Magyar Mágnás - Gazdag nemzet - Erős nemzet
2020. október 23.
Főoldal · Alapfogalmak · Cash Flow · Gazdag nemzet - erős nemzet   Rólunk · Kapcsolat · Támogass!
Főolal » Személyes pénzügyek
Személyes pénzügyek Tőzsde Ingatlan Kvíz Számológép Játék MM iskola
NAPI ÁRFOLYAMOK
1 EUR = 1.183 USD  
1 EUR = 4.873 RON  
1 EUR = 364.909 HUF  
1 USD = 104.738 JPY  
SZAVAZÁS
Szamodra fontosabb a csalad mint a penz?
Igen
Nem
HÍRLEVÉL


Pénzügyi Kézikönyv

Támogasd a Magyar Mágnást!

Autóvásárlás: újat vagy használtat?
2008. december 20.

Az autóvásárlás és az erről szóló viták mindig aktuálisak, talán mert egy fontos pénzkiadásról van szó, ami nem mindennapi az ember életében. A pénz pedig mindenkit érdekel, főleg ha ki kell adni azt.

Az alábbiakban azt elemezzük, hogy mit érdemes vásárolni: egy új autót, vagy egy használtat? Ezt a döntést érdemes jól megfontolni, mert a helytelen döntés sokba kerülhet.

Mindenek előtt tudni kell, hogy az autó mindig pénzkidobással jár. Pénzt adunk ki, amikor megvesszük, amikor tankolunk, amikor alkatrészt cserélünk, amikor biztosítást és adót fizetünk. Az autó sokszor egy kényelmi eszközzé válik, amire nem mindig van szükség. Mindezek fényében ajánlott ki-kinek a neki megfelelő és igényeinek megfelelő autót választani. Ideális esetben az autóvásárlás nem fog viselhetetlen terhet róni a családi vagy személyes költségvetésre, és nem fogja alapvetően befolyásolni a mindennapi életszinvonalat (kiadáscsökkentések formájában).

Igényeknek megfelelő autó

Mindenkinek vannak igényei és vannak hétköznapi szükségletei. Nagy eltérés van aközött, hogy ki milyen autót akar és milyen autóra van szüksége. Elméletileg a legtöbben az álmaink autóját akarjuk, ami mindent tud, csillog-villog, biztonságos, és mennyei érzés vezetni. Ez az amit akarunk.

Viszont amire legtöbbször valójában szükségünk van, az egy autó, ami elvisz egyik helyről a másikra, viszonylag kényelmesen, viszonylag olcsón. A vágyak és a szükségletek megkülönböztetése fontos minden vásárlás előtt, és nincs ez másként az autóvásárláskor sem.

Sokan az új autó mellett teszik le a voksukat. Nem tartozom közéjük. Akik új autót vásárolnak, és megkérdem, miért nem vettek inkább egy használtat fele annyiért, ilyen válaszokat kapok: Mert ez új. Mert ebben én ülök először. Mert megérdemlek egy újat. Mert a szomszédnak is ilyen van.

A felhozott érvek legtöbbször nem állják meg a helyüket, legalábbis ami a pénzügyi szempontokat illeti.

A kimutatások alapján az új autó rohamosan veszít az értékéből: átlagosan minden évben a meglévő értéke 15-20%-át (ez függ a típustól, gyártótól).

Tehát ha megveszed 14 ezer EUR-ért újan, első év végén már csak 11.900-at fog érni(14.000 x 85%), a második év végén már csak 10.115-t, és 5 év után csak 6.200-t.

Következésképp aki új autót vásárol, az bizony sok pénz veszít, elég gyorsan.

Mindez még érdekesebb olyankor, amikor az új autót hitelből finanszírozta az illető. Ebben az esetben nem ritka jelenség, hogy néhány év után az autó jóval kevesebbet ér, mint a törlesztendő hitel hátralevő része. Tehát az autót „elhasználták”, de a hitel megmarad, és éveken át még törleszteni kell.

