Magyar Mágnás - Gazdag nemzet - Erős nemzet
2024. április 21.
Főoldal · Alapfogalmak · Cash Flow · Gazdag nemzet - erős nemzet   Rólunk · Kapcsolat · Támogass!
Főolal » Személyes pénzügyek
Személyes pénzügyek Tőzsde Ingatlan Kvíz Számológép Játék MM iskola
NAPI ÁRFOLYAMOK
1 EUR = 0.000 USD  
1 EUR = 0.000 RON  
1 EUR = 0.000 HUF  
1 USD = 0.000 JPY  
SZAVAZÁS
Mekkora inflációra számítasz a következő évben ?
2-5%
5-7%
7-10%
>10%
HÍRLEVÉL


Pénzügyi Kézikönyv

Támogasd a Magyar Mágnást!

Az egyetemnek vége. Hogyan tovább?
2008. december 20.

A pénzügyi biztonság elérése és a nyugodt nyugdíjas élet általában nem tartozik a fiatalok főbb gondolatai közé. Ez valahol érthető is, hiszen ebben az időszakban sok nagyobb kiadás van: autóvásárlás, lakásvásárlás, családalapítás. Ilyenkor kevesen gondolnak gyűjtésre és arra, hogy mi vár rájuk a jövőben.


Viszont a pénzügyi biztonság és anyagi függetlenség elnyerésére fordított erőfeszítések nem azt jelentik, hogy megfosztjuk magunkat az élet örömeitől, ahogy azt sokan gondolják. Ennek a célnak az elérése boldogságot jelent, hiszen a bizonytalanság sok stressznek a forrása.

A dolgok nyitja az, hogy elérd valahogy a hosszú távú pénzügyi céljaid anélkül, hogy teljesen feláldoznád a jelent.

Ismerd meg önmagad

A tudásod, tapasztalatod és képességeid képviselik a legfontosabb értéked és erősséged. A munkahely és a karrier a legfontosabb tényezők a pénzügyi függetlenség elérésében. Azok a fiatalok, akik most lépnek be a munkaerőpiacra, sokféle és nagyszerű karrier lehetőséggel néznek szembe. Sok az esély és lehetőség az előrehaladáshoz mivel a cégeken belül sok munkahely létesül, rendszeres a változás.

Akik most kezdik a karrierjüket, lépéselőnyben vannak: eldönthetik milyen úton indulnak el, hol szeretnének érvényesülni, melyik szakmát választják. Lényegében olyanra szabhatod magad, amilyenre csak akarod. Összpontosíts az erős pontjaidra és ezeket aknázd ki, a gyenge pontjaidat pedig változtasd erősségekké.

Tekints magadra mint egy pénzforrásra. Ha rendszeresen fektetsz magadba akkor később minden befektetett idő meg pénz meghozza eredményét. Kemény munkával és tanulással növeld értéked, képességeid és ily módon a karrierben is hamarabb haladsz. A karrierben való előrelépés pedig a pénzügyi biztonságot is közelebb hozza. Ez a módja annak, hogy céljainkat gyorsabban elérjük, anélkül, hogy magunkat sokmindentől megfosszuk és többet spóroljunk.

Szórakozni kell

Amíg fiatal vagy élvezd az életet, majd lesz időd aggódni mikor öregebb leszel. Egy sikeres, boldog élet segít elérni a megfelelő egyensúlyt a munka és a szórakozás között. Úgyszintén fontos a mai életed és a jövőbeli életed közti egyensúly. Pénzügyileg nem élhetünk úgy mintha a mai nap lenne az életünk utolsó napja. El kell döntenünk, hogy mennyit költhetünk ma és mennyit tegyünk félre. Ezt az egyensúlyt kell meghatározni pontosan, hiszen ez egy fontos lépes a pénzügyi függetlenség elérésében.

