Magyar Mágnás - Gazdag nemzet - Erős nemzet
2019. július 24.
Főoldal · Alapfogalmak · Cash Flow · Gazdag nemzet - erős nemzet   Rólunk · Kapcsolat · Támogass!
Főolal » Személyes pénzügyek
Személyes pénzügyek Tőzsde Ingatlan Kvíz Számológép Játék MM iskola
NAPI ÁRFOLYAMOK
1 EUR = 1.118 USD  
1 EUR = 4.720 RON  
1 EUR = 325.769 HUF  
1 USD = 108.207 JPY  
SZAVAZÁS
Szamodra fontosabb a csalad mint a penz?
Igen
Nem
HÍRLEVÉL


Pénzügyi Kézikönyv

Támogasd a Magyar Mágnást!

Mibe fektessünk?
2008. december 20.

Köztudott, hogy a pénzed befektetésének több módja van. Ahhoz, hogy el tudd dönteni mibe szeretnél fektetni, ismerned kell a befektetési lehetősegeket és tisztáznod kell befektetési céljaid.

 

Kötvények

Ezek az értékpapírok stabil (fix) jövedelmet biztositó befektetési formák közé tartoznak. Amikor kötvényeket vásárolsz, tulajdonképpen meghitelezed a kibocsájtó céget vagy intézményt a pénzeddel. A cég cserébe kamatot fog fizetni és a kötvény lejártakor visszavásárolja azt.

A kötvények előnye a viszonylagos biztonságuk. Amennyiben a kötvényt egy stabil cégtől(vagy önkormányzattól) vásárolod, a befektetésed majdnem garantált, azaz kockázatmentes. A biztonságnak azonban ára van. Mivel a kockázat szintje alacsony, a befektetés megtérülése is hasonló, ezért a kötvények hozama általában kisebb, mint a többi értékpapiré.

Részvények

Amikor részvényeket vásárolsz, az illető vállalkozás résztulajdonosa leszel. Ez szavazati jogot biztosít a részvényesek gyűlésén és jogot ad részt az osztalék egy részéhez.

Míg a kötvények egy állandó stabil jövedelmet jelentenek, a részvények ingadozóak ilyen tekintetben, hiszen változik az áruk napról napra. Amikor részvényt vásárolsz, nincs semmi szavatolva. Sok részvény nem is hoz osztalékot a házhoz, ez esetben az egyetlen mód a befektetés gyarapodására az értéknövekedés – ami nem biztos, hogy bekövetkezik.

A kötvényekkel összehasonlítva, a részvények viszonylag nagy hozamot bztosítanak. Persze ennek ára van: kell vállalni a befektetés részleges vagy teljes elvesztésének kockázatát.

Befektetési alapok

Egy befektetési alap különböző befektetések, részvények és kötvények gyűjteménye. Amikor valaki befektetési alapba fektet, közösbe teszi a pénzét más befektetőkkel, ami lehetőséget ad arra, hogy csoportként együtt megfizessenek egy szakértőt, aki majd értékpapírokat választ. A befektetési alapoknak külön meghatározott stratégiájuk van, és jóformán bármi lehet a fókuszuk: részvények, állami kincsárjegyek, kötvények, stb.

Az alapok elsődleges előnye, hogy befektetheted a pénzed anélkül, hogy meglegyen a szükséges tudásod, időd vagy tapasztalatod. Elméletileg, jobb hozamot kéne kapjál ha egy szakemberre bízod a pénzed mintha Te magad választanád ki a befektetéseid. A valóságban, van jó néhány dolog amit a befektetési alapokról illik tudni, mint például a befektetési politikájuk vagy a kezelési költségeik mértéke.

Tehát most már ismered a két alapvető értékpapírt: részvény és kötvény. Míg a befektetések legtöbbje ezen kategoriák egyikébe tartozik, számos más befektetési lehetőség létezik, amelyek akár nagyon bonyolultak is lehetnek. Addig is viszont lássunk egy kevésbé bonyolultat:

Az ingatlan

Sokan úgy tekintenek az ingatlanokra, mint a legbiztonságosabb befektetésekre. Sok tekintetben igazuk van, de ne feledjuk a 2008-as válságot, amikor az ingatlanárak nagyot zuhantak a világ sok országában (ingatlan lufi). Ettől eltekintve hosszú távon az ingatlanok megbízhatóak és állandó készpénzt tudnak termelni bérbeadásuk által, hiszen az emberek mindig kell lakjanak valahol.

Más befektetési lehetőségek: opciós- és határidős ügyletek, FOREX, arany, műkincsek.

A jó hír viszont az, hogy a befektetői karriered kezdetén valószínűleg nem kell ezekkel a bonyolult befektetésekkel foglalkoznod. Ezek általában magas kockázatú és magas hozamot ígérő eszközök – általában spekulatív jellegűek. Valóban megadják a lehetőséget nagy profit elérésére, de szaktudast igényelnek. Ha viszont nem tudod mivel játszol, nagy gondjaid is keletkezhetnek, könnyen megégeted magad.

Általánosan elterjedt vélemény, hogy a kezdő befektetők az alapokat kell jól megtanulják és elsajátítsák mielőtt spekulálnának. A spekulációs ügyletek még megfelelő felkészültséggel is komoly veszélyt hordoznak, és senki nem szokta a teljes pénzét ilyen ügyleteken kockáztatni. Iratlan szabály alapján az össztőke max. 20%-át szokták ilyesmire használni(függ az illető személyiségetől is), a többit pedig biztonságosabb eszközökbe fektetik.

…s akkor én mibe fektessek?

Elsősorban magadba. Tanulj, szerezd meg a kellő tudást, ismerd meg a lehetőségeket, tanulmányozd a piacokat, olvass szaklapokat, fejleszd személyiséged, ismerd meg önmagad. Mindezek után sokkal könnyebben el tudod dönteni, hogy mi való neked.

 

Hasonló cikkek:

Mi a befektetés?

Ellentmondásos befektetési tanácsok

Milliomos gondolkodásmód

Megszabadulni a hiteltől

Az egyetemnek vége. Hogyan tovább?

« vissza

Szólj hozzá!

hírdetések