Magyar Mágnás - Gazdag nemzet - Erős nemzet
2020. augusztus 13.
Főoldal · Alapfogalmak · Cash Flow · Gazdag nemzet - erős nemzet   Rólunk · Kapcsolat · Támogass!
Főolal » Személyes pénzügyek
Személyes pénzügyek Tőzsde Ingatlan Kvíz Számológép Játék MM iskola
NAPI ÁRFOLYAMOK
1 EUR = 1.177 USD  
1 EUR = 4.836 RON  
1 EUR = 345.555 HUF  
1 USD = 106.803 JPY  
SZAVAZÁS
Szamodra fontosabb a csalad mint a penz?
Igen
Nem
HÍRLEVÉL


Pénzügyi Kézikönyv

Támogasd a Magyar Mágnást!

Ígéretek, fogadalmak, célok
2009. január 6.

Immár benne is vagyunk, elkezdõdött az új esztendõ. A szilveszterezés mámorából magunkhoz térve el lehet gondolkozni már azon, hogy milyen évnek nézünk elébe, valamint milyen célokat szeretnénk elérni.

Ami a 2009-es évet illeti, pénzügyi szempontból az elõrelátások borúsak. A hitelválság által gerjesztett recesszió egyre inkább terjed, és a hatásait már érezni is lehet. A cégek tömeges elbocsátásokat hajtanak végre, sokan maradnak munka nélkül. Sokszor még a leépítés sem menti meg a cégeket, sok közülük csõdbe megy a megrendelések hiányában. Ez érzékenyen érinti a magyar vállalkozásokat is, amelyek jórésze exportorientált és ki van téve a külföldi keresletcsökkenés hatásainak. Ha pedig a cégeknek rosszul megy dolguk, akkor ezt elõbb utóbb az alkalmazottak is megsínylik.

Recept a túlélésre

Ahhoz, hogy sikeresen átvészelje valaki a következõ évet (legyen az vállakozás vagy magán személy) elsõsorban egy dologra van nagy szüksége: pénzre. Banálisan hangzik, de ez így van. Ezekben a nehéz idõkben, amikor a bevételek meginognak, és az eladások esnek, a túléléshez készpénz szükséges. Ezért aki elõrelátó volt, az már félretett egy jó kis összeget, amihez majd hozzányúlhat, ha szükség. Általában jó, ha magánszemélyként van annyi félretett pénzed, amelybõl fedezni lehet legalább 6 hónap költségeit.

Ha nincs félretett pénzed, akkor a helyzet egy kicsit szomorúbb, jobban oda kell figyelned a dolgokra. Elõször is nem engedheted meg magadnak, hogy elveszítsd a jelenlegi jövedelmed, illetve a jelenlegi pénzforrásokat. A munkahelyen figyelj oda, és legyél aktív, válj elengedhetetlenné. Ha valami olyat tudsz, ami senki más nem tud rajtad kívül, akkor kisebb valószínûséggel bocsátanak el mert nehéz helyettesíteni téged.

Másodsorban pedig talán itt az ideje, hogy elkezdjél megtakarítani, hiszen még ha el is múlnak a nehéz idõk, a megtakarítások mindig biztonságérzetet adnak. Használd ki ezeket a nehéz körülményeket és váljon szokásoddá a rendszeres megtakarítás. A megtakarított pénzhez pedig semmilyen körülmények között ne nyúlj. Ne vegyél rá TV-t, új autót vagy más hasonlót. A megtakarításaid egyetlen elfogadható célja a befektetések (olyan eszközök, amik újabb pénzt termelnek számodra).

Ezenkívül ügyelj a pénzedre, ne költekezz feleslegesen és gondolj át minden kiadást. Ha kell, módosíts költekezési szokásaidon és faragj le egy kicsit ott ahol lehet. Sok kicsi sokra megy elv alapján csinos kis összeget takaríthatsz meg havonta – anélkül, hogy fukar lennél. Fukarnak lenni nem jó, rontja a lelkiállapotot. A takarékosság viszont nem egyenlõ a fukarsággal.

Célok kitûzése

Biztosan tûztél már ki célt a múlt év elején is. Kérdés viszont, hogy sikerült-e elérni õket? Egyáltalán leírtad-e a célokat vagy csak motyogtál valamit a bajuszod alatt? Milyen nehézségekbe ütköztél és hogyan gyõzted le õket? Az alábbiakban megemlítek néhány dolgot, amit feltétlenül szem elõtt kell tartanod amikor célokat tûzöl ki magadnak.

Ahhoz, hogy egy cél megfelelõ legyen, elõször is le kell írni. Igen, pontosan úgy ahogy régen fogalmazás órán az iskolában: „ 2009-ben szeretnék egy toronyórát láncostól.” Miért kell leírni a célt? Azért mert így jobban tudatosul az agyunkban. Azt szokták mondani, hogy a szó elszáll – de a papír marad. Ilyenkor az agy sokkal nagyobb fontosságot tulajdonít a leírt szónak, fõleg ha többször is leírod.

A célnak rendelkeznie kell néhány tulajdonsággal ahhoz, hogy jó legyen. Ezek a következõk:

Jellegzetes – nem tûzz ki általános dolgokat, mint pl. „az idén jobb leszek” hanem próbáld jobban és konkrétabban megfogalmazni: „az idén júniusig több emberen segítek mint a tavaly”.

Mérhetõ – ha nem tudod lemérni, akkor honnan tudod, hogy elérted a célt? Ezért fontos úgy megfogalmazni, hogy tisztán lemérhetõ legyen. Pl. „megtakarítok 10.000 eurót szeptember végéig”

Elérhetõ – megvan rá a képességed, hogy elérd? Ha nincs, akkor hiába is tûzöd ki. Pl. nem tûzheted ki, hogy a legjobb operaénekes leszel ha olyan a hangod, hogy meg lehet kapálni. Ilyen cél számodra soha nem lesz elérhetõ.

Reális – ez a tulajdonság azt jelenti, hogy maradjunk a lábunkkal a földön. Ne tûzzünk ki irreálisan magas célokat magunk elé, mert valószínûleg nem fogjuk elérni õket, ez pedig a morálunk csökkenéséhez és a kedvünk elvesztéséhez vezet. A cél olyan kell tehát legyen, hogy a képességeiddel és akaratoddal el tudd érni az adott idõn belül.

Idõhöz kötött – soha ne felejtsd el a célt idõhöz kötni. Ha ezt nem teszed meg, akkor a végtelenségig halaszthatod és soha nem éred el. Ha pl. azt mondod, hogy „majd megspórolok 10.000 eurót” akkor nem nyilvánvaló, hogy mikor akarod ezt elérni. Ha viszont azt írod le, hogy „megspórolok 10.000 eurót október 25.-ig”, akkor van már egy határidõ, ami kötelez és segít.

Ezenkívül sokat segít, ha a célhoz lelkileg is vonzódol, azaz valamilyen szinten óhajtod és valóban akarod azt. Ha ez hiányzik, akkor nem fogod elérni, mivel nem szívesen teszel érte, és minden erõfeszítés nehezedre esik.

Záró szóként csak annyit, hogy ha minden évben, a fentiek alapján, célokat tûzöl ki, akkor az életednek értelmet adsz és látod, hogy haladsz valamerre – amerre te akarod.

 

Bitai László

 

Kapcsolódó írások:

Készülsz a nyugdíjas éveidre?

Autóvásárlás. Újat vagy használtat?

Az egyetemnek vége. Hogyan tovább?

Karriertervezés 5 lépésben

Építs magadnak vésztartalékot

 

 

 

 

« vissza

Szólj hozzá!

hírdetések