Magyar Mágnás - Gazdag nemzet - Erős nemzet
2019. július 24.
Főoldal · Alapfogalmak · Cash Flow · Gazdag nemzet - erős nemzet   Rólunk · Kapcsolat · Támogass!
Főolal » Személyes pénzügyek
Személyes pénzügyek Tőzsde Ingatlan Kvíz Számológép Játék MM iskola
NAPI ÁRFOLYAMOK
1 EUR = 1.118 USD  
1 EUR = 4.720 RON  
1 EUR = 325.769 HUF  
1 USD = 108.207 JPY  
SZAVAZÁS
Szamodra fontosabb a csalad mint a penz?
Igen
Nem
HÍRLEVÉL


Pénzügyi Kézikönyv

Támogasd a Magyar Mágnást!

Mi a befektetés?
2008. december 20.

Elgondolkoztál már azon, hogyan szerezték a vagyonukat a gazdagok és azután hogyan növelték azt?Álmodtál már arról, hogy korán visszavonulsz és élvezed az életet?

Tudod, hogy félre kellene tegyél egy kis pénzt és be kellene fektetned , de nem tudod hol kezdjed? Lássunk csak néhány választ ezekre a kérdésekre.

A pénz világa nagyon bonyolultnak tűnhet, de amint elsajátítasz néhány alapfogalmat és elvet, a bonyolult világ lassan kitárul mindenki előtt. Természetesen előtted is kitárulhat.

Mindenek előtt ki kell azonban jelenteni, hogy a befektetés nem egy gyors meggazdagodási módszer. Ahhoz, hogy úrrá legyél a pénzügyeiden, sok munkára és még több tanulásra van szükség. Viszont az eredmény messze felülmúlja majd az erőfeszitéseket. A közhiedelemmel ellentétben, nem kell átadnod pénzügyeid irányitását bankoknak, főnöködnek vagy befektetési szakértőknek, hiszen Te tudod a legjobban mi jó neked és a pénzednek.

Befektetés – az a folyamat, amely során tőkét vagy pénzt kötünk le, azért, hogy plusz jövedelemre vagy profitra tegyünk szert.

Tulajdonképpen elég egyszerű: a befektetéssel a pénz fog dolgozni értünk/nekünk. Lényegében, a pénzkeresés egy másik formája, eltérő megközelítése. Míg kicsik voltunk, legtöbbünknek azt tanították, hogy a munkahely és a munka az egyetlen mód a jövedelemreszerzésre. Ez pontosan az, amit a legtöbbünk tesz is. Ezzel viszont van egy hatalmas gond: ha több pénzt akarsz, többet kell dolgoznod. Viszont az egy nap alatt ledolgozható órák száma véges, nem beszélve arról, hogy semmi értelme a sok pénznek, ha nincs időd elkölteni és élvezni.

Nem tudsz egy másolatot készíteni magadról, hogy megnöveld a munkaidőd, úgyhogy a legjobb amit tehetsz: elküldöd a pénzed dolgozni magad helyett. Íly módon, miközben robotolsz a munkahelyeden, vagy sportolsz, olvasol, vagy akár sörözöl a barátokkal, pénzt keresel. A pénzed keresi a pénzt. Tehát a pénzed munkája megnöveli (sőt, végtelenül megnagyítja ) a pénzkereseti lehetőséged, függetlenül attól, hogy fizetésemelést kapsz vagy túlórázol vagy jobban fizető állás után nézel.

Sok különböző módon fektethetsz be: vásárolhatsz részvényeket, kötvényeket, kincstárjegyeket, ingatlant, aranyat, saját vállalkozást indíthatsz, vagy akár befektetési alapba is beteheted a pénzed. Minden ilyen befektetési lehetőségnek megvannak az előnyei és hátrányai, ezért érdemes jobban megismerni mindegyiket.

Mi nem a befektetés?

A befektetés nem hazárdjáték. Aki szerencsejátékozik, az a pénzét egy valószínűtlen kimenetelű eseményre teszi, remélvén, hogy szerencséje lesz és pénzt fog nyerni.

A befektetés és a szerencsejáték tévesztése részben annak köszönhető, hogy egyesek miként “fektetnek” be. Például ha valaki azért vásárol egy bizonyos részvényt mert hallott egy “tuti” tippet a parkolóban, az tulajdonképpen nem befektet, hanem szerencsejátékozik.

Valódi befektetés nem létezik egy kis saját erőfeszítés nélkül. A “valódi” befektető nem dobálja ide-oda a pénzét, hanem mielőtt pénzét valahová tenné, komoly elemzést végez és csak akkor köti le a tőkéjét, ha a profit valószínűsége nagy. Igen, így is létezik kockázat, és nincs garancia semmire, de a befektetés nem csupán a szerencse várása.

Miért fektessél be?

