Magyar Mágnás - Gazdag nemzet - Erős nemzet
2020. június 4.
Főoldal · Alapfogalmak · Cash Flow · Gazdag nemzet - erős nemzet   Rólunk · Kapcsolat · Támogass!
Főolal » Személyes pénzügyek
Személyes pénzügyek Tőzsde Ingatlan Kvíz Számológép Játék MM iskola
NAPI ÁRFOLYAMOK
1 EUR = 1.123 USD  
1 EUR = 4.840 RON  
1 EUR = 345.749 HUF  
1 USD = 108.737 JPY  
SZAVAZÁS
Szamodra fontosabb a csalad mint a penz?
Igen
Nem
HÍRLEVÉL


Pénzügyi Kézikönyv

Támogasd a Magyar Mágnást!

Karriertervezés 5 lépésben
2008. december 13.

Mielőtt alkalmazásról, interjúról, önéletrajzokról vagy egyszerűen egy állásra való jelentkezésről beszélnénk, első lépésként szükséges, hogy saját magadban letisztázzál néhány fontos kérdést. Ebben igyekszünk segítséget nyújtani a következő néhány sorral.

Ahhoz, hogy el tudd dönteni melyik az a karrier, amit építeni szeretnél, első lépésként saját képességeiddel és határaiddal kell foglalkoznod. Minél jobban ismered képességeidet annál jobban ki tudod használni őket saját magad előnyére.

Értékrend

Mielőtt egyik vagy másik foglalkozás vagy tevékenységi kör mellett döntesz, készíts egy listát a saját értékeidről (mi az amit fontosnak tartasz, mi az amit elvársz magadtól és másoktól). Ilyen érték lehet a pontosság, az adott szó betartása, szakértelem, fejlődésre való törekvés stb. Azért fontosak az értékek, mert ezeket képviseled bárhol és bármilyen szinten tevékenykedsz és meghatározzák azt, hogy milyen típusú szervezet és milyen állás megfelelő számodra.

Készségek felmérése

Második lépésként azokkal a készségekkel (kompetenciákkal) kell foglalkozzál amelyek erősségeid és előnyt jelenthetnek másokkal szemben. A humán erőforrás szakemberek osztoznak azon a véleményen, hogy a legtöbb állás betöltésénél az első rendű fontosságot nem a szakami tapasztalat jelenti, hanem azok a képességek amelyekkel egy adott személy rendelkezik és amelyekre szüksége van a munka elvégzésében. A legfontosabb készségeket a kiválasztott munkakörre már az álláshirdetésben is meg fogod találni. Ilyenek például a kommunikációs készségek, csapatszellem, kitartás, felelősségtudat, szervező készségek és vezetői kompetenciák. A saját kompetencia listád összeállításánál használhatsz készségeket felmérő teszteket is.

Érdeklődési körök

Miután összeállt a kép arról, hogy mit tudsz megvalósítani, gondold végig azt, hogy szabadidős tevékenységként mi az amivel szeretsz foglalkozni. Igazi sikereket csak akkor fogsz elérni ha szereted amivel foglalkozol! A saját karrier tervednek, akár csak egy önéletrajznak is, fontos része az úgy nevezett „Szabadidős tevékenységek” alcím.

Gyűjtsd össze azokat a nem kötelező tevékenységeket amikkel szivesen foglalkozol és próbáld meg párosítani minél több foglalkozással vagy tevékenységi területtel. Példa: szabadidődben szeretsz foglalkozni a versenyautókkal – ehhez kapcsolódó tevékenységi körök az autómérnöki (tervezés - fejlesztés – kutatás), értékesítő, autópark vezető, gépkocsivezető stb.

Jegyezzél le magadnak legalább 3 tevékenységi kört és 10 olyan foglalkozást amire van felkészültséged és amelyik valamilyen módon kapcsolatban van legalább egy érdeklődési köröddel.

Információ gyűjtése

A karrier terv előkészítésének utolsó lépéseként információt kell gyűjtened minden egyes foglalkozásról amit magadnak feljegyeztél. Tudd meg milyen sajátosságai vannak egy foglalkozásnak a kiválasztott tevékenységi területen belül. Például értékesítő lehetsz autó iparban, de létezik értékesítés turizmusban, építkezésben, bankszakmában, biztosításban vagy más termékek területén, és minden tevékenységi körhöz más felkészültség szükséges. Foglalkozásokról információt tudsz gyűjteni az internetről, álláshirdetésekből vagy olyan személyektől akik hasonló munkakörben dolgoznak.

Karrierterv

A karriertervet úgy kell elképzelni mint egy térképet amelyik segít eljutni az A pontból – egy karrier kiválasztásától – a B pontba – felvételt nyerni az adott munkakörbe. Természetesen alkalmas arra is, hogy meghatározd az irányt saját magad további fejlesztésében és megtaláld melyik a C vagy éppenséggel a Z pont amelyikbe el szeretnél jutni. A legtöbb model azt kéri, hogy rövid és hosszú távú célokat tűzzél ki magadnak. A rövid távú célok egy - két éves időszakra szólnak és olyan poziciókra vonatkoznak amelyek hozzá tudnak segíteni a hosszú távú karrier törekvéseid megvalósításához. A rövid és hosszú távú célokon kívül egy karriertervnek tartalmaznia kell azokat a lehetséges akadályokat is amelyek befolyásolhatnak egyik vagy másik cél megvalósításában a lehetséges megoldásokkal együtt.

 

Egy jól átgondolt karrierterv egy nagyon hasznos eszköznek fog bizonyulni, alapot teremt a megfelelő célok kitűzéséhez és mutatja a kitűzött célok megvalósításához szükséges lépéseket.

 

Szőcs István


 

Hasonló cikkek:

Az egyetemnek vége. Hogyan tovább?

Ígéretek, fogadalmak, célok

Mielőtt az állásra jelentkeznél...

 

 

 

« vissza

Szólj hozzá!

hírdetések