Magyar Mágnás - Gazdag nemzet - Erős nemzet
2020. június 4.
Főoldal · Alapfogalmak · Cash Flow · Gazdag nemzet - erős nemzet   Rólunk · Kapcsolat · Támogass!
Főolal » Személyes pénzügyek
Személyes pénzügyek Tőzsde Ingatlan Kvíz Számológép Játék MM iskola
NAPI ÁRFOLYAMOK
1 EUR = 1.123 USD  
1 EUR = 4.840 RON  
1 EUR = 345.749 HUF  
1 USD = 108.737 JPY  
SZAVAZÁS
Szamodra fontosabb a csalad mint a penz?
Igen
Nem
HÍRLEVÉL


Pénzügyi Kézikönyv

Támogasd a Magyar Mágnást!

Ellentmondásos befektetési tanácsok
2008. december 20.

A befektetés fontos ténye, hogy nincsenek meghatározott szabályok, vagy egyetlen helyes eljárás, módszer. Ugyanakkor a rengeteg befektetési stílus és stratégia közül két ellentétes megközelítés egyaránt sikeres lehet.

Az ellentmondások egyik magyarázata az, hogy a befektetés egy szociális tudomány. A reál tudományokban (fizika, kémia) lehetőség van konkrétan megmérni az eredményeket, valamint léteznek újra meg újra bebizonyítható és használható tételek és szabályok. Egy társadalmi tudományban nem lehet bebizonyítani semmit. Elméleteket lehet kifejleszteni és modelleket létrehozni, de nem lehet a gazdaságot egy laboratóriumba tenni és kísérleteket végrehajtani rajta.

Tulajdonképpen, a társadalmi tudományok által kutatott jelenségek nem kézzelfoghatóak, előreláthatatlanok, és megbízhatatlanok. Ahogy egy pszihológusnak is képtelen megmondani miként fog pontosan hatni egy emberi agyra egy bizonyos körülmény vagy helyzet, ugyanúgy egy pénzügyi elemző számára is lehetetlen pontosan előrejelezni miként fog a piac viselkedni bizonyos információk fényében.

Az emberek emotív lények, és bármennyire is szeretjük azt gondolni magunkról, hogy racionálisak vagyunk, a mindennapi cselekedeteink mást mutatnak.

Közgazdászok, akadémikusok, kutatók, alapkezelők és magánbefektetők gyakran ellentétes elméleteket mutatnak be arról, hogy mi az oka a piacok viselkedésének. Soha nem szabad elfelejteni, hogy ezek csupán vélemények. Egyes vélemények jobban ki vannak gondolva, mint mások, de attól még csak vélemények maradnak.

A következő példán láthatjuk, hogyan is jelennek meg az ellentmondások a piacon:

Enikő szerint a befektetés kulcsa az, hogy kis cégeket kell venni, amelyek idővel kinövik magukat, hatalmas hozamokat termelve. Ezért Enikő mindig figyeli a legújabb cégeket és legújabb tehnológiákat, és általában csúcstehnológiás és biotehnológiás cégekbe fektet, amelyek akár veszteségesek is lehetnek. Enikőt ez nem zavarja, mert ezeknek a cégeknek nagy a növekedési potenciálja.

Marci viszont nem hajlandó nehezen megkeresett pénzét egy be nem bizonyosodott elmélet alapján befektetni. Ő az olyan cégeket kedveli, amelyeknek egy stabil múltuk van és szerinte a befektetés kulcsa jó cégeket vásárolni, aránylag olcsón. Számára egy ideális befektetést egy érett cég jelenti, amely nagy osztalékot fizet, és amely jó vezetőséggel rendelkezik, ezáltal szavatolva a jővőbeni sikert.

Tehát melyik befektetőnek van igaza?

A válasz: mindkettőnek. Enikőnek és Marcinak különböző a befektetési stratégiája, de mindkettő sikeres lehet. Bőven van cég mindkettejük ízlésének. Ez a két megközelítési mód a befektetés két legáltalánosabb formája. Enikő növekedési befektető (azaz a növekedésben bízik), míg Marci érték befektető (már meglévő, értékes cégbe fektetne).

Habár e két megközelítési mód ellentétesnek tűnhet, mindegyiknek van előnye, ami vonzóvá teszi bizonyos befektetők számára.

Az kell legyen a célod, hogy mindig elég információd legyen az újdonságok megértéséhez és elemezéséhez, és eldönthesd, hogy mi felel meg a saját stílusodnak.

 

Hasonló cikkek:

Mi a befektetés?

Mibe fektessünk?

Milliomos gondolkodásmód

Megszabadulni a hiteltől

A portfolió

 

 

 

 

 

« vissza

Szólj hozzá!

hírdetések