A tervezés jobb mint a kuporgatás

Tanulmányi kimutatásoknak köszönhetően tudhatjuk azt, hogy azok akik terveket szőnek a jővöre nézve, többet keresnek mint azok akik nem így cselekszenek. A sikeres emberek célokat tűznek ki maguknak és csak ezekre a célokra koncentrálnak. Példaul: aki azt tűzi ki magának, hogy egy kölcsönt 2 éven belül visszafizet, nagyobb eséllyel indul mint az aki nem tűz ki egy célt és egy határidőt. Tehát tervezzünk, érjük el ezeket a célokat minél hamarabb. Már az is segít a célok megvalosításában ha leírjuk ezeket a célokat. Ezekkel a célokkal kezünkbe tudjuk venni a saját életünk irányítását.

Célok: előbb a rövidtávúak majd a hosszútávúak

Az élet sok bizonytalanságot rejt, ezért sok történhet az élet leforgása alatt. Ezért a távoli jővöre tervezni nagy kihívásnak számít, és néha értlemetlennek tűnhet a fiatal befektetőknek. A kevés hosszútávú cél helyett több rövidtávú célokra kell öszpontosítani. Ílyen célok lehetnek egy kisebb hitel törlesztése néhány hönap leforgása alatt.

A karriered előrehaladására is lehet célokat tűzni. Nagyon fontos az, hogy a céloknak legyen egy határideje és pontosak legyenek. Ahogy egyik célt sikerül elérni, helyettük újakat lehet tervezni. Lehet szó saját házat vételéről, karrierben való előrelépésről vagy részvényportfolió növeléséről. Ezek a rövidtávú célok biztosítják a hosszútávú cél elérését. Ha az a kivánságod, hogy legyen egy 100 ezer eurós vagyonod 40 éves korig, akkor előbb a 10 és 50 ezres célokat kell elérned. Lépésről lépésre mindent el lehet érni, ha kitartás van.

Tervezni a nyugdíjas éveidre

Rögtön az iskola befejezése után a nyugdíjasság az utolsó dolog amelyre gondolna az ember. A nemtörödömség viszont hibás hozzáállás, és sok bajnak a forrása. Ha a fenti tanácsokat betartod, biztosan el tudod érni a pénzügyi függetlenséget – legalábbis rövid távon. De a hosszú távú pénzügyi helyzetre is figyelni kell, hiszen a nyugdíjas évek akár egynegyedét is kitehetik az ember életének.

Ezért, ha a munkából kapott fizetés mellett egy nyugdíjalapba is befizetsz, akkor nagyban hozzájárulhatsz a boldog öregkorodhoz. A lényeg az, hogy rendszeresen tegyél félre pénzt, nyugdíjalapba vagy máshová, és szokássá váljon a megtakarítás. Ezért eleinte nem is az összeg a fontos, hanem maga a szokás. Később, mikor jobban fogsz keresni, akkor többet is megtakaríthatsz hosszú távú pénzügyi céljaid elérésére.

A takarékosság elve

Frissen végzett egyetemisták azt veszik észre, hogy az első munkás éveikben sok pénzük megmarad. Megszokva az egyetemista életstílust, visszafogják magukat és nem költekeznek sokat, ezért pénzük marad meg. Ezt az összeget a legokosabb félre tenni és hosszú távra befektetni. Az évek mulásával nő a tapasztalat, következnek az előreléptetések és a nagyobb felelősség, de a fizetés is növekszik. Ezzel együtt a félretett összeg mennyisége is növekszik, ha az életstílusod nem viszi el a teljes fizetést.

A hiba leginkább akkor következik be amikor valaki úgy gondolja, hogy jobb életre van szüksége, többet érdemel. Probáld meg ezt elkerülni és akkor mindig lesz befektetni való pénz. Élj egyszerűen és takarékosan, megadva magadnak az alap dolgokat – de csak ennyit. Nem kell új autó, évente új számítogép és új bicikli. Ne próbáld a szomszéddal tartani a lépést – ez a pénzügyi katasztrófa biztos módja. Az is lehetséges, hogy jobban keresel mint a szomszéd vagy a haverod, míg ő kölcsönből pénzeli a kényelmét. De az ilyen jellegű kényelemnek előbb-utóbb meglesz a böjtje is.

