereteken belül csökkenteni kell. Ha pl. egyéni befektetőként Romániában részvényeket vásárolunk, és 1 éven belül eladjuk őket(nyereséggel), akkor a nyereségadó 16%. Ha viszont 1 évnél tovább tartjuk a befektetést, és csak azután adjuk el, csupán 1% nyereségadót fogunk fizetni. A különbség hatalmas, főleg ha rendszeresen adunk-veszünk.

Bérelünk vagy vásárolunk?

Életünk során előbb vagy utóbb sokan bérbe lakunk mert nem engedhetünk meg magunknak egy lakást, vagy mert nem vagyunk biztosak hol akarjuk életünk hátralevő részét leélni. Ez így rendjén is van, viszont a bérlés legtöbbször nem a legjobb pénzügyi megoldás, hiszen a lakásvásárlás jó módszer a vagyongyűjtésre (szép lassan, részletekben kifizetjük a lakást). Ugyanakkor nem kell hitelből az első lakást rögtön megvenni. A lakásvásárlás gondos körültekintést igényel, és a megfelelő döntésre akár 1-2 évet is érdemes várni.

Új autó vásárlása

Az új autó vásárlásával nincs semmi baj, megvannak az előnyei. Megvannak ugyanakkor a hátrányai is, hiszen a vásárló pénzügyileg egy helytelen döntést hoz – főleg ha figyelembe vesszük, hogy az új autó sokat veszít értékéből az első néhány évben.

Az értékvesztés természetesen függ a típustól, modelltől, évjárattól, az auto iránti kereslettől, de általános szabályként meg lehet állapítani, hogy egy új autó kb. 15-20%-ot veszít értékéből évente. Tehát 1 év után a vételár 80-85%-át éri, a második év végén pedig az egyéves értékének a 80-85%-át.

Ezt figyelembe véve, fiatalon nem ártana praktikus megoldásként egy olcsóbb, használt autót vásárolni, amit könnyebb kifizetni; ezáltal több pénzed marad befektetni és eszközöket vásárolni – ezeknek az értéke idővel nőni fog, nem pedig csökkenni.

Értékes vagy – tudod ezt?

Sokan nagyon hűségesek a munkaadójukhoz és sok éven át maradnak ugyanazon a munkahelyen, anélkül, hogy a fizetésük számottevően növekedne. Ennek viszont megvan a hátránya is, mivel a fizetésemelés nagyon jó mód arra, hogy megnöveljük megtakarításaink arányát.

Mindig nyitott szemmel kell járni a világban és elemezni kell az adodó lehetőségeket. Dolgozz keményen és találj egy olyan munkahelyet, ahol kellően értékelik az odaadó munkád és tapasztalatod. Ha pedig elég ügyesnek érzed magad, vállalkozz. Ilyenkor magadnak dolgozol és csak rajtad múlik a sikered mértéke.

Egy szó mint száz, nem csak szerencsejátékkal lehet valaki milliomos. A legtöbben elérhetjük a milliomosi státuszt rendszeres takarékoskodással és rendszeres befektetéssel. Nem kell koldusként élni és mindent megvonni magadtól ahhoz, hogy egy megfelelő vagyont gyűjts össze és nyugodt anyagi körülmények között vonulj vissza. Ha korán kezded, okosan költekezel és rendszeresen takarékoskodsz, te is lehetsz milliomos.

 

Hasonló cikkek:

Mi a befektetés?

Mibe fektessünk?

Megszabadulni a hiteltől

Építs magadnak vésztartalékot

 

 

 

« vissza

Szólj hozzá!

hírdetések