Értelemszerűen mindenki több pénzt akar. Egyszerű megérteni, hogy az emberek azért fektetnek be, mert növelni akarják szabadságukat, biztonságérzetüket és el akarják érni, hogy bizonyos dolgokat megengedjenek/megvehessenek maguknak, illetve jobb életszínvonalon éljenek.

Napjainkban a befektetés mindinkább szükségszerüséggé válik. Elmúltak már azok az idők, amikor mindenki ugyanazon a munkahelyen dolgozott 30 évig majd egy nagy nyugdíjjal visszavonult. Az átlagember számára manapság a befektetés az egyetlen módja annak, hogy visszavonulhasson és megtarthassa ugyanazt az életszínvonalat.

Az utóbbi időben a mindenkori kormány egyre inkább áthárítja szociális feladatait a lakosságra és szűkítik az ilyen jellegű kiadásaikat. Magyarország lakossága, illetve a magyarság egésze (itt Erdélyben is különösen tapasztalható) egyre inkább öregedik, és az idősek nehezen jutnak munkához, jövedelmük lényegesen megcsappan. A kormánynak pedig egyre nagyobb gondjai vannak a rengeteg idős ember eltartásával, a nyugdíjak kifizetésével. Ennek értelmében a nyugdíj tervezésének felelőssége akarva-akaratlan áthárul az államról az egyénre – rád.

Ha még mindig bizonytalan vagy, gondolj csak bele, hogy az állami nyugdíjból élők nagy része milyen életszínvonalt engedhet meg magának. Ha emellett figyelembe vesszük azt, hogy ez csak romlani fog (az államnak egyre kevesebb pént kell szétosztani egyre több ember között), egyértelművé válik, hogy mindenki csakis saját magára számíthat.

Most, hogy már van egy általános képed a befektetésről hasznosságáról, itt az ideje megtanulni a matematika egyik csodáját: a kamatos kamatot és ennek jótékony hatásait.

Einstein a kamatos kamatot “a matematika legnagyobb felfedezésének” nevezte. Ez részben igaz is, hiszen más bonyolult matematikai képletektől eltérően, a kamatos kamat felhasználható a mindennapi életben is – ebből ered nagyszerűsége.

 

A kamatos kamat csodája átváltoztatja a dolgozó pénzed egy kitűnően működő és nagyon erős pénztermelő gépezetté. A kamatos kamat fogalma azt jelenti, hogy a a meglévő befektetés hozamát is visszafektetjük. Ahhoz, hogy a kamatos kamat működjön, 2 dologra van szükség: visszafektetésre és időre.

Lássunk egy példát:

Ha befektetsz 5.000 eurót 10%-os hozammal, egy év múlva lesz 5.500 euród (5.000 x 1.10).

Most tegyük fel, hogy nem veszed ki a nyert 500-at, hanem még ott tartod 1 évig. Ha a kamat továbbra is 10%, a második év végére a befektetésed értéke 6.050 euró lesz (5.500 x 1.10 ).

Mivel visszafektetted az 500-at, most már együtt dolgozik az eredeti befektetéssel, és így az éves hozam 550 euró, 50-el több, mint az elöző évben. Ez az 50 nem tűnik soknak, de ne felejtsd, hogy kisujjad sem kellett emelned érte. Ami pedig még fontosabb, ennek az 50-nek is megvan az ereje a kamatszerzéshez. A 3. év végén a befektetésed értéke már 6.655 euró lesz (6.050 x 1.10). Ezúttal az évi nyereséged 605 euró lett, ami 105-el több mint első évben. Ez a kamatos kamat: a kamat kamatoztatása újra meg újra. Mindaddig amíg a kamatot visszafekteted, egyre nagyobb összegeket kapsz jutalmul.

A korán kezdés

Tekintsük meg 2 személy példáját (mondjuk Enikőét és Marciét ). Mindketten azonos korúak. Amikor Enikő 25 éves volt, befektetett 5.000 eurót, 12%-os kamattal. Az egyszerűség kedvéért feltételezzük, hogy a kamatos kamat 1 éves intervallumban érvényesül(tehát 1 év után adjuk hozzá a kamatot az alaphoz). Mire Enikő 50 éves lesz, a befektetése 85.000 eurót fog érni – anélkül, hogy különösebb erőfeszítésébe került volna.

Enikő barátja, Marci, csak 35 éves korában kezdett el befektetni. Ekkor befektetett szintén 5.000 eurót ugyanazzal a 12%-os kamattal, ugyanúgy, mint Enikő. Mire Marci is 50 éves lesz, a befektetésének értéke 27.368 euró lesz.

Mi történt? Mindketten 50 évesek, de Enikőnek 57.632 euróval (85.000 – 27.368) több pénze van, habár ugyanannyit fektettek be. De Enikő hamarabb fektette be a pénzt, tehát az több ideig nőtt, és kamatozott összesen 80.000-et, míg Marci befektetése csupán 22.368-et kamatozott. A számolásokban segíthet a MagyarMágnás számológép, a baloldali menüben.