A kényelmes élet a munkádnak és a jó döntéseidnek a következménye kell legyen. Jobb, ha alacsonyabb életszínvonalat szoksz meg, mert ezt bármikor növelheted egy kicsit. A magas életszínvonalról viszont nagyon nehéz leszokni.

Fejleszd pénzügyi tudásod

Pénzt keresni egy dolog, félretenni és gyarapítani teljesen más dolog. A pénzügyek helyes kezelése és a befektetések élethosszig tartó erőfeszítést igényel. Értelmes pénzügyi döntéseket hozni, okos befektetéseket végrehajtani annyi mint a pénzügyi függetlenséget elérni. A sok tapasztalat szerzése segít a hibák elkerülésében. Egyértelmű, hogy azok a személyek akik fejlett pénzügyi intelligenciával rendelkeznek, hamarabb halmozzák fel a vagyonukat mint azok, akik nem rendelkeznek ilyen tudással. Ezeket a személyeket a pénz ösztönzi és a tudás megszerzésére időt es pénzt áldoznak magukra. Tanulj, olvass és gondolkozz!

Fiatal vagy: vállalkozz és kezeld a kockázatot

A gondosan kiszámított kockázat vállalása nem butaság. A befektetők és vállakozók a világ minden pontján ezt teszik: kiszámítják a kockázatot és a potenciális nyereséget és eldöntik, hogy megéri-e vállalni. Fiatalkorban a legjavasoltabb ezt megtenni. Miért? Azért mert ha buksz, van időd talpra állni, hisz még fiatal vagy. Később, mikor már családdal rendelkezel, a bukás veszélyt jelenthet a szeretteid számára is, ezért olyankor mindenki óvatosabb. Öregkorban szintén veszélyes dolog vállakozni, mert ha nem jön össze, elveszítheted megélhetésed forrását – a megtakarításaid, dolgozni pedig már alig tudsz.

Hosszú távon a folyamatosan kiszámított kockázatok vállalása pénzügyileg jövedelmező. Csak ne feledd, hogy kiszámitott kockázatokról van szó, amelyekhez megfelelő potenciális nyereség társul.

Vállalj családot, gyerekeket

Hiába mondogatod magadnak, hogy csak akkor telepedsz le, amikor megengedheted magadnak. Sokan még 35-40 évesen sem biztos, hogy elérik az általuk óhajtott pénzügyi szintet. Egyedül élnek, dolgoznak és gyűjtenek, és mire évek múlva elérik amit akarnak, rájönnek, hogy nincs kivel megosztani.

A család eltartása valóban anyagilag terhelő lehet. De ne felejtsd, hogy ugyanakkor már ketten vagytok, és kettesben minden könnyebb: házat építeni, gyereket nevelni, munkát megosztani. A család olyan erőt adhat minden nap, ami szükséges céljaid eléréséhez. A gyerekek nevetése sosem helyettesíthető a pénzzel és vagyonnal. A pénzügyi célok elérése igenis lehetséges nagy családdal is – kizárólag rajtad múlik, hogy időben kezd a megtakarítást és hogy helyes pénzügyi döntéseket hozzál. Ráadásul amikor mindezt sikerül elérned, akkor lesz valaki, aki ebben az örömben részesülhet veled és továbbviheti munkád.

Tehát…

A pénzügyi függetlenség olyan cél, amiről sokan álmodoznak, és melynek eléréséhez folyamatosan kell dolgozni. Kitartással bárki elérheti – igen, bárki – főleg ha betart néhány alapelvet. Takarékosan élni, gondosan tervezni és okos döntéseket hozni, hitelt csak befektetésekre igényelni – ezek tartalmazzák a siker kulcsát. Minél korábban fogsz neki, annál hamarabb érsz célba. A családod pedig segíteni fog céljaid elérésében.

 

Hasonló cikkek:

Készülsz a nyugdíjas éveidre?

Ígéretek, fogadalmak, célok

Ellentmondásos befektetési tanácsok

Autóvásárlás: újat vagy használtat

 

 

 

« vissza

Szólj hozzá!

hírdetések