Magyar Mágnás - Gazdag nemzet - Erős nemzet
2021. július 27.
Főoldal · Alapfogalmak · Cash Flow · Gazdag nemzet - erős nemzet   Rólunk · Kapcsolat · Támogass!
Főolal » Személyes pénzügyek
Személyes pénzügyek Tőzsde Ingatlan Kvíz Számológép Játék MM iskola
NAPI ÁRFOLYAMOK
1 EUR = 1.180 USD  
1 EUR = 4.921 RON  
1 EUR = 361.797 HUF  
1 USD = 110.319 JPY  
SZAVAZÁS
Szamodra fontosabb a csalad mint a penz?
Igen
Nem
HÍRLEVÉL


Pénzügyi Kézikönyv

Támogasd a Magyar Mágnást!

Megszabadulni a hiteltől
2008. december 20.

Ha jól belegondolsz, a hiteltől való megszabadulás nem egy nehéz dolog: csupán annyit kell tenned, hogy többet keress mint amennyit elköltesz, a megmaradt összeget pedig törlesztésre használod.

Mégis miért olyan nehéz megszabadulni tőle? Sokan egyszerűen nem tudnak hatékonyan harcolni a hitel és a kamat ellen: egyre mélyebbre süllyednek. A gond főleg a hitelkártyák esetében nagy, hiszen az ilyen kártyát birtoklók többsége nem képes visszafizetni a hónap végéig a hitelt, és belekerülnek a magas kamatok ingoványába.

Az a helyzet, hogy manapság már felénk is divatossá kezd válni a hitelből való vásárlás, és főleg a hitelkártya, ugyanúgy mint a nyugati világban. Ugyanakkor tudni illik, hogy a 2008-as hitelválság oka pontosan a túl bőséges és bárki számára hozzáférhető hitelek.

Sokan teljesen megváltoznak, ahogy „ingyen” pénzhez jutnak: vásárolnak, vásárolnak, vásárolnak. Azt is, amire szükségük van, azt is, amire nincs. Egyszerre próbálnak megvenni mindent maguknak, mert az az érzésük, hogy ettől boldogak lesznek. Tulajdonképpen nem boldogságról van szó, hanem egy múló örömről. Az új holmikért való rajongás hamar elmúlik, és marad a hitel fizetése. Fizethetsz hónapokon, éveken át egy rövid élményért.

Csakhogy a hitel soha nincs ingyen. Sőt, ha jól belegondolunk, nagyon is drága árat fizetsz érte. A hitelkártya kamatai nagyon magasak és sokan egyszerűen arra ébrednek, hogy nem tudják már fizetni. Ennek néha személyes okai is lehetnek – betegség, munkahely megszűnése, stb.

Honnan tudod, hogy bajban vagy? Hát, ha érzed, hogy gond van, akkor valószínűleg úgy is van. Ezenkívül össze kell hasonlítani a jövedelmed mértéket a havi törlesztéssel. Jó, ha a törlesztések nem haladják meg jövedelmed 25-30%-át (hiszen még élned is kell valamiből).

Az is egy vészjelző, hogy az élelmiszereidért rendszeresen hitelkártyával fizetsz, vagy olyan dolgokat vásárolsz hitelből, amiket tudod, hogy nem engedhetsz meg magadnak(drága autó, exotikus nyaralás). Ha úgy érzed, hogy kezd kifutni a lábad alól a talaj, ideje valamit megváltoztatni. Természetesen ez csak rajtad múlik, hiszen főként magadon kell változtatnod.

Az első, amit tenned kell, hogy pontosan mérd fel a helyzeted. Tudnod kell, hogy mennyi az adósságod, mekkora kamatot fizetsz érte, mennyi megtakarított pénzed van, és havonta mekkora stabil jövedelemre számíthatsz.

Ezenkívül tudnod kell, hogy havonta mennyi pénzt költesz el, és mire. Célszerű egy hónapig pontosan követni az összes költséget, és naponta vezetni őket egy táblázatba, majd összegezni. A hónap végén tehát látni lehet, hogy mire mennyi pénz megy ki, illetve mennyi jön be.

A második tennivaló az, hogy meghatározd azokat a kiadásokat, amelyeket csökkentheted. Komolyan bele kell gondoljál, és kizárólag a nélkülözhetetlen dolgokat vásárold meg ezután. Ilyen módon remélhetőleg el tudod érni, hogy a jövedelmed meghaladja majd a havi kiadásokat, és lesz amiből törleszd a hiteleket.

Megoldás lehet az is, hogy a meglévő hitelkártyát vagy hitelt egy alacsonyabb kamatú hitellel helyettesíted, és így is pénzt spórolhatsz meg. Nem ajánlott ezt túl gyakran megtenni, mert a bank is rájönnek majd, és előbb-utóbb nem lesznek már hajlandóak újabb hiteleket adni. Ha sikerül váltani, akkor a kamatkülönbségből megmaradt havi összeget feltétlenül fordítsd a hitel törlesztésére.

Ha mégis a régi hitelnél maradsz, próbáld felhívni a bankot, és kérjél kisebb kamatot. Ezzel semmit sem veszíthetsz, de ha elmagyarázod, hogy gondjaid vannak és nem tudsz fizetni, talán hajlandóak engedni a kamatból. A banknak nem érdeke, hogy tönkre menjél, mert akkor nem lesz aki a pénzt visszafizesse – ezért nekik is érdekük, hogy a továbbiakban is fizetőképes maradj.

Ha sikerül valahogy ura lenni a helyzetnek, a legjobb, amit ezután tehetsz, hogy nagy ívben elkerüld a hitelkártyákat, és más fajta hitelhez is csak nagyon megfontolt esetben folyamodj. Élj szabadon, ne a hiteleid rabszolgaságában.

 

Hasonló cikkek:

Készülsz a nyugdíjas éveidre?

Mi a befektetés?

Ellentmondásos befektetési tanácsok

Mibe fektessünk?

Milliomos gondolkodásmód

 

 

 

 

 

« vissza

Szólj hozzá!

hírdetések