Hasonlatképpen egy elég jó karban levő használtautót meg lehet vásárolni már 4-5 ezer EUR-ért is. Ez is szintén veszít az értékéből, de lényegesen kevesebbet. Ráadásul nem is kell szívbajt kapni, amikor valaki megkarcolja, vagy megsúroljuk parkolás közben.

A gyakorlatias ember mindig használt autót fog venni saját használatra, mivel neki fontosabb szempont a pénzügyi része a dolgoknak, és a havi törlesztő részlet. Úgy tekinti, hogy az autó fő rendeltetése az, hogy az A pontból a B pontba szállítsa.

Ne utánozzunk másokat

A szomszédnak mindig sok pénze van. Nekik mindig futja mindenre. Nekik mindig új autójuk van. Mi se legyünk alábbvalóak, vegyünk mi is új autót.

Ismerősek a fenti gondolatok? Nekem igen. Számtalan vásárlási döntés születik hasonló elmélkedés következtében. Hiába győzködjük gyerekeinket, hogy a szomszéd srác új játéka nem is olyan jó, és butaság ugyanolyat követelni. Mi felnőttek is sokszor hasonlóan cselekedünk, ez pedig sokszor hibás pénzügyi döntésekhez vezet.

Ne próbáljuk utánozni a szomszédot, Marcsa néniéket vagy a Szabóékat. Megtörténhet, hogy nekik is csak hitelekből futja a rengeteg új cuccra, új autóra, és már nyakig vannak az adósságban. Manapság az emberek mindenre hitelt vesznek fel, csupán azért, hogy olyan dolgokat vegyenek meg, amiket nem engedhetnek meg maguknak. Az a tény, hogy hitelből meg sikerült venni valamit, nem azt jelenti, hogy megengedheted magadnak. Ráadásul sokkal drágább is, mert a hitelre kamatot is kell fizetned.

Amennyiben viszont a szomszéd mégsem hitelből vette az új cuccokat, még akkor sem kell utánozni őket. Ne akarjunk annak tűnni, amik nem vagyunk: sznoboknak. Legyünk mindig realisták és járjunk a földön, ne a fellegekben.

Nagyon is híve vagyok annak a mondásnak, hogy : „Csak addig nyújtozz ameddig a takaród ér”. Mielőtt nagyobbat nyújtoznál, előbb mindig növeld meg a takaródat.

Saját pénzből szabad?

Jó, de mi van, ha már megvan a 14 ezer EUR-m, és nem szorulok hitelre? Akkor sem ajánlatos új autó mellett dönteni?

Talán ekkor sem a legjobb döntés. Ha már abban az örvendetes helyzetben vagy, hogy van ennyi megspórolt pénzed, az még nem jelenti azt, hogy az összeset rögtön ki kell dobjad egy autóra. Ebben az esetben vásárolhatsz például egy használtautót pl. 6 ezerért , a maradék 8 ezret pedig befektetheted valamibe, ami pénzt termel. A lényeg az, hogy a pénzünket mindig befektessük olyan eszközökbe, amelyek számunkra újabb pénzt hoznak. Az új autó nem befektetés, ez pénzt visz el a háztól.

Mindig mondjunk nemet az új autóra?

Természetesen nem. Van néhány olyan helyzet, amikor új autót is jogos venni. Ilyen eset például amikor a vállalkozásunknak új autókat veszünk, amelyek használata újabb pénzt hoz a cégnek ( mert munkába állítjuk őket, vagy mert nő a cég hírneve, tekintélye).

Ha például taxisofőr vagy, szintén vásárolhatsz új autót, mert az dolgozni fog neked (vagy inkább veled együtt) , és kifizeti az árát. Ilyen esetekben az autó befektetésnek minősül, és a hitelhez való folyamodás sem hiba, amennyiben igazán jó befektetésről van szó.

 

Hasonló cikkek:

Készülsz a nyugdíjas éveidre?

Kirándulsz? Spórolj az üzemanyaggal!

Karriertervezés 5 lépésben

Milliomos gondolkodásmód

Építs magadnak vésztartalékot

 

 

« vissza

Szólj hozzá!

hírdetések