Tehát, amikor befektetsz, mindig tartsd szem előtt, hogy a kamatos kamat meggyorsítja a növekedést. Hosszú távon az ereje hatalmas, jóval nagyobb mint a megtakarítási vagy munkabíró képességed, ezért érdemes minél korábban nekivágni.

Bár minden befektető pénzt akar keresni, mindenki egy más környezetből jön és különbözőek a szükségletei. Ebből következik, hogy mindenkinek más befektetési stílus és módszer fekszik jobban. Sok tényező létezik, amely befolyásolja a befektető stílusát, ám ezek közül talán a legfontosabbak: a befektető célja és személyisége.

A célokat illetően..

…elmondhatjuk, hogy a befektetők főleg néhány tényezőt vesznek figyelembe, amikor befektetési lehetőségek után kutatnak. A tőke biztonsága, a jelenlegi jövedelem és a tőkegyarapodás mértéke fogja többnyire befolyásolni a befektetési döntést. Ezenkívül a befektető kora is nagy befolyással van: az öregek kevesebb kockázatot vállalnak, biztonságra vágynak. Nem engedhetik meg maguknak, hogy elveszítsék pénzüket, mert nem lesz miből megéljenek. A fiatalok ellenben bátrabbak, mert ha el is buknak, még van idejük és energiájuk lábra állni.

A pénzügyi helyzet is befolyásolja a befektetési célok kitűzését. Egy multi-milliomosnak minden bizonnyal más céljai lesznek mint egy fiatal házaspárnak. Például a milliomos, próbálván növelni az évi profitját, gond nélkül befektet egy csomó pénzt spekulációs ügyletekbe. Neki ez az összeg teljes vagyonának csak töredékét jelenti. A fiatal házasok viszont inkább egy lakás előlegének kifizetésére gyűjtenek, nem engedhetik meg maguknak a pénz elvesztését spekulációs ügyletekben. Függetlenül az esetleges nyereségtől, a spekuláció többnyire nem alkalmas a fiatal házaspárnak.

Általános szabály, hogy minél rövidebb az időtáv, annál konzervatívabb legyen a befektetés. Például, ha a nyugdíjas időkre gyűjtesz és még a 20-as éveid taposod, van elég időd esetleges veszteségeken túllábalni. Ezenkívül, ha fiatalon kezded, nem muszáj hatalmas összegeket félretenned minden hónapban a fizetésedből, hiszen a kamatos kamat ereje az oldaladon áll.

Ellenben ha idős leszel és visszavonulsz, nagyon fontos megőrizni vagy esetleg gyarapítani az addig összegyűjtött pénzed. Mivel nemsokára hozzá fogsz nyúlni a befektetésedhez az öreg napjaid tengetése céljából, nem szeretnéd kitenni az összes pénzed az elvesztés veszélyének – például azáltal, hogy az összes pénzt egy spekulatív részvénybe fekteted, ami majd lezuhan.

Személyiség

Milyen a stílusod? Kedveled a gyors autókat, az extrém sportokat és a kockázat izgalmát? Vagy szívesebben olvasol a kényelmes foteledben, élvezve a nyugalmat és a biztonságot?

Sokak szerint az elsődleges szerv a befektetésekhez a gyomor és nem az agy. Más szóval, ismerned kell a saját kockázati toleranciád szintjét. Ezt saját magadnak kell kitanulmányoznod és nincs tudományos módszer rá. Van viszont némi igazság egy régi befektetési mondásban: túl sokat kockáztattál ha nem tudsz éjjel aludni a befektetéseid miatt.

Egy másik személyiségi jellemző a befektetési információk kutatása iránti hajlam. Egyesek semmit sem szeretnek jobban, mint pénzügyi jelentéseket bújjanak és számigáljanak. Valóságos könyvmolyok. Másoknak viszont egyáltalán nem érdekes a mérlegek vagy részvényelemzések sokaságát bámulni. Olyanok is vannak, akiknek nincs idejük ilyesmivel foglalkozni. Ha ilyen vagy, talán jobb egy tanácsadóhoz fordulni, aki érti a dolgát.

Remélhetőleg a fentiek alapján el tudod dönteni, hogy milyen a személyiséged, melyek a céljaid, mekkora a kockázati toleranciád – ezek a legfontosabbak, amiket tudnod kell mielőtt befektetsz.

 

Kapcsolódó cikkek:

A portfolió

Gondolatok a tőzsdézésről

Mibe fektessünk?

Milliomos gondolkodásmód

Bevezetés az ingatlanok világába

 

 

 

 

 

« vissza

Szólj hozzá!

hírdetések