Magyar Mágnás - Gazdag nemzet - Erős nemzet
2020. augusztus 13.
Főoldal · Alapfogalmak · Cash Flow · Gazdag nemzet - erős nemzet   Rólunk · Kapcsolat · Támogass!
Főolal » Személyes pénzügyek
Személyes pénzügyek Tőzsde Ingatlan Kvíz Számológép Játék MM iskola
NAPI ÁRFOLYAMOK
1 EUR = 1.177 USD  
1 EUR = 4.836 RON  
1 EUR = 345.555 HUF  
1 USD = 106.803 JPY  
SZAVAZÁS
Szamodra fontosabb a csalad mint a penz?
Igen
Nem
HÍRLEVÉL


Pénzügyi Kézikönyv

Támogasd a Magyar Mágnást!

Kirándulsz? Spórolj az üzemanyaggal!
2008. december 20.

Sajnos az üzemanyag költségei soha nem voltak mellőzhetőek, ez manapság sincs másként. A magas árak (2008 nyarán rövid ideig 147 USD volt egy hordó kőolaj) arra késztetnek, hogy mindig keressük a spórolási lehetőségeket. Elvégre is kirándulni jól esik, és kellemes családi időtöltés – nem hagyhatjuk, hogy a magas költségek teljesen elbátortalanítsanak. Az alábbiakban bemutatunk nehány módszert a költségek csökkentésére – ezek csak rajtunk múlnak.

Ha több jármű áll rendelkezésünkre, érdemes azt választani melyben mindenki elfér még ha ez valamivel nagyobb fogyasztású is. Ha jobban belegondolunk, két jármű minden bizonnyal többet fogyaszt mint egy.

Ha lehet minél kevesebbet csomagoljunk, csak annyit amennyire feltétlenül szükségünk van. A sok csomag növeli a fogyasztást. Az így megtakarított mennyiség nem nagy, de kutatások szerint minden 50kg-nál kb. 2%-os fogyasztás növekedéssel kell számolnunk.

Még fontosabb, hogy csak annyit csomagoljunk amennyi a járműbe elfér. A autótetőn talalható csomagtartó még üresen is növeli a fogyasztást, ha pedig megrakjuk akkor lényegesen növekedhet. Tehát jobb ha megszabadulunk a csomagtartótól, és mindent az autóba probálunk bepakolni.

Nem kell a legdrágább üzemanyagot venni. Nézzük meg pontosan milyen jellegű üzemanyag kell a autónak. Ha a jármű könyve azt írja, hogy csupán a Prémium benzin jó, akkor azt tegyünk, ha pedig azt írja, hogy a Prémium benzin az ajánlott, de nem kötelező akkor használhatjuk az olcsóbb, általános üzemanyagot. Akár ezzel is lehet pénzt megtakarítani. A motort nem bántja, az autó pedig legfeljebb veszít egy kicsit a végsebességéből. De tulajdonképpen miért is kellene padlógázzal és nagy sebességgel utazni? Ezzel az eljárással akár 10%-ot tudunk megtakarítani minden tankolásnál (autótól függően).

 

Üzemanyagot veszítünk akkor is, ha sokáig nagy sebességgel haladunk. Saját tapasztalat alapján a túlságosan nagy sebesség miatt akár 15-20%-al is többet fogyasztunk, hiszen erőltetjük a motort. A túl lassú tempó sem ajánlott, de egy normális sebességgel legalább spórolunk, nem kapunk büntetést gyorshajtásért és csökkentjuk a baleset lehetőségét. Településen belül vezessünk nyugodtan. A hirtelen fékezés és gyorsulás hihetetlen mennyiségű üzemanyagot vesz igénybe.

Ami a legkondicionáló használatát illeti vitatható a nagyobb fogyasztás elkerülhetősége. Tanulmányok szerint a kisebb sebességnél észrevehető a nagyobb fogyasztás. Mégis, úgy tűnik, hogy a légkondicionáló kikapcsolásával nem spórolsz meg többet, hiszen ilyenkor általában leengedett ablakkal kell utaznod, ami szintén növeli a fogyasztást. Következtetésképp használd nyugodtan a légkondit, ha már van.

Probáld meg elkerülni a forgalmi dugókat. A lassú haladás sok üzemanyagot igényel. Az útvonalat úgy kell tervezni, hogy olyankor utazzunk mikor mások nem, és ajánlott előre kinézni kerülő utakat, ha mégis forgalmassá válik az út. Ilyen esetben a kerülő út is takarékosabb lehet mint a rövidebb úton lépésben haladni. A GPS sokat segít ilyen esetekben. Az új GPS-ek élő informaciókat szolgáltatnak a kiválasztott útvonalról.

Indulás előtt ajánlott a jármű vizsgálata: légnyomás a kerekekben, a szűrők legyenek tiszták és vizsgáljuk meg, hogy a motor simán menjen. Az autó vizsgálata nem spórolási okok miatt szükséges, hanem mert segíthet megelőzni esetleges hibákat.

Mindezek betartása egy olcsóbb és takarékosabb kirándulás, autózást tesz lehetővé. Fő a gondos tervezés, odafigyelés.

 

Hasonló cikkek:

Készülsz a nyugdíjas éveidre?

Ígéretek, fogadalmak, célok

Autóvásárlás: újat vagy használtat?

Mibe fektessünk?

 

 

 

 

« vissza

Szólj hozzá!

hírdetések